Nyhet

Hva i all verden er det hun holder i hånden? Er det en kikkert, teleskop, forstørrelsesglass, eller rett og slett bare et kaleidoskop med psykedeliske mønstre man blir svimmel av å se på?
Annonse
Annonse
forfatter

Det ligner slett ikke et kamera, men det er faktisk et kamera. Et ganske spesielt et, som har en egenskap ingen andre kameraer har.

Lytro Light Field kalles det. Og det fanger ikke lyset slik et vanlig digitalkamera gjør det.

Det grunnleggende er på plass, zoomoptikk med 8 x zoom fra 35 til 280mm, men i motsatt ende sitter ikke noen konvensjonell bildebrikke som samler lyset.

Men en Light Field sensor. Rettere sagt mange av dem. Lytro kaller det megarays, 11 megarays, som samler lyset fra objektivet omtrent på samme måte som det menneskelige øye.

Annonse

Sammen med en kløktig prosessor, lagres farger, lysintensitet og retningen lyset har, slik at man kan fokusere hvor som helst i bildet. Etterpå.

Når bildet er tatt kan man bruke musepekeren og velge hvor motivet skal være skarpt. I forgrunnen, midten eller lengst unna? Du bestemmer. Man kan selvsagt gjøre det samme på den lille pekeskjermen (1,46″) på Lytro-kameraet.

Med så stor lysåpning som f2,0 på alle brennvidder, der allerede skarphetsdybden begrenset (stor lysåpning/lav blenderverdi = liten skarphetsdybde).

Dermed blir bare deler av motivet skarpt, men med Lytro-kameraet bestemmer man seg i ettertid for hvor bildet skal være skarpt.

Annonse

Siden kameraet ikke bruker speil, autofokus eller må vekke objektivet, er det klart til å ta bilder med en gang man slår det på.

Det har innebygget minne på 8 eller 16 GB, og kan lagre 350 eller 750 bilder. Lytro sier også at kameraet skal støtte 3D i 2012, Light Field sensoren har naturlig egenskapene som skal til for å skape ekte 3D, hevdes det.

I 2012 kommer også programvare til Windows PC-er, foreløpig er det bare tilgjengelig programvare for Mac.

Det 114 mm lange kameraet i aluminium, koster 399 dollar med 8 GB, 499 dollar med 16 GB, så billig er det ikke. Men teknologien er spennende.

Annonse

På Lytros nettside kan du lese mer, og se hvordan bildene blir seende ut.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Har du en Formation-høyttaler fra B&W, kan du glede deg over at B&W Music-appen endelig har kommet for musikkavspilling og multiromsstyring.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.