Det råeste kompaktkameraet!

Wow! Den så vi ikke komme. Sonys mest ekstreme kompaktkamera ble med et enda mer ekstremt med 42 megapiksler og integrert søker.

Denne gleder vi oss til å teste. For Sony har overhalt det allerede meget gode RX1R og rettet på nesten alle manglene. Det nye RX1R II ligner veldig på forgjengeren, og de fysiske målene avviker lite fra originalen fra 2013.

Les testen av RX1 her.

Men her er det gjort mye for å øke både bildekvaliteten og brukervennligheten.

For eksempel har Sony valgt bildebrikken fra toppmodellen a7r II, som er en fullformat 42 megapiksler bildebrikke, med en ikke ubetydelig vri.

Les testen av a7r II her.

Sony RX1R II_2Bak den samme sylskarpe 35mm f2 som vi kjenner fra RX1r, sitter nemlig et unikt lavpassfilter foran den høyoppløste bildebrikken.

Lavpassfilterets funksjon er å redusere moare-effekten som kan oppstå i bilder med diagonale mønstre og tekstiler, noe som er helt nødvendig å ha kontroll på når man fotograferer eksempelvis mote.

Men lavpassfilteret filtrerer også bort litt av detaljoppløsningen på piskelnivå. Derfor fjerner eller kansellerer noen produsenter filteret foran bildebrikken (Canon EOS 5DSR, Nikon D810, Pentax K-3 II, Sony a7r II), for å dra frem så høy detaljskarphet som mulig.

Her har Sony tenkt nytt og laget et variabelt optisk lavpassfilter, som kan slås av helt, eller stilles på standard eller høy lavpasseffekt. Og det er ikke gjort i prosesseringen, men med et optisk filter, som vist på videoen under:

OLED-søker

En av våre gjentatte klager på RX1 var mangelen på søker, da mener jeg ikke den håpløst dyre og ikke særlig gode elektroniske som passet i blitsskoen, men en innebygget.

Det får man endelig i RX1R II, som har fått den elektroniske oppfellbare OLED-søkeren med 2,4 Mp oppløsning, som vi kjenner fra kompaktkameraet RX100 IV. Fantastisk. Her slipper man dessuten å dra ut okularet for å bruke den, et trykk på søkerens utløserknapp er nok.

Les testen av RX100 IV her.

Sony RX1R II_5

Raskere autofokus

Den trege autofokusen er også historie, for her har Sony valgt det samme hybride fokussystemet med 399 fasesensorer som vi kjenner fra a7r II.

Fokussensorene dekker 45 prosent av bildeflaten, og den mye raskere autfokusen (30 prosent raskere i følge Sony) har gjort det mulig å skyte seriebilder på fem bilder/s med kontinuerlig autofokus. Det er meget respektabelt for et fullformatkamera.

Ergonomien er ikke endret mye bortsett fra at kameraet har fått en vippbar høyoppløst 1,2 Mp skjerm.

Og ja, det har 14-bits ukomprimert lagring av råfiler, som også blir tilgjengelig i a7r II fra 19.oktober.

Sony RX1R II_3

Malurten i begeret

Men det har ikke fått bedre batterikapasitet. Den dessverre svake 220 bilder på en lading, som er latterlig lavt på et kamera til 3500 Euro. Så kjøp en håndfull batterier ekstra.

4K-video kan du også glemme, her er det bare 1080 HD-video, men det ser vi gjennom fingrene med, for dette er et kamera for fotografering i første rekke.

Pekeskjerm? Det driver ikke Sony med, dessverre…

Sony RX1R II har nesten ikke konkurrenter i dette segmentet. Det nærmeste vi kommer er Leica Q, som vi har testet og likte svært godt.

Kameraet er ikke i salg før desember 2015, og vi satser på ha en test klar ikke lenge etter at det er tilgjengelig.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.