Fotografi

Hvis man bare skal ha en fotobok, er Se med kamera et opplagt valg, fordi her kan alle lære noe om fotografering
Annonse
Annonse
forfatter

Mange bøker som skal lære bort noe, har gjerne et av to problemer. De er enten for enkle for viderekomne, eller for avanserte for amatøren. I min bokhylle har jeg dessverre mange eksempler som beviser påstanden. Derfor er det befriende med en fotobok som evner å spenne over det hele. Fra det mest grunnleggende av kunnskaper, som alle har bruk for, til temaer som definitivt er for viderekomne.

Når leste du for eksempel et kapittel om IPTC- og XML-merking av bilder?

Slike temaer er belyst i Toralf Sandåkers fotobok, Se med kamera. Som kanskje er den eneste fotoboken de fleste av oss trenger.

Boken er et omfattende verk på 320 sider, som tar for seg fotografering fra sitt mest grunnleggende, hvor forfatteren briljerer med lang erfaring og kunnskaper de fleste av oss skulle ønske vi hadde.

Uten at det blir vanskelig å følge med i boken.

Annonse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amatørfotografen som har fått sitt første kamera og har et tomt kunnskapskar som skal fylles, vil finne mengder med nyttig informasjon, tips, triks og rett og slett kapitler som stimulerer til å ville lære mer, men viktigst av alt, man får lyst til å lade batteriet og gå ut å fotografere.

Det er altså en inspirerende bok. Etter hvert som man tilegner seg kunnskap, fra kapitler som Praktisk fotografering – oppfriskende for mange, obligatorisk for nybegynneren, til det viktige og meget nyttige kapitlet om Bildebehandling.

Lengre ut i boken blir stoffet mer komplisert, med artikler om arbeidsflyt og publisering, men man skal være bra sliten for å gjespe av bokens tyngre kapitler. Sandåker skriver saklig og stoffet er lettlest, men det er mye tekst og det kunne godt vært flere bilder i boken.

Men flere norske fotografer er representert i boken, som Tine Poppe og Paal Audestad, med inspirerende bilder og tanker om fotografering.

Annonse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanskje er det lurt å ta boken i porsjoner. Den er så omfattende at man ikke får lest alt på en gang, delvis fordi det oppfordres til å praktisere også, og det er den beste måten å lære om fotografering på. Les et kapittel eller to, fotografer, og gå sakte videre i læreprosessen.

Se med kamera er en praktbok for kunnskapstørste, og er perfekt for fotografspirer som fremdeles har mye å lære. Den favner så bredt at alle vil finne mye nyttig her, og fordi den dekker nesten alt som handler om digital fotografering, kan den bli den eneste fotoboken man trenger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toralf Sandåker har brukt seks år på Se med kamera, og jobbet mye med å lage en fotobok mange kan ha nytte av. Det mener jeg han har lyktes meget godt med. Hans bakgrunn fra grafisk bransje, data og bildebehandling skinner igjennom og man skjønner at mannen vet hva han driver med. Sandåker er også teknisk redaktør i fotobladet Fotografi, og har fotografert med flere kameraer enn de fleste, det merker man også på bunnløse tekniske kunnskaper.

Annonse

Se med kamera er en av de beste og grundigste fotobøkene jeg har sett, den passer de fleste som vil lære mer, og er et nyttig oppslagsverk og en omfattende kunnskapskilde, man kan ha glede av i mange år fremover.

En perfekt gave, både til andre, og til seg selv.

Boken koster 498 kr, og kan bestilles her, eller kjøpes i bokhandelen og i mange fotobutikker.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den kompakte RF 70-200mm med f4 og bildestabilisator, er en dyr, men sylskarp zoom for Canons fullformatkameraer.
Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Nikons nye Nikkor Z 50mm f1.2 er et rimeligere alternativ til den kostbare Nikkor Z 58mm Noct.
Billig inngangsbillett til analog fotografering.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.