Helrått Pentax-kamera

De sa de skulle gjøre det. Nå har de gjort det. Lansert kameraet Canon og Nikon bør frykte.
Annonse
Annonse
forfatter

De har ertet oss lenge med små detaljbilder i dunkel belysning, men nå er endelig Pentax første digitale fullformatkamera her – K-1. Det er et systemkamera som skal slåss om kundene med Canon, Nikon og Sonys fullformatkameraer, og har en nyutviklet 36 megapikslers bildebrikke. Uten lavpassfilter foran, for maksimal pikselskarphet.

Dermed stiller det på startstreken med Canon, Nikon og Sonys toppmodeller med mellom 36 og 50 Mp, men Pentax hadde ikke vært Pentax om de ikke lagde sin egen vri på kameraet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Den store fullformat 35-mm bildebrikken er bygget på en femaksers bildestabilisator som funker på alle objektiver. Det har hverken Canon eller Nikon. Den kan også forskyves flyttes en piksel per bilde mens den eksponerer fire bilder i rask rekkefølge, og legger sammen informasjonen til et bilde med enda mer fargeinformasjon.

Ikke nok med det, denne forskyvningen kan også brukes til å korrigere for motivbevegelse. Da kompenserer bevegelsen av bildebrikken for eventuelle bevegelser motivet måtte gjøre under eksponeringen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Den 8 cm store skjermen med 1 Mp bildepunkter, er vridbar 35 grader horisontalt og 45 grader vertikalt, og den kan drar ut fra kameraet og vris diagonalt som vist på bildet over.

Annonse

Kameraet har fått en nyutviklet SAFOX 12 autofokusprosessor med 33 punkter. 25 av dem er kryss-sensorer i sentrum av søkerbildet, og Pentax bruker her noe de kaller Real-Time Scene Analysis Systemet, som skal hanskes med motiver der automatikken tidligere har måttet gi tapt, i følge pressemeldingen.

Det er også andre funksjoner på K-1 som er verdt å nevne. Søkerbilde på 100 prosent av bildeflaten med pentaprisme og 0.7 x forstørrelse, omfattende værtetting, 14-bits råfillagring, to minnekortplasser, GPS med elektromagnetisk kompass og astrotracer, Wifi for trådløs bildeoverføring, samt skuddtakt på 4,4 bilder/s.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Pentax K-1 er i salg fra april, da kommer også to tilpassede zoomobjektiver. En 28-105mm f3,5-6,3 og en 15-30mm f2,8. Som også er værtettet og har Pentax  Quick-Shift Fokussystem, slik at man kan bytte kjapt mellom autofokus og manuell fokus.

Prisene blir som følger:

  • K-1 kamerahus: 19.999 kr
  • D-BG6 batterigrep: 3.999 kr
  • HD Pentax-D FA 28-105mm f3,5-5,6 ED DC WR: 6.999 kr
  • HD Pentax-D FA 15-30mm f2,8 ED SDM WR: 19.099 kr
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.