Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Fullformat videokamera fra Sony

Sony NEX-VG900E er et Full HD videokamera med fullformats bildesensor og utskiftbart objektiv.

Skrevet av / 12.09.12 - 14:37
Fullformat videokamera fra Sony

Det nye NEX-VG900E fra Sony gir filmskapere mer muligheter, blant annet med hus tilpasset E-objektiver. Om objektivet støtter automatisk zoom, fungerer dette direkte med knapper på huset.

På lik linje med NEX-VG30E er VG900E basert på modellen NEX-VG20E. Felles er fullformats / APS-C bildesensor, i tillegg flere nye egenskaper.

 

Les vår test av NEX-VG20EH her.

 

NEX-VG900E
Den 35mm fullformatsensoren har en oppløsning på hele 24.3 megapiksler, eller omtrent 40 ganger større enn sensorer på vanlige videokameraer. Den er også mer enn dobbelt så stor som APS-C-sensorene som finnes i andre av Sonys Handycam-modeller med utskiftbare objektiver.

Bruk et objektiv med liten dybdeskarphet for å skape fine bokeh-effekter (skarpt motiv mot uskarp bakgrunn), og utnytt den store bildebrikken til å få skarpe og støyfrie bilder selv i dunkel belysning. Sony lover at ”den store sensoren sørger for enkel reproduksjon av de fineste tonejusteringer, slik at enhver fotograf kan sette sine kreative visjoner ut i livet.”

Sensoren gjør at du kan ta stillbilder med ekte 24 megapikslers oppløsning, og Sony hevder en bildekvalitet på høyde med speilreflekskameraer i den profesjonelle klassen. Stillbilder kan lagres som JPEG eller i RAW-format for full frihet i redigeringsprosessen.

NEX-VG900E kan filme i 25p/24p progressiv modus, da med funksjonene Tone Gamma og Cinema Tone Colour som gir god kontroll over fargetone og –gradering. Ønsker du jevnere bevegelser, kan du filme med 50 progressive bilder i sekundet, takket være AVCHD versjon 2.0. Enkel bildebehandling kan gjøres direkte i kameraet når du filmer i full HD eller tar stillbilder, skulle du ønske å slippe å ta opptakene inn i et redigeringsprogram på datamaskinen.

Mikrofonen kan også brukes som håndtak.

En vippespak justerer optisk zoom når du bruker kompatible E-mount-objektiver med innebygd zoom. Spaken kontrollerer også elektronisk zoom når videokameraet brukes med objektiver med fast brennvidde for mer kunstneriske resultater.

NEX-VG900E bytter automatisk fra fullformatmodus til APS-C-modus når E-mount eller A-mount DT-objektiver er montert. Dermed får du også fullt utbytte av objektiver som er optimalisert for kameraer med mindre bildebrikker.

En adapter følger med som gir mulighet for å bruke fullformats A-mount DSLR-objektiver med ulik brennvidde.

Kameraet har flere valg for kontroll og manuelle innstillinger. Blenderprioritet, lukkertid eller manuell eksponering og hvitbalanse kan tilpasses manuelt. Blender, lukkertid og andre alternativer kan enkelt justeres ved hjelp av en ettersigende intuitivt plassert tilgangstast. Presis manuell fokus assisteres av videokameraets pro-style skjermfunksjon, som grafisk viser hvilke områder i søkeren som er i fokus.

Søkeskjermen er av typen OLED for best mulig kontrast og fargedybde, og XGA-oppløsning (1024×768 piksler) er imponerende for en 3-tommers skjerm. I tillegg finnes en mindre LCD-søker du legger øyet mot dersom lysforholdene er slik at OLED-skjermen blir vrien å se.

Lydkvaliteten er heller ikke nedprioritert, med en såkalt Quad Capsule Spatial Array mikrofon med fire retningsuavhengige transdusere som gjør at du kan bytte mellom stereo og 5.1 kanals surroundopptak. Opptaksnivå er justerbart, med en nøyaktig visuell bekreftelse som leveres av en lydnivåmåler på LCD-displayet. Det finnes også hodetelefonutgang for direkte overvåkning av lyden som spilles inn, og skulle du ønske det kan du selvsagt koble til en ekstern mikrofon.

NEX-VG30E er mye det samme kameraet som VG900E, men med mindre bildesensor og litt færre muligheter.

NEX-VG30EH/VG30E
NEX-VG30E har mange av de samme forbedringene som NEX-VG900E, og etterfølger NEX-VG20E. Med en oppløsning på 16.1 effektive megapiksler, sørger Exmor APS HD CMOS-sensoren for ”utmerket bildekvalitet med et stort utvalg av utskiftbare E-mount objektiver”, i følge Sony selv.

Du kan filme i full HD-video i enten 50p, 25p eller 24p. XGA OLED Tru-Finder, avanserte manuelle kontroller og “vippebryter” for zoom er likt som hos NEX-VG900E.

NEX-GV30EH blir levert med et nytt E PZ 18-200mm F3.5-6.3 OSS Power Zoom objektiv som gir et allsidig utvalg av vidvinkel og telezoom. Enkel og stillegående autofokus og optisk SteadyShot bildestabilisator er på plass, og objektivet har en ekstra vippebryter for en enkel zoomkontroll med justerbare hastigheter.

Kameraene lanseres i løpet av november og desember.

Anbefalte utsalgspriser:
HDR-VG900E (u/ objektiv) 23.800 kr
HDR-VG30EH (m/ objektiv) 20.100 kr
HDR-VG30E (u/objektiv) 13.500 kr

sony.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top