Search
Generic filters

Her er vinneren i fotomarkedet i 2012

Mens salget av billige kompaktkameraer synker som en stein, kjøper nordmenn fremdeles speilreflekser, men det er kompakte systemkameraer og actionkameraer som vinner forbrukernes hjerter.

I 2012 falt omsetningen av kompaktkameraer i Norge med betydelige 30 prosent. Det betyr at det ble solgt 200.000 kameraer, mot 284.000 i 2011. Et stort fall fra toppåret 2008, og Bjørn Mangset, styreleder Fotorådet, sa på Fotorådet og Stiftelsen Elektronikkbransjens pressekonferanse i Oslo, at prognosen for de neste to årene, viser et fortsatt fall for kompaktkameraene.

Bjørn Mangset
Bjørn Mangset

– Smartmobilen tar over fotograferingen for folk flest, og da er kompaktkameraet overflødig. Særlig gjelder det for kameraer til 1000 kroner – eller mindre, men i øvre prisjikt øker faktisk omsetningen.

Avanserte kompaktkameraer som Nikon CoolPix P7700 og Canon Powershot G15, som typisk koster 3000 kr eller mer, øker i popularitet.

Det samme gjør actionkameraer som Contour, Sony og GoPro, som kjøpes av en bred kundegruppe, og ikke bare de som skal styrte nedover fjellsider på ski med et videokamera på hjelmen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les testen av actionkameraer her.

Nordmenn kjøpte 31.000 actionkameraer i 2012, til 93 millioner kroner, og mange av dem kjøper mye tilbehør som braketter, fester, dykkerhus, til de små videokameraene.

Øker gjør også de små kompakte systemkameraene, som nær doblet omsetningen i 2012, til 26.000 kameraer, og veksten ventes å fortsette i følge Fotorådet. Som spår en vekst på 50 prosent i 2013 for kompakte systemkamereaer, som det på bildet øverst.

Nikon D7000
Nikon D7000

Speilreflekskameraet holder stand, og mens omsetningen falt fra 94.000 til 88.000 enheter i 2012, står speilrefleksen for 39 prosent av totalverdien i markedet, som endte på 1,62 millarder kroner i 2012.

Det er faktisk en økning på 5.6 prosent, og forteller at nordmenn kjøper dyrere og bedre kameraer enn før.

Salget av objektiver har tatt av, og omsetningen økte med 21 prosent til 80.000 enheter, og Fotorådet venter ytterligere vekst i både objektivsegmentet, og tilbehørsmarkedet. Som stativer, bager og lignende, som etter hvert utgjør en betydelig andel av omsetningen i fotomarkedet.

Det tradisjonelle videokameraet er på vikende front. I 2012 falt antall solgte med 21 prosent, til 28.000 videokameraer, og er nå mindre enn actionkamerasegmentet.

 

 

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.