Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Her finner du ditt nye kamera

Smartmobilen brukes til de fleste bildene man tar, men når bildekvalitet er viktig, er et skikkelig kamera å foretrekke.

Skrevet av / 08.01.13 - 05:16
Her finner du ditt nye kamera

I 2012 falt omsetningen av kompaktkameraer betydelig. Og det er de billigste kameraene som taper terreng i konkurransen med smartmobilen. De mer avanserte kompaktkameraene og systemkameraene som har overlegen bildekvalitet, faller bare marginalt i omsetning. Men prisene holder seg relativt høyt. Noe som tyder på at de som kjøper kameraer er opptatt av kvalitet, og er villige til å betale for det.

Derfor har våre tester i 2012 først og fremst dreid seg om kvalitet, i alle ledd. Bildekvalitet, brukervennlighet, konstruksjonskvalitet og mulighetene kameraet gir fotografen, er blant de viktigste parameterne vi vektlegger i testene våre. De aller beste av dem, finner du på de neste sidene.

Bildekvalitet
Et kamera som begrenser mulighetene for å oppnå den bildekvaliteten man er ute etter, finner du ikke i dette magasinet. Her er bildekvalitet alltid nummer én, og derfor inneholder magasinet de kameraene vi garanterer bildekvaliteten fra. Det er verdt å legge merke til at når man lager utskrifter for sammenligning av bildekvaliteten fra ulike kameraer, er det færre synlige forskjeller, enn når man ser de samme bildene tett på en kalibrert skjerm. To systemkameraer med like spesifikasjoner behøver ikke å levere identiske bildefiler, men forskjellene er ofte små. Da kan brukervennlighet avgjøre hvilket at to ellers like kameramodeller du skal velge.

Brukervennlighet
Forskjellene er nemlig ikke like små, hva brukervennlighet angår. Her skiller det mye mellom kameraene. Selv tilsynelatende like kameraer, kan oppføre seg og oppleves forskjellig. I tråd med at kameraene også er blitt mer avanserte, har gjerne brukervennligheten falt. Et kamera med god brukervennlighet, er et kamera om spiller på lag med fotografen, og gjør det enkelt å raskt foreta viktige innstillingsvalg. Her er som regel systemkameraene hakket hvassere enn kompaktkameraene.

Trådløse kameraer
I 2012 fikk vi en rekke nye kameraer med trådløs overføring av bilder. Noen må ha spesielle minnekort (EyeFi eller FlashAir), eller en separat wi-fi-sender, mens andre har trådløs sender innebygget. Felles for alle disse løsningene, er umoden teknologi som gir varierende brukeropplevelser. Men det er tross det, veldig praktisk å kunne overføre bilder rett til datamaskinen, eller smartmobilen. Da er veien til deling av bilder på nett uhyre kort.

Kompaktkamera

Olympus Tough TG-1 iHS

De færreste kompaktkameraer kan måle seg med Olympus tøffeste. Bildekvalitet er alltid viktig. Men for mange er et kompaktkamera mer enn bare et bildeverktøy. 

Det skal også tåle å være med ut, og takle mange ulike situasjoner. Få gjør det bedre enn Olympus TG-1. La gå, bildekvaliteten fra et XZ-2 er bedre, men det ville du neppe tatt med under forhold hvor faren for at kameraet kan regne inn i døden, eller knuses er overhengende. Og da blir det heller ikke tatt bilder.

Der kommer TG-1 inn. Kameraet kombinerer et solid kamerahus med lyssterk og skarp optikk, og tåler mye juling. Blant annet kan det bli med 10 meter under vann, eller fire ganger den dybden med et undervannshus. En flytevest finnes også, slik at man slipper å dykke etter kameraet om det skulle skli over bord.

Det tåler også minusgrader, fukt og fall fra 2 meter. Rett i betongen. Den innebyggede GPS-en forteller deg hvor bildene ble tatt, og du kan også ta opp full1080 HD-video med TG-1. Zoomobjektivet med 25-100mm rekkevidde og blender 2,0-4,9, gir deg skikkelig lyssterk vidvinkel og fin portrettbrennvidde. I tillegg finnes det mange nyttige funksjoner, som kunstfiltre og bankefunksjonen. Hvor man kan betjene viktige funksjoner ved å tappe til kameraet med knokene. Praktisk om man har hansker på. Bildekvaliteten er fullt på høyde med de beste kompaktkameraene vi har testet, men ingen kombinerer så mange bruksområder med akkurat bildekvalitet bedre enn Olympus TG-1.

Les hele testen her

 

Proffkompakt

Sony Cybershot RX100

Når kravene til bærbarhet og bildekvalitet er like strenge, er det kun Sony RX100 som gjelder.

Det lille Sony-kameraet ser ikke noe særlig mer avansert ut enn et hvilket som helst kompaktkamera. Men sannheten er at RX100 er en råtass av et kamera. Med strøken Zeiss-optikk, en fantastisk (20 Mp) bildebrikke, og finfin betjening, er dette vårt valg blant proffkompaktene. Kameraet har en nyutviklet bildebrikke med 2,5 ganger større bildeflate enn vanlig for et kompaktkamera. Canon G1X unntatt.

I praksis betyr det klasseledende oppløsning, kombinert med en skarphet få andre kameraer er nærheten av. I et kamera ikke stort større enn en pakke halspastiller.

Sony har ikke spart på konfekten i RX100. Zeiss-objektivet med 28-100mm zoom, og f1,8-4,9 lysstyrke, er både skarptegnende og rettegnende. Sammen med den høyoppløste bildebrikken, får du sylskarp detaljskarphet som er i klasse med hva du kan forvente av et speilreflekskamera. Om ikke bedre. Samtidig er det lynraskt og du kan ta opp video i full 1080 HD-kvalitet. Skjermen er også sylskarp, med klasselendene oppløsning, og som på Canon S110 og Olympus XZ-2, kan ringen rundt objektivet  brukes til å for eksempel stille inn blenderverdien.

Sony RX100 er ikke det rimeligste blant proffkompaktene, selv om prisen har falt noen hundrelapper siden i sommer. Men det er det beste når alle egenskapene er veiet opp mot prisen.

Les hele testen her

 

Systemkamera budsjettklasse

Pentax K-30

Pentax K-30 er enestående kamera. Ingen andre steder får nybegynneren så mye kvalitet for pengene. 

Hva sies om et værtettet og solid kamerahus, skarptegnende zoomoptikk og lytefri bildekvalitet, til 5.000 kr? Alternativene i prisklassen er mange, men det er ingen som kombinerer like mange nyttige egenskaper like bra som Pentax K-30 gjør det. Oversiktlig betjening og et godt håndgrep gjør kameraet svært brukervennlig. Særlig for de med lite erfaring.

Bildefilene fra kameraet er svært gode. Her er det marginalt med bildestøy på høy ISO, fargegjengivelsen er svært jevn med flotte hudtoner, og bildedynamikken er klasseledende. Selv videokvaliteten er god her, men lyden tas kun opp i mono. Kameraet kan bruke enten vanlige alkaliske AA-batterier, eller ladbare batterier. Praktisk.

Pentax-kameraet finnes i sort, hvitt eller blått, og leveres med en meget fin 1855mm zoom, som har gummiforseglinger mot regn og støv. Sammen er dette en godt tilpasset kamerakombinasjon, som er perfekt for nybegynnere og litt viderekomne fotografer. Pentax fine objektivutvalg gir fotografen mange muligheter til å fange ulike motiver. Og vår erfaring med Pentax optikk er svært positiv. Ikke er objektivene dyre heller.

Det finnes gode alternativer fra Canon og Nikon, men ingen av dem kan matche K-30 på kombinasjonen av bildekvalitet, brukervennlighet, pris og K-30s skuddsikre kvalitet.

Les hele testen her

 

Kompakt systemkamera

Olympus OM-D E-M5

Olympus har laget ikke bare et av årets beste kameraer, men et av de beste det siste tiåret.

Systemkameraene blir stadig bedre, mindre og lettere. Utviklingen går i små steg, men den går alltid fremover. Et av de største stegene tok Olympus med det kompakte systemkameraet OM-D E-M5. Et fullblods systemkamera som er bedre enn konkurrentene på mange områder, og som vil stå som en milepæl i fremtiden.

I OM-D får man klassens høyeste bildekvalitet, velfungerende ergonomi med vippbar pekeskjer,, klasseledende autofokus og et omfattende utstyrsnivå.

Dessuten er det svært kompakt, tross det klassiske speilrefleks-utseendet. Prismehuset inneholder en høyoppløst elektronisk søker, og sensorer til en unik bildestabilisator. Som gjør de mulig å få skarpe bilder med håndholdt kamera, der hvor andre kameraer må gi opp. Bildestabilisatoren og bygget inn i kameraet, og fungerer derfor med alle påmonterte objektiver. Og de er ikke få. Panasonic og Olympus – som samarbeider om mFT-formatet –  har det overlegent største utvalget i hybridsegmentet med over 35 objektiver, tilpasset deres kompakte systemkameraer.

Tilbehørsprogrammet er omfattende, og gjør OM-D til et av de mest spennende kameraene å satse på, for erfarne og krevende fotografer som ser etter et mer kompaktkamerasystem. Uten å kompromisse på kvaliteten. Da er Olympus OM-D E-M5 det perfekte utgangspunktet.

Les hele testen her

 

Speilreflekskamera

Nikon D800 og D800E

Nikon flyttet grenser med D800 og D800E. To nesten identiske kameraer som utfordrer mellomformatkameraer på oppløsning og detaljskarphet. 

På mange måter er D800 det beste kameraet vi har testet. Ikke fordi det er raskest eller størst, men fordi bildekvaliteten har hakeslipp-kvaliteter vi tidligere har måttet skjele til mellomformatkameraer for å finne. Med 36 megapiksler fordelt på en 24 x 36 mm fullformat, småbilde, bildebrikke, er det ingen som er i nærheten av oppløsningen fra D800. Man kan fotografere med 15 mp i oppløsning om man velger DX-oppløsning tilsvarende APS-C bildekvalitet, altså samme bildeformat som Nikon D7000 har.

D800E er varianten med et mye svakere lavpassfilter, og som gir enda tydeligere pikselskarphet. Når det kreves. Kameraene er ellers like, men D800 er varianten som tydelig er det beste kjøpet, og du sparer 5.000 kr ved å velge D800 kontra D800E. Uansett får man bildedynamikk, fargedynamikk, detaljskarphet og en naturlig presentasjon av virkeligheten, som få kameraer kan oppvise maken til. Ingen speilreflekser er i nærheten av oppløsningen, og det eneste man kanskje mangler her, er skuddtakt høy nok til å fange de raskeste motivene.

Kvaliteten på kameraet er praktisk talt skuddsikker, med gummiforseglinger overalt på det solide kamerahuset. Sammen med klassisk Nikon-betjening, strøken HD-videokvalitet (med ukomprimert video via HDMI), og et skyhøyt funksjonsnivå¨, er Nikon D800 det beste kameraet vi testet i 2012.

Les hele testen her

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top