Kompakt systemkamera

Selv om Fujifilm X-T1 ligner et speilreflekskamera, er det et fullspekket kompakt systemkamera som skal ta opp kampen med speilreflekser
forfatter

Fujifilms ferskeste systemkamera minner om mitt gamle Contax RTS, et klassisk speilreflekskamera fra 80-tallet, med et av de fineste utvalget kvalitetsoptikk fra Carl Zeiss. To vesentlige poenger med Fujifilm X-T1, som også har et høyst funksjonelt design og et meget attraktivt utvalg kvalitetsoptikk.

XT1_Front_CMOS_WhiteBK

Kameraet har analoge kontroller med ratt for de aller mest primære funksjoner. Så som lukkertid, eksponeringskompensasjon, lysmåling, ISO-følsomhet, skuddhastighet og selvutløser. To innstillingsratt, et foran og et bak, kombinert med en rekke knapper som kan programmeres av fotografen, gjør X-T1 til et meget tilpasningsdyktig fotoverktøy for viderkomne fotografer.

E-postvedlegg

Det har den samme 16 megapiksler X-Trans II bildebrikken i APS-C-format, som vi mildt sagt var fornøyd med, da vi testet Fujifilm X100S med samme bildebrikke.

X-T1 er også et av få kameraer som er tilpasset bruk av SD-kort med UHS-II for raskere lagring, enn fra kort med UHS-I.

Kamerahuset som koster 10.499 kr, og leveres i matt sort, er solid bygget med værtetting av knapper, åpninger og ratt, og markerte klikkstopp med lås på lukkertidshjulet.

Det konkurrerer først og fremst med speilreflekser som Canon EOS 70D, Nikon D7100 og Pentax K-3, men også speilløse kameraer som Olympus OM-D E-M1 og fullformatkameraer som Sony A7.

E-postvedlegg

X-T1 har ikke noe speilhus, slik speilreflekser har, men det har søker. En meget stor og skarp en. Større faktisk enn søkeren i Olympus OM-D E-M1, som er ansett som den beste elektroniske søkeren i markedet.

I X-T1 kan man endre søkerbildet som vist på bildet over. Første bilde viser fullt søkerbilde, neste viser et mindre søkerbilde med plass til mer informasjon, og neste søkerbildet under manuell fokusering. Da bruker man det lille søkerbildet til høyre – som viser et forstørret utsnitt av sentrum av motivet, for å fokusere skarpt.

Det er også mulig å velge fokusmarkering, peaking, i en av tre farger som markerer konturene der bildet er skarpt.

XT1_Top_18-55mm_WhiteBK

Under vår korte hands-on med kameraet, var det umiddelbare inntrykket av søkeren at den kan være markedets beste. Den er like skarp som Olympus-søker, og har bedre fargegjengivelse og mindre støy og forsinkelse enn søkeren i Sony A7r.

XT1_Remote_Image

Kameraet kan også fjernstyres fra mobilen eller som her, fra et nettbrett, i en studio-setting.

Med gummiert håndgrep og bakside, ligger det forbausende godt i hånden. Balansen selv med Fujis Fujinon 55-200mm zoom, er svært god, og det finnes både et håndgrep kalt MHG-XT og et batterigrep kalt VG-XT1, som er tilpasset kameraet.

XT1_Front_Right_AssistGrip_WhiteBK

Vertikalgrepet VG-XT1 vi koste i overkant av 2000 kr, og har ekstra sett med knapper, utløser og innstillingsratt, pluss plass for et ekstra batteri som dobler batterikapasiteten.

XT1_Front_VerticalGrip_WhiteBK

Fujifilm har flere nye objektiver på gang til X-systemet. Til våren kommer zoomen XF 18-135mm f3.5-5.6 R OIS WR , med optisk bildestabilisator værtetting. Senere i år kommer en lyssterk normalzoom, XF 16-55mm f2.8 R OIS WR og telezoomen XF 50-140 mm f2.8 R OIS WR.

Kunder som kjøper X-T1 før  31. mars 2014 får 25 prosent rabatt på  XF 18-135mm, dersom de kjøper det når det er i salg til våren.

XT1_Vertical_Back-Left_VerticalGrip_WhiteBK

Fujifilm X-T1 er tilgjengelig i februar 2014, og koster 10.499 for kamerahuset, eller 14.499 med XF 18-55 f2,8-4 zoom.

XT1_Front-Left_Flash-Up_WhiteBK

Den oppfellbare blitsen følger med kameraet.

Her er litt fakta om X-T1:

–        16.3 Mp APS-C X-Trans CMOS II bildebrikke uten optisk lavpassfilter
–        EXR II bildeprosessor
–        Støv, fukt og regnbeskytte kamerahus med konstruksjon i magnesium
–        Stort søkerbilde med 0,77x forstørring, 2,36 Mp oppløsning (OLED) med forsinkelse på 0.005 s
–        0.5 s oppstart i Quick mode, 0.05 s lukkerforsinkelse og serieopptak opp till 8 bilder/s med fokus mellom hvert bilde
–        Fasedetektion kombinert med kontrastbasert autofokus
–        Lens Modulation Optimizer for skarpere detaljer i objektivets hjørner
–        Vippbar 7,6 cm LCD-skjerm med 1,04 Mp oppløsning
–        Tilpasset SD-kort av typen UHS-II for raskere lagring
–        Forbedret manuell fokuskontroll med dobbeltbilde, Digital Split Image og Focus Peak Highlight (hvit, blå eller rød)
–        Full HD video 1080/60p/30p
–        Intervallfotografering (1 s – 24 h, opp til 999 bilder)
–        Medfølgende separat blits,  EF-X8 ( ledetall 8 ved ISO 100 )
–        10 ulike filmsimuleringar
–        Råfremkalling direkte i kameraet
–        Q (quick) meny – for kjapp tilgang til de vanligste innstillingene
–        Trådløs bildeoverføring til smartmobil, nettbrett og PC samt fjernstyring av kamera med Camera Remote-appen
–        Trådløs sikkerhetskopiering til PC og Mac
–        Mikrofoninngang (2.5mm)

Tilbehør

–        Halvetui i skinn BLC-XT1
–        Vertikalgrep VG-XT1
–        Håndgrep MHG-XT
–        M-Mount Adapter for bruk med andre objektiver
–        Tre ulike blitsmodeller: EF-X20, EF-20 og EF-42
–        Fjernutløser RR-90
–        Mikrofon MIC-ST1

X_T1 system chart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.