Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Førstehånds: Samsung Galaxy-kameraet

Samsungs hybrid av mobiltelefon og kamera, kan være det første, lille, men viktige skrittet mot en ny kameragenerasjon.

Skrevet av / 30.08.12 - 16:55
Førstehånds: Samsung Galaxy-kameraet

Med digitaliseringen av kameraer åpner det seg mange muligheter. Moderne kameraer er allerede små datamaskiner med gammeldags betjening, mens smartmobiler er rene lommekomputere med skjermbasert betjening.

Noen kameraprodusenter har allerede pekeskjermer som brukes til menyvalg, fokuspunkter og så gar til å ta bilder med, og en håndfull kameraer har i tillegg tilkobling til trådløst nettverk. Via wi-fi. Men da er man avhengig av å ha tilgang til et trådløst nettverk, for å kunne laste opp bilder, hvor enn det skal være.

I forrige uke lanserte Nikon Coolpix S800c, det første kameraet som kombinerer trådløs tilkobling med Android operativsystem, slik vi kjenner det fra smartmobiler.

Men det har utelukkende wi-fi, som betyr at du bare kan overføre bilder når du er i nærheten av et trådløst nettverk.

Samsung Galaxy Camera tar det hele et skritt videre. Her får man 3G-tilgang i tillegg, da kan man overføre bilder via mobilnettet, uten å være avhengig av et trådløst nettverk.

Les mer om Galaxy Camera her.

Kameraet er en hybrid av Samsung WB850F kompaktkamera, med 21 x zoom, 16 Mp og integert wi-fi – og smartmobilen Galaxy S III.

Forfra ser det også ut som et WB850F – i sort eller hvitt – med samme 21 x zoom, men bakfra ser det ut som en mobiltelefon.

Samsung har samme 4,8 tommers pekeskjerm her som på S III, men i en litt enklere teknisk utgave, mens kameradelen bak skjermen, skal være en fullverdigWB850F.

Med ett viktig unntak: Man styrer kamerafunksjonen med en spesialtilpasset utgave av Android versjon 4.1 – Jelly Bean –  og har bare fysisk utløserknapp og zoombryter på kameraet.

Resten styres på skjermen.

I følge Samsung er OS-et ikke helt ferdig utviklet, og det får vi håpe, for under vår sniktitt på kameraet, var det klare mangler i fotomenyene. Blant annet var det ikke mulig å velge blender hvis man hadde valgt blenderproritert eksponeringsautomatikk. Uten å måtte bla seg inn i menyene igjen. Skjermbildet over viser en grafisk fremstilling av ISO, eksponeringkompensasjon, blender og lukker, som man enkelt velger ved i føre fingeren opp eller ned på skjermen, men det var altså ikke mulig når skjermen var i vanlig søkermodus.

Man tager et kamera og en mobiltelefon, og vips, har man en kameratelefon. Eller var det omvendt…

Lukkeren reagerte relativt tregt, og zoomfunksjonen levde sitt eget liv, typiske tegn på førproduksjonseksemplarer som vi regner med er polert vekk før produktet er im butikkene, en gang i oktober.

Opplysninger om batteritid fikk vi ikke, men det er grunn til å tro at det Galaxy Cameras batteri må slåss mellom behovet for eksponeringer, og tilgjengelig taletid, og at antall eksponeringer per lading ikke vil ligge på nivå med de 300-400 bildene de fleste kompaktkameraer klarer på en lading.

Android-baserte kameramenyer vil vi garantert få se mye mer av i nær fremtid. Samsung Galaxy Camera, er bare et steg videre mot en ny kameragenererasjon. Men både et viktig og et spennende et.

Så får vi håpe kameraprodusentene ikke heller babyen ut med badevannet, og glemmer kamerafunksjonen i kommende generasjon smart-kameraer.

Noen ganger er faktisk det gammeldagse ikke så håpløst, tross alt.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top