Search
Generic filters

Du gjetter aldri hva dette er

Hva i all verden er det hun holder i hånden? Er det en kikkert, teleskop, forstørrelsesglass, eller rett og slett bare et kaleidoskop med psykedeliske mønstre man blir svimmel av å se på?

Det ligner slett ikke et kamera, men det er faktisk et kamera. Et ganske spesielt et, som har en egenskap ingen andre kameraer har.

Lytro Light Field kalles det. Og det fanger ikke lyset slik et vanlig digitalkamera gjør det.

Det grunnleggende er på plass, zoomoptikk med 8 x zoom fra 35 til 280mm, men i motsatt ende sitter ikke noen konvensjonell bildebrikke som samler lyset.

Men en Light Field sensor. Rettere sagt mange av dem. Lytro kaller det megarays, 11 megarays, som samler lyset fra objektivet omtrent på samme måte som det menneskelige øye.

Sammen med en kløktig prosessor, lagres farger, lysintensitet og retningen lyset har, slik at man kan fokusere hvor som helst i bildet. Etterpå.

Når bildet er tatt kan man bruke musepekeren og velge hvor motivet skal være skarpt. I forgrunnen, midten eller lengst unna? Du bestemmer. Man kan selvsagt gjøre det samme på den lille pekeskjermen (1,46″) på Lytro-kameraet.

Med så stor lysåpning som f2,0 på alle brennvidder, der allerede skarphetsdybden begrenset (stor lysåpning/lav blenderverdi = liten skarphetsdybde).

Dermed blir bare deler av motivet skarpt, men med Lytro-kameraet bestemmer man seg i ettertid for hvor bildet skal være skarpt.

Siden kameraet ikke bruker speil, autofokus eller må vekke objektivet, er det klart til å ta bilder med en gang man slår det på.

Det har innebygget minne på 8 eller 16 GB, og kan lagre 350 eller 750 bilder. Lytro sier også at kameraet skal støtte 3D i 2012, Light Field sensoren har naturlig egenskapene som skal til for å skape ekte 3D, hevdes det.

I 2012 kommer også programvare til Windows PC-er, foreløpig er det bare tilgjengelig programvare for Mac.

Det 114 mm lange kameraet i aluminium, koster 399 dollar med 8 GB, 499 dollar med 16 GB, så billig er det ikke. Men teknologien er spennende.

På Lytros nettside kan du lese mer, og se hvordan bildene blir seende ut.

 

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.