Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Fujifilm X-T5 får 40 megapiksler

Fotosentrisk med klassisk betjening.

Skrevet av / 03.11.22 - 10:41
Fujifilm X-T5 får 40 megapiksler

Fujifilm X-T5 er den direkte etterfølgeren til X-T4, med viktige oppdateringer på innsiden, men med det samme klassiske designet som får kameraet til å se ut som det er designet på 60-tallet.

Her kunne Fujis ingeniører lett bommet med noen forsiktige oppgraderinger, men i steden har de hentet det viktigste fra flaggskipet X-H2. Det betyr en 40 megapiksler X-Trans CMOS bildebrikke, men muligheten for hele 160 Mp i såkalt Pixel Shift Multi-Shot.

Bildebrikken har den samme mekaniske bildestabiliseringen, men Fujis ingeniører har dempet videoegenskapene sammenlignet med X-H2.

Foto: Jonas Rask

Selv om det ikke har H2s 8K-video, får man tross alt hele 6K30p-video, i 4:2:2 10-bits opptak på minnekort, og støtte for H.264 og H.265 kodek, med ALL-intro og Long GOP komprimering. Kameraet kan også lagre stillbilder som 10-bits HEIF-filer, som gir høyere filkvalitet enn jpeg, uten at de tar mye mer plass.

Foto: Jonas Rask

Det har F-Log2 fargeprofil, og Fujifilm sier at kameraet leverer et dynamisk omfang på opptil 13 trinn. Man kan også ta opp 6,2K/29,97p video eksternt via HDMI-utgangen i opptil 12-bits ProRes Raw – og Blackmagic Raw, så det er lite å utsette på videoegenskapene.

Kameraet har heller ikke H2s ekstremt fine høyoppløste søker, med litt lavere oppløsning på 3,69 Mp, og heller ikke H2s betjeningsoppsett.

Foto: Jonas Rask

Korte fakta:

 • Samme klassiske betjening som X-T4
 • Treveis pekeskjerm
 • Doble minnekortspor for SD/SDHC/SDXC med støtte for UHS-II
 • Samme bakbelyste 40 Mp X-Transbildebrikke som X-H2
 • 160 Mp høyoppløst piksel shift
 • Opptil 15 bilder/s serieopptak
 • Femaksers bildestabilisering opp til sju trinn
 • Videoinnspilling i 6K 30P og 4K 60P 4:2:2 10bit
 • HDMI-utgang for ProRes Raw og Blackmagic Raw
X-T5_sideSD_open_black MHG-XT5_left_diagonal_metalHandGrip X-T5_top_XF16-80_black X-T5_back_silver
<
>
Foto: Fujifilm

Her får man et klassisk oppsett med tydelig markerte lukkertidshjul og ISO-hjul, og de samme sekundære innstillingshjulene under, for serieopptak, og still/video. Fuji har hentet fram den svært anvendelige treveis pekeskjermen vi husker fra X-T3 og X-H1, og kikker man nøye etter, er det andre små, men viktige endringer på kamerahuset.

Årets beste kameraer 2022-2023

Doble minnekortplasser for SDHC-kort, et litt lettere og mer kompakt kamerahus, håndgrep med skarpere profil, og fravær av kontakter på undersiden for vertikalgrepet vi kjenner fra forrige generasjon X-T. I stedet får man et MHG-XT5 håndgrep som ekstrautstyr, med hurtigfeste for Arca-Swiss stativhoder. Utløserknappen er flyttet litt lengre frem, og innstillingshjulene er klikkbare

Foto: Jonas Rask

Bildekvaliteten er den samme som vi kjenner fra X-H2, mens videoegenskapene er noe redusert sammenlignet med H2. Men kameraet er åpenbart mer fotosentrisk, med den klassiske betjeningen vi kjenner fra tidligere generasjoner i X-T-serien.

Kameraet er i butikkene i slutten av november til 21999 kroner for kamerahuset, men det kan også leveres med XF 18-55mm til 25999 kr, eller XF 16-80mm hvis man vil ha enda mer zoom, til 26999 kr.

X-T5 med XF 30mm Macro. Foto: Jonas Rask

Fujinon XF30mmF2.8 R LM WR Macro

Foto: Jonas Rask

 

Samtidig med salgstart for X-T5, kommer også et nytt kompakt makroobjektiv med 30mm brennvidde. Det legger seg litt under Fujis XF 60mm makro, og er langt billigere enn den svært skarpe XF 80mm makro.

Objektivet er værtettet og har en nærgrense på bare 10 cm, og vil koste 7499 kr når det havner i butikkhyllene i slutten av november.

Korte fakta:

 • Brennvidde: 30mm (tilsv. 46mm for 35mm-formatet)
 • Lysstyrke: f/2.8
 • Minste blender: 22
 • Filterdiameter: 43 mm
 • Nærgrense: 10cm
 • Maksimal forstørrelse: 1,0x (skala 1:1)
 • Antall blenderlameller: 9 (avrundede)
 • Lenge: 6,95cm
 • Vekt: 195 gram
 • Øvrig: Værbeskyttende konstruksjon (WR). Autofokus med linærmotor (LM)

 

 

Fujifilm X-T4

Det beste kameraet i sin klasse

Fujifilm X-T4 adresserer nesten alle svakhetene med forgjengeren, og scorer deretter.

Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top