Engasjerende fotobok for alle

Hvis man bare skal ha en fotobok, er Se med kamera et opplagt valg, fordi her kan alle lære noe om fotografering

Mange bøker som skal lære bort noe, har gjerne et av to problemer. De er enten for enkle for viderekomne, eller for avanserte for amatøren. I min bokhylle har jeg dessverre mange eksempler som beviser påstanden. Derfor er det befriende med en fotobok som evner å spenne over det hele. Fra det mest grunnleggende av kunnskaper, som alle har bruk for, til temaer som definitivt er for viderekomne.

Når leste du for eksempel et kapittel om IPTC- og XML-merking av bilder?

Slike temaer er belyst i Toralf Sandåkers fotobok, Se med kamera. Som kanskje er den eneste fotoboken de fleste av oss trenger.

Boken er et omfattende verk på 320 sider, som tar for seg fotografering fra sitt mest grunnleggende, hvor forfatteren briljerer med lang erfaring og kunnskaper de fleste av oss skulle ønske vi hadde.

Uten at det blir vanskelig å følge med i boken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amatørfotografen som har fått sitt første kamera og har et tomt kunnskapskar som skal fylles, vil finne mengder med nyttig informasjon, tips, triks og rett og slett kapitler som stimulerer til å ville lære mer, men viktigst av alt, man får lyst til å lade batteriet og gå ut å fotografere.

Det er altså en inspirerende bok. Etter hvert som man tilegner seg kunnskap, fra kapitler som Praktisk fotografering – oppfriskende for mange, obligatorisk for nybegynneren, til det viktige og meget nyttige kapitlet om Bildebehandling.

Lengre ut i boken blir stoffet mer komplisert, med artikler om arbeidsflyt og publisering, men man skal være bra sliten for å gjespe av bokens tyngre kapitler. Sandåker skriver saklig og stoffet er lettlest, men det er mye tekst og det kunne godt vært flere bilder i boken.

Men flere norske fotografer er representert i boken, som Tine Poppe og Paal Audestad, med inspirerende bilder og tanker om fotografering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanskje er det lurt å ta boken i porsjoner. Den er så omfattende at man ikke får lest alt på en gang, delvis fordi det oppfordres til å praktisere også, og det er den beste måten å lære om fotografering på. Les et kapittel eller to, fotografer, og gå sakte videre i læreprosessen.

Se med kamera er en praktbok for kunnskapstørste, og er perfekt for fotografspirer som fremdeles har mye å lære. Den favner så bredt at alle vil finne mye nyttig her, og fordi den dekker nesten alt som handler om digital fotografering, kan den bli den eneste fotoboken man trenger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toralf Sandåker har brukt seks år på Se med kamera, og jobbet mye med å lage en fotobok mange kan ha nytte av. Det mener jeg han har lyktes meget godt med. Hans bakgrunn fra grafisk bransje, data og bildebehandling skinner igjennom og man skjønner at mannen vet hva han driver med. Sandåker er også teknisk redaktør i fotobladet Fotografi, og har fotografert med flere kameraer enn de fleste, det merker man også på bunnløse tekniske kunnskaper.

Se med kamera er en av de beste og grundigste fotobøkene jeg har sett, den passer de fleste som vil lære mer, og er et nyttig oppslagsverk og en omfattende kunnskapskilde, man kan ha glede av i mange år fremover.

En perfekt gave, både til andre, og til seg selv.

Boken koster 498 kr, og kan bestilles her, eller kjøpes i bokhandelen og i mange fotobutikker.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.