Fujifilm lanserer X-Pro2 for proffene

Det tok dem fire år, men endelig er etterfølgeren til det nesten legendariske Fujifilm-kameraet klart.
Annonse
Annonse
forfatter

Tokyo 15. 01. 2016:

For uinnvidde er det på sin plass å opplyse om at Fujifilm X-Pro1 (les testen her) var deres første kompakte systemkamera med hybridsøker, og selv om det ikke var perfekt ble det godt mottatt blant proffene. De hadde nok sett for seg at det anvendelige kameraet skulle få en arvtager med barnesykommene luket vekk, hvert fall innen to år.

Det skulle ta dobbelt så lang tid.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Raskere autofokus

Kameraet er var ikke noe utpreget actionkamera, det har Fujifilm forsøkt å gjøre noe med i X-Pro2. Som har fått en helt ny autofokusmodul, og 49 av 77 valgbare fokuspunkter med signifikant raskere respons – 40 % raskere sier Fujifilm, og mer presis autofokus.

Annonse

Skuddtakten er oppgitt til 8 bilder/s, og det skal bli interessant å se hvor bra kameraet fungerer med den nye XF 100-400mm telezoomen de akkurat har annonsert (se nederst i saken).

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Ny bildebrikke

Designmessig sett er ikke endringene store. Vi snakker fremdeles om et relativt stort værtettet kamerahus i sort, med få ergonomisk endringer av betydning. Bortsett fra to innstillingshjul, et foran og et bak, og noen designendringer, finner vi de virkelig store nyhetene innvendig.

Ta for eksempel to minnekortplasser for SD-kort, 7,6 cm skjerm med 1,62 Mp oppløsning og en langt raskere elektronisk hybridsøker som kombinerer optisk og elektronisk visning – med 2,36 Mp oppløsning og 85fps oppfriskningsfrekvens. Den har også fått større bilderamme for telebrennvidde når man bruker den bare optiske søkeren.

Lukkeren som nå har fått 1/8000s lukkertid, er testet på 150.000 eksponeringer, men det er den nye bildebrikken og prosessoren som er det mest spennende i X-Pro2.

Annonse

Kameraet har en helt nyutviklet 24 Mp X-Trans III bildebrikke uten lavpassfilter, som pleier å bety enormt bra detaljskarphet uten moareeffekt i bildene. Med den nye X Processor Pro, skal skrivehastigheten være forbedret fire ganger, slik at du slipper å vente å lenge på å lagre bildeserier. Den skal også sørge for mindre bildestøy og jevnere fargegjengivelse og større bildedynamikk.

Det gjenstår selvsagt å se, men det aller meste med X-Pro2 virker veldig spennende for erfarne og proffotografer, som trenger et lynraskt kamera som kombinerer det beste med optisk, og elektronisk søker.

Endelig har det også fått et helt nytt og langt mer oversiktelig menysystem, som vi skal komme tilbake til i en test.

Kameraet er tilgjengelig i februar 2016, til 17.999 kr for kamerahuset.

Ny telezoom

Annonse
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Den helt nye XF 100-400mm f4,5-5,6 (tilsv. 150-600mm), er Fujifilms første skikkelige telezoom siden XF 50-140mm f2,8. Det store objektivet har innebygget optisk bildestabilisator, som etter sigende skal take opp til fem trinn laver eksponeringsverdi, og er værtettet og frostsikkert.

Slik er det best egnet på X-Pro2 og X-T1, men det kan brukes med alle systemkameraene i X-serien.

Hele 21 linselementer i 14 grupper må til, flere av dem så kalt ED-glass som reduserer kromabrytning, og objektivet har to stillegående fokusmotorer for rask fokus og optimal fokussporing.

Telezoomen koster 18.999 kr, eller 19.999 med medfølgende 1,4 x telekonverter, som gir brennvidder tilsvarende 225-840mm.

 

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.