Bedre og dyrere GoPro

Det nye GoPro Hero6 er både bedre – og 33 prosent dyrere. I tillegg får vi 360-kameraet Fusion og nye funksjoner til dronen Karma.

Skrevet av / 02.10.17 - 14:53
Bedre og dyrere GoPro

Før helgen hadde GoPro en lansering, hvor de avduket det nye actionflaggskipet GoPro Hero6 Black, i tillegg til et 360-kamera og nye funksjoner til dronen Karma.

Les: Test av 3 actionkameraer

GoPro Hero6 Black – actionflaggskipet

Der hvor fjorårets Hero5 Black introduserte en del nye funksjoner over Hero4 – som innebygd skjerm, stemmestyring og vanntetthet uten undervannshus – så var bildekvaliteten identisk. De som hadde håpet at kameraet skulle få Ultra HD-oppløsning med 50 eller 60 bilder i sekundet, ble skuffet.

GoPro Hero6 Black
GoPro Hero6 Black har endelig fått bedre bildekvalitet, blant annet 4K med inntil 60 bilderammer i sekundet. Foto: GoPro

 

Men nå er Hero6 Black her, og endelig får vi det mange har ropt etter: nemlig 4K Ultra HD-oppløsning med inntil 60 bilder i sekundet! Full HD-oppløsning kan vi dessuten få med 240 bilder i sekundet, som åpner for nye muligheter for saktefilm. Nytt er dessuten elektronisk bildestabilisering for 4K-video (men ikke i 50/60p). For å få til dette har GoPro utviklet sin helt egen prosessor, som de kaller GP1. Denne er visstnok dobbelt så kraftig som den i forgjengeren.

Les: Test av gimbals for actionkameraer

Hero6 har også raskere justering fra mørke til lyse omgivelser, så når du kommer fra en mørk hule ut i sollys, så blir ikke bildet utbrent i hvitt i flere sekunder, som med Hero5.

GoPro Hero6 Black
GoPro Hero6 er vanntett uten undervannshus, men et universalhus følger med. Foto: GoPro

 

Hero6 har også fått økt funksjonalitet med GoPros QuikStories, som enkelt og automatisk klipper sammen dine videoklipp til en video med musikk som passer. Hero6 bruker kameraets sensor og kunstig intelligens som identifiserer høydepunktene for å sette sammen de beste, mest actionfylte videoene. Å overføre video fra kameraet til mobiltelefonen går nå tre ganger raskere, takket være støtte for 5 GHz.

GoPro Hero6 Black
Det er lett å sette til 4K 60p i innstillingene, takket være pekeskjerm. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Dessverre har prisen økt med 33 prosent, for Hero6 har fått en veiledende pris på 5.599 kroner. Av samme grunn kan man fremdeles kjøpe Hero5 til samme pris som tidligere. Hero6 ser dermed ikke ut til å være en arvtaker, men en toppmodell over Hero5.

GoPro Hero6 Black fanger video i skarp kvalitet. Hvert ord i denne artikkelen er svært tydelig. (se bildet i full oppløsning her) Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ser bra ut

Vi har fått kameraet til test, og det lille vi har sett så langt bra ut. Men vær oppmerksom på at 4K video med 50 bilderammer i sekundet er en heftig affære for ethvert grafikkort. Undertegnedes GeForce GTX 780 med 3GB videominne klarer ikke å spille det hele av med jevne bevegelser, verken fra VLC eller Windows Media Player. Men bildene er skarpe med naturlige, ikke oversaturerte farger, og i normalt dagslys er det helt klart bra saker.

Bildene er skarpe, og de nøytrale, ikke oversaturerte fargene gir godt utgangspunkt for etterproduksjon. (last ned bildet i full oppløsning her) Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Uansett gleder vi oss til å sjekke kameraet nærmere ut!

360 graders video

Noe overraskende var avsløringen av et nytt 360-kamera, Fusion. Dette er i virkeligheten to kameraer med hver sin fiskeøyelinse, som til sammen fanger sfærisk video i 5,2K oppløsning. Det tilsvarer 18 megapiksler, og er nødvendig fordi kameraet fanger et 360 graders kuleformet bilde og strekker det ut til å passe på en firkantet flate. Når denne avspilles, ser man hele tiden et beskåret utsnitt, med mye lavere oppløsning.

GoPro Fusion
360-kameraet GoPro Fusion åpner for spennende muligheter. Foto: GoPro

 

Fusion er vanntett som Hero6 og kan dessuten monteres på dronen Karma, for å lage virtuelle virkelighetsvideoer fra luften.

I tillegg til å lage 360-videoer har Fusion en funksjon kalt OverCapture. Denne funksjonen lar deg velge ut et bevegende utsnitt i etterproduksjon, for eksempel kan du la utsnittet hele tiden følge en skater eller syklist som følger en løype, og det hele presenteres som en video hvor det ser ut som at vedkommende har et kamera som følger seg. I virkeligheten har kameraet stått på samme sted hele tiden, men siden det fanter 360 grader gir det utvidete muligheter.

Eller grunnlegger Nick Woodman sa under lanseringen:

– Hvis Fusion er for å fange alt rundt deg, er OverCapture for å fange kun perspektivet du ønsker som en normal video.

Hvis du synes Hero6 har en stiv pris, så må du slenge ekstra grunker på bordet for Fusion. Forventet pris er 700 dollar, og med tanke på at Hero6 sin pris på 500 dollar ble satt til 5.600 kroner her til lands, så forventer vi et sted mellom 7.500 og 8.000 kroner for Fusion når det ankommer butikkhyllene i desember.

GoPro Karma har endelig fått Follow Me-funksjon, hvor den følger etter brukeren og tar «selfie»-videoer fra luften. Foto: GoPro

 

Dronen kan filme oppover

Ellers ble det avslørt en del oppdateringer til dronen Karma. For det første får den nå endelig følgefunksjon, som gjør at dronen kan følge etter brukeren og ta «selfies» fra oven. Den kan følge etter deg bakfra, eller du kan låse perspektivet forfra eller fra skrå, slik at dronen holder nøyaktig samme perspektivet mot deg mens du selv beveger deg nedover slalåmbakken eller sykkelstien. Fett!

Videre blir Karma nå den første i sitt slag til å kunne filme 30 grader oppover. Det betyr at dronen kan fly lavt gjennom en skog, for eksempel, og tiltes oppover så man kan filme tretoppene over.

Prisen på Karma er 9.500 kroner.

gopro.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Løser problemet med mellomformatkameraer

Polaroid instant-kamera med autofokus

GoPro Hero12 Black: Det beste actionkameraet?

Scroll to Top