Kompaktkamera

Med stor elektronisk søker og bedre betjening, tegner Fujifilm X30 til å bli et råspennende kamera for entusiastene med høye krav.
forfatter

Man kan nesten ikke bomme med X-serien til Fujfilm. Enten det dreier seg om et kompakt- eller systemkamera. De er alle sammen gjennomførte produkter, og X100S, X-T1 og den utgående X20, er alle blant våre favoritter i sine respektive klasser.

Den nye X30 er tredje generasjon proffkompakt fra Fujifilm. Vi bruker ordet proffkompakt om små kameraer som  kan lagre bilder i råformat og har en funksjonsnivå som langt overgår vanlige kompaktkameraer. Bildekvaliteten er vanligvis høyere, og X20 og X10 før det, har ligget helt i toppsjiktet på bildekvalitet og betjening.

Les testen av forgjengeren X20 her.      X30_Color_VariationDe nærmeste konkurrentene er Sony RX100 III, Canon Powershot G16, Nikon Coopix P7800, Olympus Stylus XZ2 og Panasonic Lumix Lx7.

Selv om X30 er litt for stort til å kalles et lommekamera, er det vesentlig mindre enn et systemkamera, og slik sett mer praktisk for mange. Kameraet er bygget over samme lest som forgjengeren X20, med en manuell 28-112mm zoom med lysstyrke f2,0-2,8. Man slår på kameraet ved å vri zoomen fra off-posisjonen til foretrukken brennvidde.

X30_Silver_Front

Zoomringen har fått selskap av en innstillingsring på objektivet, som kan programmeres av brukeren, og for eksempel brukes til å stille inn blenderverdi. Knappen foran ved siden av objektivet, kan trykkes inn for å velge funksjon på innstillingsringen.

X30_Black_Top

Men den kanskje mest interessante nyheten på X30, er den nye elektroniske søkeren, som erstatter den optiske søkeren i X20. Som bare viste 85 prosent av bildeflaten.

Annonse

Den nye søkeren har 0,65 x forstørrelse og 2,36 Mp oppløsning, og skal bli interessant å se i praksis. Den er betydelig større enn søkeren i X20 og viser mer informasjon.X30 viewfinder

Skjermen er også ny, med 920.000 bildepunkter fordelt på en 7,6 cm vippbar skjerm, men bildebrikken er den samme X-Trans II-brikken på 2/3-tommer med 12 megapiksler og null lavpassfilter, for bedre detaljskarphet. Hvis bildeprosessoren er forbedret, er det lov å håpe på enda bedre støykontroll på høye ISO-verdier.

X_TRANS II view

Kameraet har også fått en ny filmsimuleringsmodus – i tillegg til Velvia, Provia, Astia-filmene Fuji er kjent for, som kalles Classic Chrome.

Den gir fotografen dempede toner og dypere farger, som vist på illustrasjonen under:Classic chrome filmsimulation

Fujifilm har gjort flere endringer på X30, blant annet har kameraet fått et mer markert håndgrep, og betydelig forbedret batteritid på 470 eksponeringer mellom hver lading. (CIPA-tall).

Det har også hybrid autofokus som skal klare å fokusere på 0,06 sekunder, og skuddtakten – på jpeg-bilder, er økt til 12 bilder/s, i en kort serie. Fuji har også funnet plass til en mikrofoninngang, og en kontakt for kablet fjernutløser, og X30 har naturligvis fått Wifi innebygget. For trådløs overføring av bilder.

X30_Silver_Back

Annonse

Fakta om X30:

–  12 megapiksler 2/3” X-Trans CMOS II bildesensor

–  EXR Processor II for blant annet raskt oppstart, autofokus og seriebildehastighet (opp til 12 bilder i sekundet)

–  Stort søkerbilde med 0,65x forstørring, 2 360 000 punkters oppløsning (OLED) og en forsinkelse på bare 0,005 sekunder.

–  Lyssterk (f2-f2.8) FUJINON manuell 4x zoom som tilsvarer 28-112mm i småbildeformatet.

–  Kombinerer fasedeteksjon med kontrast-autofokus for raskest  mulig autofokus.

–  ”Lens Modulation Optimiser” for skarpere detaljer, framfor alt i objektivets ytterområder.

–  Vendbar tre tommer stor LCD-skjerm med høy oppløsning (920 000 punkter), lysstyrke og kontrast.

Annonse

–  Full HD videoopptak 50p/25p/24P (36Mbps)

–  Direkte tilgang til utvalgte favorittfunksjoner med kontrollring rundt objektivet og seks funksjonsknapper.

–  10 stykk ulike filmsimuleringar inkludert den nyutviklede “CLASSIC CHROME”

–  Raw-fremkalling direkte i kameraet

–  Q (quick) meny – rask tilgang til de vanligste innstillingene

–  Tilbehørssko for feks. blits

–  Trådløs bildeoverføring til smarttelefon, nettbrett og PC, samt mulighet for fjernstyring av kameraet med den nye FUJIFILM Camera Remote-appen.

–  Trådløs sikkerhetskopiering til PC og Mac

Annonse

–  Mikrofoninngang (2.5mm)

Tilbehør:

– Lærvekse: LC-X30

– Kit med solblender, filter linselokk: LHF-X20 (svart eller silver)

– Solblender: LH-X10 (endast i svart)

– Tre ulike blitsmodellerr: EF-X20, EF-20 och EF-42

– Fjernutløser RR-90

– Mikrofon MIC-ST1

Annonse

Fujifilm X30 kan leveres i sølv eller sort, og koster 4.999 kr, når det er i butikkene i løpet av september.

X30_Black_Front_Left

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også: