Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Her finner du nytt kamera til ferien

Skrevet av / 17.06.11 - 15:29
Her finner du nytt kamera til ferien

Ferien nærmer seg, men hvilket kamera skal man velge? Her har vi samlet 10 av de beste kameraene hittil i år, slik at det skal bli lettere å velge riktig.

Mange velger et rimelig kamera av kjent merke. Uten at det garanterer at bildekvaliteten svarer til forventningene. De fleste som skal ha et kamera til et og annet blinkskudd klarer seg fint med kameraet på mobiltelefonen. Alle andre bør velge et skikkelig kamera. Da øker mulighetene for både bildekvalitet og bildeglede.

I denne kameraguiden har vi tatt for oss de 10 beste kameraene fra våre tester hittil. Finner du ikke et i denne guiden som passer, er det kanskje et av de sprutsikre kameraene testet i sommernummeret som er i salg nå, du skal ha.

NB: Prisene varierer!

Alle opplyste priser er markedspriser per mai 2011.. De fleste kameraene koster ofte mindre i butikkene og på nettbutikker. Det lønner seg derfor å sjekke hvor prisen er lavest og servicen best, før man handler.

Enkle kompaktkameraer – fra 1000 kroner

De billigste og enkleste kompaktene har ikke mange avanserte funksjoner du trenger å lære, men bildekvaliteten er sjelden egnet til å ramme inn og henge på veggen. De litt dyrere digitalkompaktene er bedre teknisk, du kan ta kreativ kontroll over kameraet, og de har ofte bedre optisk ytelse med bildestabilisator innebygget. Derfor er det de dyrere kompaktkameraene vil anbefaler.

Avanserte kompaktkameraer – fra 2500 kroner

For de med større ambisjoner og kanskje litt erfaring, finnes det kompakte digitalkameraer som har flere funksjoner og intelligent automatikk som hjelper deg å få finere bilder. Alle har bildestabilisator som gir skarpere bilder i lite lys. Her får du også bedre kontroll over kameraets funksjoner, og ofte høyere bildekvalitet.

Her er de 10 kameraene med kompaktkameraer først:

 

Nikon Coolpix P300 kompaktkamera

Fakta:

12 megapiksler

24-100mm f/1.8-4.9

4,2 x zoom

1080p HD-video

2.700 kroner


Perfekt for nybegynneren

Her er kameraet for lærevillige amatører. Nikon P300 er lynraskt, velutstyrt og leverer høy bildekvalitet.

Man får kanskje ikke det mest spennende designet i verden, men med P300 kan man starte med å la kameraet ta styringen. Så kan man leke seg med innstillinger av lukkertid og blender, og skaffe seg erfaring som gjør bildene enda bedre. For P300 gir fotografen muligheten til å ta styringen, og velge lysmåling, lukkertid, blenderåpning, blits og fokus selv. Det øker de kreative mulighetene, og kan hjelpe til å skape enda flottere bilder. P300 er et utmerket lommekamera for den som vil ha god kreativ kontroll under fotografering. Kvaliteten både på stillbilder og HD-video er fremragende det meste av tiden, og det lille Nikon-kameraet er enkelt å håndtere også for nybegynneren.

 

 

+

Høy bildekvalitet

Skarp zoomoptikk

Kjapp autofokus og enkel håndtering

Aggressiv støydemping

Følsomt for strølys og kromafeil

Mangler råformat

 

Samsung WB2000 kompaktkamera

 

Fakta:

10,2 megapiksler

24-120mm f2,4-5,8

5 x zoom

1080p HD-video

1.700 kroner

Mye for pengene

Kraftig prisfall har gjort dette kameraet til et av de beste kjøpene akkurat nå.

Hvis man vil ha god bildekvalitet, full kreativ kontroll og muligheten for å lagre bildene som råfiler, er Samsung WB2000 et utmerket kamera. Og til en pris godt under 2.000 kroner, er det også det billigste av de såkalte proffkompaktene. Hvor man har 1080 HD-video, full manuell eksponeringskontroll, med blender- og lukkerprioritert automatikk, kombinert med råfilopptak. Dessuten er det så lite og lett at man alltid kan ha det med, det ligger godt i hånden, og har bare en ulempe: Batteritiden på knappe 170 bilder per lading. Men siden prisen er så lav har man råd til et ekstra batteri. Da har man ikke bare en liten råtass av et kamera, men et kamera som er fullt på høyde med det beste vi har testet i kompaktklassen- i langt høyere prisklasse.

+

Høy bildekvalitet

Skarp optikk

Godt utstyrt

Optisk fortegning

Svak batterikapasitet

Les testen av WB2000 her

 

 

Panasonic Lumix TZ20 superzoom kompaktkamera

Fakta:

14,1 megapiksler

24-384mm f/3.3-5.9

16 x zoom

1080p HD-video

3.300 kroner

Reisekameraet

 

Med 16 x zoom i lomma, fanger du det meste med dette kameraet.

Panasonic TZ20 er nesten det perfekte reisekameraet. Her får man ikke bare 16 x (!) zoom fra skikkelig vidvinkel på 24mm, men også full HD-video, GPS-tagging av bilder og pekeskjerm. Legg til at TZ10 også gir fotografen muligheten til å styre blender og lukker selv, og man skjønner at Panasonic-kameraet ikke mangler noe. Hva med bildeserier på 10 bps for eksempel. Utstyrslisten er lang, men brukervennligheten er god. Det samme er bilde- og videokvaliteten, som er meget høy for et kamera med så lang optisk zoom. Det fleksible Lumix TZ20 er likevel kompakt nok til at det ikke tar opp mye plass når man er på reise.

+

GPS
Lett å bruke
Bra bilder

Bildestøy på høy ISO

Les testen av TZ20 her

 

 

Olympus XZ-1 proffkompakt

Fakta:

10 megapiksler

28-112mm f/1.8-2.5

4 x zoom

720 HD-video

3.800 kroner

 

Skarp proffkompakt

Når bildekvaliteten er viktigst, er Olympus XZ-1 et opplagt valg.

Dette er kameraet som godt kan erstatte speilreflekskameraet for mange. Grunnen er enkel. Olympus XZ-1 har ikke bare full manuell eksponeringskontroll, og råfilopptak som proffene liker, det har også strålende optisk kvalitet med ekstremt høy lysstyrke, som gjør det mulig å fotografene i lite lys uten å bruke blits eller høy ISO-verdi. Med blenderåpning på f1.8 til 2.5, har man bedre kontroll på skarphetsdybden enn med noe annet kompaktkamera. XZ-1 er kompakt nok til at det ikke blir liggende hjemme, og leverer bildekvalitet som ikke ligger mye bak et godt systemkamera. Den skarpe bildekvaliteten fra XZ-1 er god nok til å tilfredsstille selv de mest krevende fotografene.

+

Strålende bildekvalitet

Sylskarp og rask zoomoptikk

Praktfull JPEG-kvalitet

Bildestøy fra 1600 ISO

Middels bra HD-video

Trenger programmerbare knapper

Les testen av XZ-1 her

 

Canon PowerShot G12 proffkompakt

 

Fakta:

10 megapiksler

28-140mm f/2.8-4.5

5 x zoom

720 HD-video

4.000 kroner

 

Kompakt for kresne

 

Med vri- og vippbar skjerm er G12 et fleksibelt proffkamera i kompaktklassen.

Mange liker å kunne vri skjermen. Det åpner for mer fleksibel håndtering, og er en fordel når man tar opp HD-video. Bildekvaliteten er ikke noe bedre på G12 enn på for eksempel Olympus XZ-1, men den vribare skjermen gjær G12 til et mer praktisk kamera i mange situasjoner. Det er ganske stort til kompakt å være, ulempen er at det ikke går ned i lomma, men fordelen er at det er bedre å holde i enn mange småkameraer. Med manuell eksponeringskontroll og råfilopptak tilfredsstiller det kravene til kresne amatører og proffer, og oss. Det var ikke tilfeldig at Canon G12 ble Årets proffkompaktkamera i 2010.

+

Skarp optikk

Kjappe reaksjoner

Oversiktlig betjening

Svingbar skjerm

Optisk fargebrytning

Lav skuddtakt

Høy pris

 

Systemkameraer– fra 4000 kroner



Skal du ha full kontroll, total fleksibilitet og bildekvalitet i toppklasse, er systemkameraene veien å gå. Utskiftbar optikk og søkere som viser bildeutsnittet er gull verdt for de som fotograferer mye. Med utskiftbar optikk kan man velge objektiver etter behov. Systemkameraer har vanligvis mye raskere autofokus, de kan ta flere bilder etter hver andre i rask rekkefølge, og har avanserte og fleksible lysmålesystemer.

For den som ønsker å bli en bedre fotograf, er systemkameraet det mest fleksible valget.

 

Olympus PEN E-PL2 systemkamera

 

Fakta:

12,3 megapiksler

14-42mm f3.5-5.6

3 x zoom

720p HD-video

5.000 kroner

Systemkamera for nybegynneren

Det beste av de små systemkameraene er perfekt for de som har ambisjoner om å bli en bedre fotograf.

Olympus PEN-kameraer er små systemkameraer med utskiftbar optikk. Og dette er det beste av dem alle. Det lille kameraet har kjapp, stillegående autofokus, skarp optikk og er så kompakt at det nesten går ned i en stor lomme. PL2 er et kamera som vokser med oppgaven, samtidig som det er lekent og enkelt å bruke. Her får man trådløs blitsstyring, manuell eksponeringskontroll, multieksponering, blitskompensasjon, seks kunstfiltre og HD-video. Bildestabilisatoren virker på alle objektiver og tydelige knapper og funksjonshjul gjør det enkelt å bruke. Selv for den uerfarne. Med bildekvalitet i klasse med speilreflekskameraer, er PL2 et attraktivt og kompakt alternativ til store speilreflekser.

+

Meget høy bildekvalitet

Skarptegnende optikk

Stillegående og kjapp fokus

Svært god fargegjengivelse

Støtter trådløs blitstyring

Skjermen er blek i sollys

290 bilders batteritid

Middels bra kvalitetsfølelse

Les testen av E-PL2 her

 

Sony SLT Alpha 55 systemkamera

 

Fakta:

16,2 megapiksler

18-55mm f3.5-5.6

3 x zoom

1080i HD-video

6.700 kroner

 

 

For sportsfotografen

Å fange motivet med raske bildeserier er ikke forbeholdt proffene. Sonys innovative speilrefleks er like kjapt som et proffkamera, men billigere og lettere.

Sony SLT Alpha 55 har et fastmontert og gjennomsiktig speil, som både slipper lys gjennom til bildebrikken, og samtidig reflekterer lyset opp til en elektronisk søker. Siden speilet ikke beveger seg når man tar bilder, kan Sony-kameraet skyte bildeserier på 10 bilder i sekundet. Like kjapt som et fem ganger dyrere proffkamera. Det kan også ta opp video i full 1080 HD, og har integrert bildestabilisator, GPS–mottaker som logger hvor bildene blir tatt – og vri- og vippbar skjerm. Sammen med høy bildekvalitet og god betjeningsvennlighet, er Sony A55 et av de beste kjøpene blant speilreflekser under 10.000 kroner.

+

Høy oppløsning og bildekvalitet

Kjapp autofokus

Lynrask serieopptak

Aggressiv støydemping

Støyede fokusmotor

380 bilders batteritid

Les testen av Alpha 55 her

 

Canon EOS 600D speilreflekskamera

 

Fakta:

18 megapiksler

18-55mm f/3,5-5,6

3 x zoom

1080p HD-video

7.000 kroner

 

Speilrefleks for nybegynnere

Med oversiktlig betjening og påkostet teknikk, er Canon EOS 600D et trygt og godt valg for den som vil lære seg å ta gode bilder.

Det mangler lite og ingenting, EOS 600D. Den vri- og vippbare høyoppløste skjermen, hentet fra det mer påkostede EOS 60D. Det samme er bildebrikken på18 megapiksler, mens betjeningen er lik den velprøvde EOS 550D – som fremdeles er i salg. For nybegynneren finnes det en funksjonsguide på skjermen hvor man kan lese hva den valgte innstillingen gjør. Dette er et meget anvendelig kamera for de som ønsker høy bilde- og videokvalitet i et kamera man ikke trenger å være rakettforsker for å kunne bruke.

+

Høy oppløsning

God skarphet

Trådløs blitsstyring

Ingen autofokus på video

Synlig optisk fortegning med kitobjektivet

Mangler solblender

Les testen av EOS 600D her

Nikon D7000 speilreflekskamera

Fakta:

16,2 megapiksler

18-105mm f3,5-5,6

5,8 x zoom

1080p HD-video

10.000 kroner

 

Entusiastkameraet

D7000 er et av de beste kameraene vi har testet. Kameraet er Nikons beste verktøy for viderekomne med ambisjoner.

Det er kjapt, solid bygget, tar opp HD-video og leverer bildekvalitet selv proffene vil nikke fornøyd til. Nikon D7000 er et av de beste kjøpene uansett klasse, og kanskje det beste kameraet totalt sett til prisen. Huset er forseglet med gummipakninger mot dårlig vær, ergonomien er nesten perfekt, og bildekvaliteten er upåklagelig nesten på alle ISO-følsomheter. Oppløsning og skarphet begrenses kun av den optiske kvaliteten. Det har to kortspalter, batteritid på over tusen eksponeringer, og leverer attpåtil god videokvalitet i full HD. Bedre blir det ikke.

+

Svært høy oppløsning og skarphet

Omfattende funksjonsnivå

Solid kvalitet

Fortjener bedre optikk

Noen ergonomiske blundere

Null blenderkontroll under videoopptak

Les testen av D7000 her

 

Panasonic Lumix GH2 systemkamera

 

Fakta:

16,2 megapiksler

14-140mm f/4.0-5,8

10 x zoom

1080p HD-video

12.000 kroner

 

 

For multimediafotografen

Når video er like viktig som stillbilder, finnes det knapt et bedre valg enn Panasonics glimrende GH2.

Hvis man stiller store krav til videoopptak, slipper man unna med færre begrensninger i GH2 enn i noe annet systemkamera. Det koster riktignok litt, men man får kjapp, stillegående 10 x zoom med meget god optisk ytelse, vippbar pekeskjerm og høyt funksjonsnivå. Og bransjens beste intelligente automatikk, som velger smartere eksponeringsløsninger enn de fleste av oss makter. Bildefilene er fullt på høyde med det beste vi har sett av nyere speilreflekser som Canon EOS 60D og Nikon D7000, men GH2 er mindre, lettere, og mer anvendelig for fotografer som trenger videoopptak like mye som stillbilder.

+

Svært høy oppløsning og skarphet

Omfattende funksjonsnivå

Svært høy videokvalitet

Dårlig batteritid

Lite tommelgrep

Tidvis upresis hvitbalanse

Flere aktuelle kameratester finner du på lydogbilde.no, under tester.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top