SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Du gjetter aldri hva dette er

Hva i all verden er det hun holder i hånden? Er det en kikkert, teleskop, forstørrelsesglass, eller rett og slett bare et kaleidoskop med psykedeliske mønstre man blir svimmel av å se på?

Det ligner slett ikke et kamera, men det er faktisk et kamera. Et ganske spesielt et, som har en egenskap ingen andre kameraer har.

Lytro Light Field kalles det. Og det fanger ikke lyset slik et vanlig digitalkamera gjør det.

Det grunnleggende er på plass, zoomoptikk med 8 x zoom fra 35 til 280mm, men i motsatt ende sitter ikke noen konvensjonell bildebrikke som samler lyset.

Men en Light Field sensor. Rettere sagt mange av dem. Lytro kaller det megarays, 11 megarays, som samler lyset fra objektivet omtrent på samme måte som det menneskelige øye.

Sammen med en kløktig prosessor, lagres farger, lysintensitet og retningen lyset har, slik at man kan fokusere hvor som helst i bildet. Etterpå.

Når bildet er tatt kan man bruke musepekeren og velge hvor motivet skal være skarpt. I forgrunnen, midten eller lengst unna? Du bestemmer. Man kan selvsagt gjøre det samme på den lille pekeskjermen (1,46″) på Lytro-kameraet.

Med så stor lysåpning som f2,0 på alle brennvidder, der allerede skarphetsdybden begrenset (stor lysåpning/lav blenderverdi = liten skarphetsdybde).

Dermed blir bare deler av motivet skarpt, men med Lytro-kameraet bestemmer man seg i ettertid for hvor bildet skal være skarpt.

Siden kameraet ikke bruker speil, autofokus eller må vekke objektivet, er det klart til å ta bilder med en gang man slår det på.

Det har innebygget minne på 8 eller 16 GB, og kan lagre 350 eller 750 bilder. Lytro sier også at kameraet skal støtte 3D i 2012, Light Field sensoren har naturlig egenskapene som skal til for å skape ekte 3D, hevdes det.

I 2012 kommer også programvare til Windows PC-er, foreløpig er det bare tilgjengelig programvare for Mac.

Det 114 mm lange kameraet i aluminium, koster 399 dollar med 8 GB, 499 dollar med 16 GB, så billig er det ikke. Men teknologien er spennende.

På Lytros nettside kan du lese mer, og se hvordan bildene blir seende ut.

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.