Systemkamera

Et av de beste kameraene vi har testet, kommer i en oppgradert utgave med 1/32000s lukker og en slitesterk sølvgrå lakk.
forfatter

Fujifilm X-T1 er et av de beste systemkameraene man kan kjøpe nå. Kameraet som henvender seg til entusiastsegmentet, er søkklastet med funksjoner, og har en av de aller beste elektroniske søkerne integrert.

Les testen av X-T1 her.

Den nye utgaven heter X-T1 GS – Graphite Silver – og alle metallflater er behandlet med flerlags lakk, for å skape den nær titangrå fargen. Men det som er virkelig interessant, er den nye elektroniske lukkeren på opp til 1/32000s. Den gjør det mulig å bruke lyssterk optikk på full blender, i godt lys, og unngå undereksponerte bilder.

X-T1GSE_top

Kameraet har også fått filmsimuleringen Classic Chrome, som gir et kontrastomfang og fargegjengivelse ikke ulik Kodachrome-film.

Disse oppdateringene blir også tilgjengelig for den sorte X-T1, for desember skal det komme en programvareoppdatering (firmware) til både X-T1 og X-T1 GS, hvor blant annet direktevalg av fokusområde, og flere valg av filmhastigheter, som vist i listen under:

– Direktevalg av fokuspunkt med hjelp av fireveiskontrollen, uten å trykke på Fn-knappen (AF) først.

– Knappene for AE-L og AF-L er ikke lengre låst og kan bytte plass med hverandre om ønskelig.

– Nåär man bruker funksjonen ”instant-AF” med AF-L-knappen i manuell innstilling kan man endre størrelsen på fokusområdet.

– Makrofunksjonen slås på eller av direkte uten at det dukker opp en popup-meny på skjermen.

– Kameraet Q-meny (hurtigmeny) kan arrangeres etter eget ønske.

– Man kan velge bildehastigheter på 50, 25 og 24 bilder/s på videoopptak.

– Mulighet til å stille blender, lukkertid og ISO manuelt under videoopptak.

– Autofokus med fasedeteksjon fungerer også under ”instant-AF” med AF-L-knappen i manuell fokusstilling.

– Punktmåling av lys kan kombineres med fokuspunktet og flyttes på skjermen.

– Lengste lukkertid på  ”program shift” øker fra 1/4 s til 4s.

X-T1GSE_back

Fujifilm X-T1 GS er i salg i november til 11.999 kr. Da kommer også to nye objektiver til Fujifilms X-kameraer.

Den ene er en ny versjon av portrettobjektivet XF56mm f1,2 – les testen her – som har fått et ekstra linseelement for mer markert defokuserte områder.

XF56mmAPD

APD-elementet, eller apodiseringselementet, fungerer på de største blenderåpningene, og kan kombineres med det medfølgende trestegs ND-filteret som slipper inn mindre lys – praktisk når lukkertidene ikke kan bli korte nok.

Fuji AFD

XF 56mm f1,2 APD, er priset til 11.499 kr.

Den nye telezoomen XF 50-140mm f2.8 R LM OIS WR, er priset til 13.399 kr, og er også tilgjengelig i november. Zoomen som dekker bildevinkel tilsvarende 76-213mm (i 35mm format), er bygget opp med 23 linselementer i 16 grupper, med fem ED-elementer og et Super ED-element ssom skal dempe faren for kromatisk fargebrytning, eller aberrasjon.

XT1_front_left_50-140mm_LensGrip

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.