BLACK FRIDAY TILBUD PÅ LYD & BILDE. 50% BARE I DAG! SE TILBUDET HER!

Her er vinneren i fotomarkedet i 2012

Mens salget av billige kompaktkameraer synker som en stein, kjøper nordmenn fremdeles speilreflekser, men det er kompakte systemkameraer og actionkameraer som vinner forbrukernes hjerter.

I 2012 falt omsetningen av kompaktkameraer i Norge med betydelige 30 prosent. Det betyr at det ble solgt 200.000 kameraer, mot 284.000 i 2011. Et stort fall fra toppåret 2008, og Bjørn Mangset, styreleder Fotorådet, sa på Fotorådet og Stiftelsen Elektronikkbransjens pressekonferanse i Oslo, at prognosen for de neste to årene, viser et fortsatt fall for kompaktkameraene.

Bjørn Mangset
Bjørn Mangset

– Smartmobilen tar over fotograferingen for folk flest, og da er kompaktkameraet overflødig. Særlig gjelder det for kameraer til 1000 kroner – eller mindre, men i øvre prisjikt øker faktisk omsetningen.

Avanserte kompaktkameraer som Nikon CoolPix P7700 og Canon Powershot G15, som typisk koster 3000 kr eller mer, øker i popularitet.

Det samme gjør actionkameraer som Contour, Sony og GoPro, som kjøpes av en bred kundegruppe, og ikke bare de som skal styrte nedover fjellsider på ski med et videokamera på hjelmen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les testen av actionkameraer her.

Nordmenn kjøpte 31.000 actionkameraer i 2012, til 93 millioner kroner, og mange av dem kjøper mye tilbehør som braketter, fester, dykkerhus, til de små videokameraene.

Øker gjør også de små kompakte systemkameraene, som nær doblet omsetningen i 2012, til 26.000 kameraer, og veksten ventes å fortsette i følge Fotorådet. Som spår en vekst på 50 prosent i 2013 for kompakte systemkamereaer, som det på bildet øverst.

Nikon D7000
Nikon D7000

Speilreflekskameraet holder stand, og mens omsetningen falt fra 94.000 til 88.000 enheter i 2012, står speilrefleksen for 39 prosent av totalverdien i markedet, som endte på 1,62 millarder kroner i 2012.

Det er faktisk en økning på 5.6 prosent, og forteller at nordmenn kjøper dyrere og bedre kameraer enn før.

Salget av objektiver har tatt av, og omsetningen økte med 21 prosent til 80.000 enheter, og Fotorådet venter ytterligere vekst i både objektivsegmentet, og tilbehørsmarkedet. Som stativer, bager og lignende, som etter hvert utgjør en betydelig andel av omsetningen i fotomarkedet.

Det tradisjonelle videokameraet er på vikende front. I 2012 falt antall solgte med 21 prosent, til 28.000 videokameraer, og er nå mindre enn actionkamerasegmentet.

 

 

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!