Slik virker kameraet ditt

En kort guide til knappene på et kompaktkamera

 

Knappevegring er ikke noe å bekymre seg for. Her skal vi gi en kort og enkel innføring i hva de forskjellige knappene på kameraet ditt betyr.

Målet er at du skal føle deg litt tryggere når du har kikket på illustrasjonene. De viser de vanligste knappene og lister opp hva symbolene betyr. En titt på disse sidene gjør forhåpentlig førstegangskjøperne og novisene litt klokere.

De fleste kompaktkameraer klarer seg fint på egen hånd. Bare sett kameraet på grønt merket Smart Auto, iAuto eller bare Auto. Da tar kameraet seg av alt unntatt zoom, utsnitt og knipsingen. Blitsen tennes automatisk når det er lite lys, lysfølsomheten økes når det er lite lys, og eksponeringen styrer kameraet fint selv.

Så hvorfor bry seg med de andre knappene, når kameraet klarer jobben? Fordi det kan bli bedre bilder av det. Med litt eventyrlyst og skapertrang, kan et kompaktkamera gi deg enda finere bilder. Men da bør man vite litt om hva de andre knappene på kameraet styrer.

Slik at man kan klikke seg inn i menyene, og prøve seg frem med andre innstillinger enn de kameraet velger for deg. Prøv deg frem. Utforsk funksjonene, bla gjennom menyene, og hvis kameraet har en funksjon som beskriver hva de ulike innstillingene gjør, bruk den aktivt. Til du kan dem. Da blir du ikke bare herre over eget kamera, men også en bedre fotograf:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
Ny infotaimentskjerm dekker hele dasbordet
LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?