Search
Generic filters

Få kontroll på kameraet

En kort guide til knappene på et kompaktkamera

 

Knappevegring er ikke noe å bekymre seg for. Her skal vi gi en kort og enkel innføring i hva de forskjellige knappene på kameraet ditt betyr.

Målet er at du skal føle deg litt tryggere når du har kikket på illustrasjonene. De viser de vanligste knappene og lister opp hva symbolene betyr. En titt på disse sidene gjør forhåpentlig førstegangskjøperne og novisene litt klokere.

De fleste kompaktkameraer klarer seg fint på egen hånd. Bare sett kameraet på grønt merket Smart Auto, iAuto eller bare Auto. Da tar kameraet seg av alt unntatt zoom, utsnitt og knipsingen. Blitsen tennes automatisk når det er lite lys, lysfølsomheten økes når det er lite lys, og eksponeringen styrer kameraet fint selv.

Så hvorfor bry seg med de andre knappene, når kameraet klarer jobben? Fordi det kan bli bedre bilder av det. Med litt eventyrlyst og skapertrang, kan et kompaktkamera gi deg enda finere bilder. Men da bør man vite litt om hva de andre knappene på kameraet styrer.

Slik at man kan klikke seg inn i menyene, og prøve seg frem med andre innstillinger enn de kameraet velger for deg. Prøv deg frem. Utforsk funksjonene, bla gjennom menyene, og hvis kameraet har en funksjon som beskriver hva de ulike innstillingene gjør, bruk den aktivt. Til du kan dem. Da blir du ikke bare herre over eget kamera, men også en bedre fotograf:

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.