Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Forbedret Fujifilm kompakt

Med stor elektronisk søker og bedre betjening, tegner Fujifilm X30 til å bli et råspennende kamera for entusiastene med høye krav.

Man kan nesten ikke bomme med X-serien til Fujfilm. Enten det dreier seg om et kompakt- eller systemkamera. De er alle sammen gjennomførte produkter, og X100S, X-T1 og den utgående X20, er alle blant våre favoritter i sine respektive klasser.

Den nye X30 er tredje generasjon proffkompakt fra Fujifilm. Vi bruker ordet proffkompakt om små kameraer som  kan lagre bilder i råformat og har en funksjonsnivå som langt overgår vanlige kompaktkameraer. Bildekvaliteten er vanligvis høyere, og X20 og X10 før det, har ligget helt i toppsjiktet på bildekvalitet og betjening.

Les testen av forgjengeren X20 her.      X30_Color_VariationDe nærmeste konkurrentene er Sony RX100 III, Canon Powershot G16, Nikon Coopix P7800, Olympus Stylus XZ2 og Panasonic Lumix Lx7.

Selv om X30 er litt for stort til å kalles et lommekamera, er det vesentlig mindre enn et systemkamera, og slik sett mer praktisk for mange. Kameraet er bygget over samme lest som forgjengeren X20, med en manuell 28-112mm zoom med lysstyrke f2,0-2,8. Man slår på kameraet ved å vri zoomen fra off-posisjonen til foretrukken brennvidde.

X30_Silver_Front

Annonse

Zoomringen har fått selskap av en innstillingsring på objektivet, som kan programmeres av brukeren, og for eksempel brukes til å stille inn blenderverdi. Knappen foran ved siden av objektivet, kan trykkes inn for å velge funksjon på innstillingsringen.

X30_Black_Top

Annonse

Men den kanskje mest interessante nyheten på X30, er den nye elektroniske søkeren, som erstatter den optiske søkeren i X20. Som bare viste 85 prosent av bildeflaten.

Den nye søkeren har 0,65 x forstørrelse og 2,36 Mp oppløsning, og skal bli interessant å se i praksis. Den er betydelig større enn søkeren i X20 og viser mer informasjon.X30 viewfinder

Skjermen er også ny, med 920.000 bildepunkter fordelt på en 7,6 cm vippbar skjerm, men bildebrikken er den samme X-Trans II-brikken på 2/3-tommer med 12 megapiksler og null lavpassfilter, for bedre detaljskarphet. Hvis bildeprosessoren er forbedret, er det lov å håpe på enda bedre støykontroll på høye ISO-verdier.

X_TRANS II view

Kameraet har også fått en ny filmsimuleringsmodus – i tillegg til Velvia, Provia, Astia-filmene Fuji er kjent for, som kalles Classic Chrome.

Den gir fotografen dempede toner og dypere farger, som vist på illustrasjonen under:Classic chrome filmsimulation

Fujifilm har gjort flere endringer på X30, blant annet har kameraet fått et mer markert håndgrep, og betydelig forbedret batteritid på 470 eksponeringer mellom hver lading. (CIPA-tall).

Det har også hybrid autofokus som skal klare å fokusere på 0,06 sekunder, og skuddtakten – på jpeg-bilder, er økt til 12 bilder/s, i en kort serie. Fuji har også funnet plass til en mikrofoninngang, og en kontakt for kablet fjernutløser, og X30 har naturligvis fått Wifi innebygget. For trådløs overføring av bilder.

Annonse

X30_Silver_Back

Fakta om X30:

–  12 megapiksler 2/3” X-Trans CMOS II bildesensor

–  EXR Processor II for blant annet raskt oppstart, autofokus og seriebildehastighet (opp til 12 bilder i sekundet)

–  Stort søkerbilde med 0,65x forstørring, 2 360 000 punkters oppløsning (OLED) og en forsinkelse på bare 0,005 sekunder.

Annonse

–  Lyssterk (f2-f2.8) FUJINON manuell 4x zoom som tilsvarer 28-112mm i småbildeformatet.

–  Kombinerer fasedeteksjon med kontrast-autofokus for raskest  mulig autofokus.

–  ”Lens Modulation Optimiser” for skarpere detaljer, framfor alt i objektivets ytterområder.

–  Vendbar tre tommer stor LCD-skjerm med høy oppløsning (920 000 punkter), lysstyrke og kontrast.

–  Full HD videoopptak 50p/25p/24P (36Mbps)

Annonse

–  Direkte tilgang til utvalgte favorittfunksjoner med kontrollring rundt objektivet og seks funksjonsknapper.

–  10 stykk ulike filmsimuleringar inkludert den nyutviklede “CLASSIC CHROME”

–  Raw-fremkalling direkte i kameraet

–  Q (quick) meny – rask tilgang til de vanligste innstillingene

–  Tilbehørssko for feks. blits

Annonse

–  Trådløs bildeoverføring til smarttelefon, nettbrett og PC, samt mulighet for fjernstyring av kameraet med den nye FUJIFILM Camera Remote-appen.

–  Trådløs sikkerhetskopiering til PC og Mac

–  Mikrofoninngang (2.5mm)

Tilbehør:

– Lærvekse: LC-X30

Annonse

– Kit med solblender, filter linselokk: LHF-X20 (svart eller silver)

– Solblender: LH-X10 (endast i svart)

– Tre ulike blitsmodellerr: EF-X20, EF-20 och EF-42

– Fjernutløser RR-90

– Mikrofon MIC-ST1

Fujifilm X30 kan leveres i sølv eller sort, og koster 4.999 kr, når det er i butikkene i løpet av september.

X30_Black_Front_Left

 

 

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.