Det ultimate ultrazoom-kameraet for smarttelefoner kan se ditt DNA

Forskere har gitt smartmobilen øyne til se og analysere gener.

Skrevet av / 04.05.15 - 10:23
Det ultimate ultrazoom-kameraet for smarttelefoner kan se ditt DNA

Det finnes ultrazoom, og det finnes super-mega-ultra-zoom! Nå har forskere nemlig laget et håndholdt kamera – eller faktisk et mikroskop – for smartmobiler, som kan fange objekter med en bredde på to nanometer. Formålet er å kunne fotografere strenger med DNA, som til sammenligning er 50.000 ganger tynnere enn et menneskehår.

3D-printet
Inntil nå har fotografering av disse strengene krevd store, dyre optiske mikroskoper. Men nå har forskere ved University of California krympet dette ned til et håndholdt verktøy, takket være 3D-printing. En gudegave til forskere i felten, med andre ord.

Påviser kreft og sykdommer
Formålet med ultrazoom-kameraet, som nesten er lite nok til å passe i lomma, er å enklere kunne diagnostisere ulike typer kreft og nevrologiske sykdommer, som Alzheimers, i tillegg til å kunne påvise medisinresistans hos smittsomme sykdommer. Dette selv i middelmådige laboratorier.

For å bruke kameraet, må man ha mulighet til å isolere og merke ønsket DNA med en type fluoriserende molekyl. En slik prosedyre skal være mulig selv i fjerne områder og i situasjoner med begrensede midler. For å skanne DNA-et, har forskerlaget utviklet et datagrensesnitt og en Windows-app som installeres på den samme telefonen man bruker til skanningen. Skannet informasjon sendes til en fjernserver i laboratoriet til Aydogan Ozcan, lederen for forskerteamet og utviklingen av kameraet. Serveren måler lengden av DNA-molekylene.

10 sekunder
Hvis du har en stabil internettilkobling, skal hele dataprosessen ta mindre enn 10 sekunder.

For tiden brukes kameraet for å undersøke tilfeller med malariaresistens. For øyeblikket fungerer det bare med Windows-telefoner. Artikkelbildet viser kameraet sammen med en Nokia Lumia 1020, som kanskje ikke er så rart, da mobilkameraets oppløsning på hele 41 megapiksler nok kommer godt med til denne typen fotografering.

Kilde: TechCrunch

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Ekstrem portrettele

Fjerde generasjonen av lommedronen

Retrokamera i fullformat

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Scroll to Top