DJI Osmo: Neste generasjons action-kamera?

Med kamera og stabilisatorteknikk hentet direkte fra dronenes verden, kan DJIs nye actionkamera Osmo være filmfotografenes drøm.

Actionkameraene blir stadig lettere og mer avanserte, og får stadig skarpere bildekvalitet. Men vil du ha virkelig proft resultat, nytter det ikke med en vinglete, rykkende kameramann!  For å holde bildet stødig selv når kameramannen/objektet er i bevegelse trenger man et kamera med stabilisator – også kjent som «steadicam» i proffverdenen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Til dette formålet finnes det en lang rekke tilbehør, fra billig til stratosfærisk dyrt. Nå lanserer droneprodusenten DJI en interessant løsning: Deres nye Osmo er et komplett håndholdt actionkamera med gimbal-stabilisator.

Stødig grep om bildene…

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)


DJI-droner som Phantom III Professional har fått mye skryt nettopp for bildestabiliteten. Hemmeligheten (foruten elektronikk som hjelper helikoperet å fly rett) er en «gimbal», som holder kameraet i ro selv når helikopteret er i bevegelse. Gimbal-prinsippet er veletablert og brukes i dag bl.a for å holde skipskompass på rett kjøl, men her er det snakk om en moderne, elektronisk variant med avanserte muligheter.

Håndholdt dronekamera?

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

DJI har hentet mye erfaringer og teknikk fra droner under utviklingen av det nye actionkameraet. Osmo bruker en lignende type 3-aksers gimbal tilpasset for håndholdt bruk, kombinert med et X3 kamera, som har kapasitet for 4K video og 12 MP foto.

Brukeropplevelsen minner mye om dronene fra DJI (minus flyegenskapene, selvsagt): Enkle kamerafunksjoner fjernstyres via håndtaket, mens avanserte funksjoner er tilgjengelig fra den nedlastbare DJI GO appen til mobil. Mobilen fungerer samtidig som skjerm for kameraet og kan festes på siden, eller fjernstyre kameraet trådløst.

Osmo kommer i fire deler: En Zenmuse X3 3-aksers gimbal med kamera, ergonomisk håndtak med knapper, 10.8Wh batteri og mobilholder. Kamerasensoren kan løsnes og byttes ut med adapter for større modeller som X5 og X5R. Ulike typer tilbehør, deriblant spesiallagde fester for sykkel og motoriserte kjøretøy, og selvfølgelig selfie-stang(!) vil også blir tilgjengelig.

DJI Osmo skal koste rundt 6.995 kroner og er tilgjengelig for bestilling hos ledende foto- og videobutikker.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.