s.100

Grådige som vi er, ønsker vi så mange funksjoner som mulig for pengene. Og så mye zoomsom det er mulig å få. For 20 er vel bedre en 10 x zoom. Samtidig innbiller vi oss at bildekvaliteten ikke påvirkes, men leder denne fråtsingen i utrolige brennvidder oss ut i fortapelsen?

Vi tester:

Nikon Coolpix P80
3 100 kr

Olympus SP-570UZ
4 000 kr

Panasonic Lumix DMC-TZ5
3 000 kr

Panasonic Lumix DMC-FZ28
3 800 kr

Ricoh R8
2 400 kr

Som alltid tar vi på oss våre mest kritiske briller når superzoom-kameraene ankommer kontoret. Med sin letthåndterlige formfaktor, lovende spesifikasjoner og sitt tøffe uttrykk, lover de så mye at vi aner ugler i mosen.

Problemene
Manglene pleier heller ikke å la vente på seg. Optisk skarphet ofres for å få et stort brennviddeomfang, og bildene blir lett forvrengte i full tele eller vidvinkel. Mye lys forsvinner også mellom alle linsene som kreves i et zoomobjektiv. Dette fører til at lysfølsomheten blir av det dårligere slaget.

Annonse

Det hjelper heller ikke at kameraene i bunn og grunn er kompaktmodeller til tross for det proffe utseendet, og at de små sensorene ikke på langt nær fanger opp så mye lys som de større bildebrikkene i speilreflekskameraene. Fotografering innendørs eller i generelt dårlig belysning, er altså en betydelig akilleshæl.

Mulighetene
Men tiden går og teknikken utvikles, og det hender absolutt at en produsent får inn en fulltreffer. Når det skjer, sitter man med en ordentlig skatt i fotovesken. Et kamera som faktisk greier å ta fine bilder fra vidvinkel til tele, innen- og utendørs, og likevel er smidig nok til å tas med i de aller fleste situasjoner.

Vi har tidligere testet flere interessante superzoom-kameraer i dueller, og derfor tas ikke disse med her. Det er altså vel verdt å gå inn på www.lydogbilde.no og lese de gamle testene våre for å få større oversikt over hva som finnes på markedet.

Les mer i Lyd og bIlde oktober 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også: