Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Fujifilm lanserer X-Pro2 for proffene

Det tok dem fire år, men endelig er etterfølgeren til det nesten legendariske Fujifilm-kameraet klart.

Skrevet av / 15.01.16 - 08:29
Fujifilm lanserer X-Pro2 for proffene

Tokyo 15. 01. 2016:

For uinnvidde er det på sin plass å opplyse om at Fujifilm X-Pro1 (les testen her) var deres første kompakte systemkamera med hybridsøker, og selv om det ikke var perfekt ble det godt mottatt blant proffene. De hadde nok sett for seg at det anvendelige kameraet skulle få en arvtager med barnesykommene luket vekk, hvert fall innen to år.

Det skulle ta dobbelt så lang tid.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Raskere autofokus

Kameraet er var ikke noe utpreget actionkamera, det har Fujifilm forsøkt å gjøre noe med i X-Pro2. Som har fått en helt ny autofokusmodul, og 49 av 77 valgbare fokuspunkter med signifikant raskere respons – 40 % raskere sier Fujifilm, og mer presis autofokus.

Skuddtakten er oppgitt til 8 bilder/s, og det skal bli interessant å se hvor bra kameraet fungerer med den nye XF 100-400mm telezoomen de akkurat har annonsert (se nederst i saken).

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Ny bildebrikke

Designmessig sett er ikke endringene store. Vi snakker fremdeles om et relativt stort værtettet kamerahus i sort, med få ergonomisk endringer av betydning. Bortsett fra to innstillingshjul, et foran og et bak, og noen designendringer, finner vi de virkelig store nyhetene innvendig.

Ta for eksempel to minnekortplasser for SD-kort, 7,6 cm skjerm med 1,62 Mp oppløsning og en langt raskere elektronisk hybridsøker som kombinerer optisk og elektronisk visning – med 2,36 Mp oppløsning og 85fps oppfriskningsfrekvens. Den har også fått større bilderamme for telebrennvidde når man bruker den bare optiske søkeren.

Lukkeren som nå har fått 1/8000s lukkertid, er testet på 150.000 eksponeringer, men det er den nye bildebrikken og prosessoren som er det mest spennende i X-Pro2.

Kameraet har en helt nyutviklet 24 Mp X-Trans III bildebrikke uten lavpassfilter, som pleier å bety enormt bra detaljskarphet uten moareeffekt i bildene. Med den nye X Processor Pro, skal skrivehastigheten være forbedret fire ganger, slik at du slipper å vente å lenge på å lagre bildeserier. Den skal også sørge for mindre bildestøy og jevnere fargegjengivelse og større bildedynamikk.

Det gjenstår selvsagt å se, men det aller meste med X-Pro2 virker veldig spennende for erfarne og proffotografer, som trenger et lynraskt kamera som kombinerer det beste med optisk, og elektronisk søker.

Endelig har det også fått et helt nytt og langt mer oversiktelig menysystem, som vi skal komme tilbake til i en test.

Kameraet er tilgjengelig i februar 2016, til 17.999 kr for kamerahuset.

Ny telezoom

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Den helt nye XF 100-400mm f4,5-5,6 (tilsv. 150-600mm), er Fujifilms første skikkelige telezoom siden XF 50-140mm f2,8. Det store objektivet har innebygget optisk bildestabilisator, som etter sigende skal kompensere for fem trinn lavere eksponeringsverdi, og er værtettet og frostsikkert.

Slik er det best egnet på X-Pro2 og X-T1, men det kan brukes med alle systemkameraene i X-serien.

Hele 21 linselementer i 14 grupper må til, flere av dem så kalt ED-glass som reduserer kromabrytning, og objektivet har to stillegående fokusmotorer for rask fokus og optimal fokussporing.

Telezoomen koster 18.999 kr, eller 19.999 med medfølgende 1,4 x telekonverter, som gir brennvidder tilsvarende 225-840mm.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Se Canons flaggskipkamera

Her kan du spare mye penger

Endelig kommer det mer optikk til Canon

Kraftig retro-blits

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Scroll to Top