Helrått Pentax-kamera

De sa de skulle gjøre det. Nå har de gjort det. Lansert kameraet Canon og Nikon bør frykte.

Skrevet av / 18.02.16 - 09:35
Helrått Pentax-kamera

De har ertet oss lenge med små detaljbilder i dunkel belysning, men nå er endelig Pentax første digitale fullformatkamera her – K-1. Det er et systemkamera som skal slåss om kundene med Canon, Nikon og Sonys fullformatkameraer, og har en nyutviklet 36 megapikslers bildebrikke. Uten lavpassfilter foran, for maksimal pikselskarphet.

Dermed stiller det på startstreken med Canon, Nikon og Sonys toppmodeller med mellom 36 og 50 Mp, men Pentax hadde ikke vært Pentax om de ikke lagde sin egen vri på kameraet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Den store fullformat 35-mm bildebrikken er bygget på en femaksers bildestabilisator som funker på alle objektiver. Det har hverken Canon eller Nikon. Den kan også forskyves flyttes en piksel per bilde mens den eksponerer fire bilder i rask rekkefølge, og legger sammen informasjonen til et bilde med enda mer fargeinformasjon.

Ikke nok med det, denne forskyvningen kan også brukes til å korrigere for motivbevegelse. Da kompenserer bevegelsen av bildebrikken for eventuelle bevegelser motivet måtte gjøre under eksponeringen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Den 8 cm store skjermen med 1 Mp bildepunkter, er vridbar 35 grader horisontalt og 45 grader vertikalt, og den kan drar ut fra kameraet og vris diagonalt som vist på bildet over.

Kameraet har fått en nyutviklet SAFOX 12 autofokusprosessor med 33 punkter. 25 av dem er kryss-sensorer i sentrum av søkerbildet, og Pentax bruker her noe de kaller Real-Time Scene Analysis Systemet, som skal hanskes med motiver der automatikken tidligere har måttet gi tapt, i følge pressemeldingen.

Det er også andre funksjoner på K-1 som er verdt å nevne. Søkerbilde på 100 prosent av bildeflaten med pentaprisme og 0.7 x forstørrelse, omfattende værtetting, 14-bits råfillagring, to minnekortplasser, GPS med elektromagnetisk kompass og astrotracer, Wifi for trådløs bildeoverføring, samt skuddtakt på 4,4 bilder/s.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Pentax K-1 er i salg fra april, da kommer også to tilpassede zoomobjektiver. En 28-105mm f3,5-6,3 og en 15-30mm f2,8. Som også er værtettet og har Pentax  Quick-Shift Fokussystem, slik at man kan bytte kjapt mellom autofokus og manuell fokus.

Prisene blir som følger:

 • K-1 kamerahus: 19.999 kr
 • D-BG6 batterigrep: 3.999 kr
 • HD Pentax-D FA 28-105mm f3,5-5,6 ED DC WR: 6.999 kr
 • HD Pentax-D FA 15-30mm f2,8 ED SDM WR: 19.099 kr
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • LB+ Total i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 Mnd
  Kun 149,- mnd

  Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Retrokamera i fullformat

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Løser problemet med mellomformatkameraer

Polaroid instant-kamera med autofokus

Scroll to Top