Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

De beste kameraene

Ta gjerne bilder med mobilen, men bruk et kamera når du skal ha bildekvalitet også.

Skrevet av / 03.11.16 - 06:00
De beste kameraene

De fleste av oss knipser bilder med mobilen, og deler dem med andre på nettjenester som Instagram, Facebook eller Flickr. Det fungerer fint fordi det er kjapt, enkelt og gir oss nesten umiddelbare tilbakemeldinger. Også kalt likes.

Men det er ikke like tilfredsstillende som å fotografere med et kamera. Som ikke bare gir oss bedre bildekvalitet, men også større kreativ kontroll. Man kan få riktig fine bilder med telefonen, men den tekniske kvaliteten ligger langt unna selv de billigste kameraene, vi testet i 2016.

De som bryr seg om slikt, trenger et godt kamera. Aller helst et som passer behovene, og ønskene om kvalitet og kontroll.

Glem forresten ikke at bildene fra speilrefleksen, også kan deles på nett via trådløs tilkobling til mobiltelefonen.

 

Teknisk overlegent

Det er mange grunner til at et kamera, og særlig et systemkamera (med utskiftbar optikk), gir deg langt bedre bildekvalitet. Større linseelementer i objektivene slipper gjennom mer lys. En mye større bildebrikke fanger mer lys, og muligheten for zoom, lynrask skuddtakt og råere bildeprosessor, gir deg overlegent mye bedre bildekvalitet.

 

Dyrest selger best

Mobilene har feid de billigste kameraene vekk fra butikkhyllene. For folk flest blir et lommekamera overflødig, når man allerede har et kamera i lommen i form av telefonen. Derfor foretrekker de som kjøper lommekameraer, de dyrere modellene med større sensorer, mye zoom og ditto bildekvalitet. Slike kameraer koster fra 3.000 kr, men for de som er opptatt av bedre bilder, er det verdt pengene. De beste blant dem, finner du på de neste sidene.

 

Systemkameraer er best

Kameraer med utskiftbar optikk, også kalt speilreflekskameraer, eller systemkameraer, gir deg enda høyere bildekvalitet. Men også mye bedre kreativ kontroll. Med et systemkamera kan du ta styringen, og få utløp for din egen kreativitet ved å ta kontroll over eksponering, utsnitt, skarphetsdybde, fargegjengivelse og velge objektiv etter motiv. Lyst til å ta finere portrettbilder? Kjøp en lyssterk 80-90mm tele til kameraet, og utforsk endeløse muligheter til finere portretter. Frister det mer med landskap? En 24mm vidvinkel gir deg et nytt perspektiv på landskapsbilder.

 

Objektiver

De fleste som kjøper et systemkamera, velger en telezoom som sitt første ekstra objektiv. Den dekker 75-300mm, og er like bra ved fotballbanen, i alpinbakken, som til foto av fugler og dyr, eller sport og action. Hvis autofokusen og skuddtakten er kjapp nok. Et utvalg av de beste objektivene vi testet i 2016, følger på de neste sidene. De andre finner du på våre nettsider under Tester.

 

Våre anbefalinger

Her har vi samlet alle de objektivene, lommekameraene og systemkameraene som gjorde det aller best i 2016. Hver og en av dem er varmt anbefalt, noen til allroundfotografering, andre til mer spesifikke ting, men alle er bedømt som det beste i sin klasse.

Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per oktober 2016.

 

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Kameraer:
Canon PowerShot G7 X mark II
Sony RX10 III
Sony Cyber-shot RX1r II
Panasonic Lumix GX80
Canon EOS 80D
Pentax K-1
Fujifilm X-Pro2
Nikon D5
Canon EOS 1Dx Mark II
Leica SL
Sony a7s II
Fujifilm XF 35 mm/f2,0 WR
Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12 mm/f1,4 ASPH
Olympus M. Zuiko 25 mm/f1,2 PRO
Sony FE 90 mm/f2,8 Macro G OSS

 

 

Årets kompaktkamera

aretskompaktkamera_panasonic-lumix-tz100_990

Panasonic Lumix DMC-TZ100

Med 4K-video og 10 x zoom, kommer du langt med Panasonics lommevennlige kamera.

Panasonics lille Lumix TZ100 er et lite kamera med 10 x zoom, som knuser mytene om at småkameraer med mye zoom gir dårlige bilder. Her får du forbasket gode bilder, og 4K-video inkludert, i en pakke som er kompetent nok til å kalles allroundkamera. Et kamera som passer til det meste, lite, lett, mye zoom og enkelt å bruke. Et kompaktkamera for fjellturen, ferier, hverdagsliv og store begivenheter.

Trikset i TZ100 er en stor én-tommers bildebrikke og et tilpasset zoomobjektiv, som spiller på lag og lykkes med å gi oss god bildekvalitet. Mange vil kanskje bare bruke det som et sikt og skyt-kamera, men det er faktisk så avansert at viderekomne brukere neppe vil savne noe.

Enn så lenge stiller kameraet i en egen klasse, for 25-250mm zoom, 1’’ bildebrikke på 20 megapiksler, 4K-video med 8 Mp stillbilder, pekeskjerm, elektronisk søker og valgbar fokus etter at bildet er tatt, finnes ikke i noe annet lommekamera under 10.000 kr.

4K
Flere og flere kameraer får 4K-video som kan vises i 8 megapiksler oppløsning på en 4K-TV i stua. Også TZ100, men her får man i tillegg muligheten til å bla i 4K-strømmen med 4K Photo aktivert, og plukke ut stillbilder i samme oppløsning. Det kan gjøres ved å sveipe fingeren langs pekeskjermen på baksiden, og lagre det beste bildet som stillbilde på minnekortet.

Forventet bildekvalitet
Valget av én-tommers bildebrikke vitner om at Panasonic mener alvor. Mye mindre bildebrikker med halve bildeflaten er normen på denne typen kameraer. Som ofrer bildekvalitet for store mengder zoom. Bildebrikke av denne størrelsen, betyr at det er en større flate som fanger lys, det gir bedre bilder særlig i lite lys. Men det stiller også krav til den optiske kvaliteten på en 10 x zoom.

Hendig feriekamera
Panasonic Lumix TZ100 kommer som bestilt for de som trenger et godt, og anvendelig kompaktkamera til feire og andre aktiviteter. Her får man bildekvalitet på høyde med de beste, men 10 x zoom og pekeskjerm i tillegg. At det mangler værtetting (hadde ikke det vært praktisk?), ekstrem lysstyrke og vippbar skjerm, er ikke så viktig. Vi hadde ønsket oss en større søker, lengre batteritid og et bedre håndgrep, men man kan ikke få alt her i verden. Dette er kameraet du skal kjøpe hvis du er opptatt av å lykkes med bildene oftere, og trenger så mye i et lommekamera.

Pris: 7.695 kr
Web: panasonic.no
Samlet vurdering: 5
Les testen her

 

 

Årets kompakte systemkamera

aretskompaktasystemkamera_sony-a6300_990

Sony a6300

Med 4K og skarp bildekvalitet, er Sony a6300 et av de beste kameraene for tiden.

Alle drømmer om fine bilder, og få vil bli skuffet over Sonys nye a6300. Med en fremragende bildebrikke og beskjeden størrelse, er det et godt valg for kresne som trenger et lite og godt kamera. Bildekvaliteten sørger 24 millioner blodtrimmede piksler for, som også gir deg sylskarp 4K-video.

Avansert 4K-video
Det er mer. Her er kamerahuset endelig værtettet slik at man ikke trenger å flykte inn om det begynner å regne. Det har også fått mikrofoninngang, og endelig 4K-video med fire ganger så skarp oppløsning som vanlig HD-video.

Autofokussystemet derimot, er det beste vi har testet så langt, på et kompakt systemkamera. Med 425 fokussensorer og raskere følgefokus, låser og fokuserer det lynraskt på bevegelige motiver. Det kan også låse på øyne slik at personene i bildet får skarpt fokus. Det fungerer forbausende bra, og med en skuddtakt på 11 bilder/s, kan kameraet fryse øyeblikkene i bildeserier.

Mange forbedringer
Den elektroniske søkeren er oppdatert med nesten dobbelt så høy oppløsning, til 2,36 Mp og raskere 120 fps bildefrekvens. Som gir nesten null forsinkelse og kort black-out-tid (sort skjerm) mellom bildene på serieopptak.

Strøken bildekvalitet
Foreløpig finnes ikke kameraet med noe annet en Sonys elektroniske kompaktzoom, en 16-50mm blender 3,5-5,6, og den kan i beste fall kalles grei nok. Mitt råd er rett og slett å kjøpe et bedre objektiv. Som Zeiss 16-70mm f4, jeg blant annet har brukt i testen. Det er dessverre mye dyrere, men også mye bedre.

Det betyr at kameraet er på høyde med Nikon D7200 og Fujifilm X-Pro2, når det kommer til bildestøy, men Nikon-kameraet har litt bedre bildedynamikk, og Fuji-kamerat bedre fargegjengivelse.

Ingen av dem er i nærheten av videokvaliteten til a6300. For med 4K på vår referanse-TV fra Panasonic og en 5K iMac, er videoopptakene sylskarpe og med fantastisk dybde. Takket være den finmaskede oppløsningen.

Vår mening
Sony a6300 er et praktfullt kamera, tross at det ikke er perfekt. Det er en skuffelse at det ikke fikk pekeskjerm, og Sony kunne godt ryddet i knapper og menystrukturen, da de konstruerte etterfølgeren til et av våre favorittkameraer. For med enda bedre autofokus, 4K-video og forbedret bildekvalitet, er Sony a6300 et av de beste blant små systemkameraer.

Pris: 14.499 kr
Web: sony.no
Samlet vurdering: 5
Les testen her

 

 

Årets speilreflekskamera

aretsspegelreflexkamera_nikon-d500_990

Nikon D500

Nikon har laget et av de beste kameraene vi har testet.

Normalt er det ikke enkelt å velge nytt kamera, fordi utvalget er stort og mange av dem er veldig gode. Men unntakene finnes, og Nikon D500 er ett av få kameraer som utmerker seg spesielt positivt.

Du finner kameraer med høyere oppløsning enn de 20 megapikslene D500 har, men få med 153 fokuspunkter fordelt over store deler av bildeflaten, 10 bilder/s skuddtakt, 2,36 Mp vippbar pekeskjerm, 4K-video med mikrofon- og hodetelefonkontakt – pakket i et værtettet kamerahus med bakgrunnsbelyste knapper (!).

Den nye styrepinnen, de store knappene hvor rekken til venstre og programhjulet og funksjonsknappen er belyste (bare flikk strømbryteren forbi til lyssymbolet), og det sjenerøse gummierte håndgrepet, bidrar til en sjeldent god brukeropplevelse.

Upåklagelig bildedynamikk
Så Nikon D500 gir deg ikke bare skarpe actionbilder med høy oppløsning og treffsikker eksponering, det leveres også strøken filkvalitet med høy bildedynamikk og minimalt med bildestøy. Er det bedre enn EOS 7D Mark II, og EOS 80D? Ja, men marginene er små.

Filer med 6400 ISO tatt i lite lys, er neppe et problem for noen bortsett fra støyallergikere. Som vil se fin kornstøy i skygger. Et hakk opp til 12800 ISO, gir mer, men fremdeles relativt fin kornstøy, og 25600 kan fint brukes selv om fargestøyen gjør sin synlige inntreden her. Da er også kameraet støyreduksjon (hvis aktivert) i stand til å holde støyen på et akseptabelt nivå, om enn med litt tap av detaljskarphet.

Sammenlignet med andre APS C-kameraer som Nikon D7200, Sony a6300 og Fujifilm X-Pro2, er D500 helt klart blant de aller beste kameraene i denne klassen på bildekvalitet.

Klasseledende kvalitetskamera
Nikon har holdt oss på pinebenken alt for lenge, og etterfølgeren til D300s kommer sent, men godt. Selv når man sammenligner med de argeste konkurrentenes tilsvarende systemkameraer, er D500 kanskje det beste kameraet vi har testet. Utenom fullformatkameraer som D5, Leica SL og Canon EOS 1Dx Mark II.

Det er nesten som en D5 light, med ekstrem skuddtakt, stor buffer, værtettet kamerahus, og meget høy bilde- og videokvalitet. Prisen er høy, men D500 koster mindre enn fullformatkameraene, og alle som trenger et anvendelig og solid kamera til sport, ville dyr og allroundfotografering, bør seriøst vurdere om det ikke er verdt pengene å velge Nikon D500.

Pris: 22.999 kr
Web: nikon.no
Samlet vurdering: 6
Les testen her

 

 

Årets avanserte systemkamera

aretsavanceradesystemkamera_fujifilm-xt2_990

Fujifilm X-T2

Med dette systemkameraet har Fujifilm tatt innersvingen på konkurrentene.

Selv om Fujifilms nye entusiastmodell ser ut som forgjengeren fra 2014, er alt – absolutt alt – som betyr noe, merkbart bedre her.

Den nye X-Trans CMOS III bildebrikken, har fått følge av en ny prosessor med 14-bits lossless råfilkomprimering og lukker med opp til 1/8000s. Eller opp til 1/32.000s med elektronisk lukker aktivert. Den oppgraderte elektroniske søkeren kan stilles til 100 fps oppfriskningsfrekvens for mindre flimmer. Skuddtakten er åtte bilder/s, eller 11 bps hvis man bruker det nye vertikalgrepet – VPB-XT2 – som også utvider batteritiden opp til 1000 eksponeringer. Med tre batterier i drift.

Temmelig rå egenskaper som bør tiltale entusiastiske amatører så vel som proffer.

Her får man også 4K-videoopptak (30/25/24 fps), i opp til 30 minutters sekvenser (med vertikalgrep, 10 min uten) og man kan lagre på to SD-kort. Et til stillbilder for eksempel, og et til video. Minnekortplassene kan også konfigureres etter fotografens ønsker.

Bildekvalitet
Med bildebrikken fra X-Pro2, er det ingen overraskelse at støyomfanget på høy ISO-følsomhet er synlig bedre enn på X-T1. De ekstra pikslene gir også detaljskarpheten et tydelige løft, og kameraets fargegjengivelse – særlig på jpeg-filer – er eksemplarisk.

Bildedynamikken har også fått et løft, og som nevnt i testen av X-Pro2, er den på høyde med fullformatkameraer fra Sony og Nikon. Det samme gjelder skarpheten, som jeg ikke synes ligger noe tilbake for Sony A7R II med 42 Mp.

Den allerede nevnte bildedynamikken gir deg mye å gå på i etterbehandlingen av råfiler, og det er svært liten forskjell mellom rå- og jpeg-filer. Samtidig er fargebalansen svært nøytral og jevn, hvis man ikke bruker filtre og filmsimuleringer som Velvia, Provia osv., og monokrom-innstillingene er meget godt kalibrert. De er så bra laget at man fristes til å hoppe over sorthvitt etterbehandling.

Fullvoksent proffkamera
Argumentene for Fujifilm X-Pro2 kan synes å miste litt av glansen. Tross den fine hybridsøkeren og den klassiske formfaktoren, må det finne seg i å stille i skyggen av det gjennomførte X-T2. Med den samme høye bildekvaliteten, i kombinasjon med bedre brukervennlighet, raskere autofokus og 4K-video, er X-T2 mer anvendelig og praktisk for de som bruker kameraet mye til video og still. Rett og slett et av de beste kameraene vi har testet til allroundbruk.

Pris: 16.999 kr
Web: fujifilm.no
Samlet vurdering: 6
Les testen her

 

 

Årets objektiv

aretsobjetiv_tamronsp85mm_990

Tamron SP 85 mm f1.8 Di VC USD

Tamrons nye 85mm er et vellykket portrettobjektiv med perfeksjonert ytelse.

Et godt portrett behøver ikke å være uskarpt over alt, unntatt i ansiktet. Fotografen kan velge en mindre blender som gir større dybdeskarphet, når det er ønskelig, men når en uskarp bakgrunn er ønskelig, er det viktig at objektivet skaper en fin bokeh: Tegning av uskarpe områder.

Tamron SP 85mm f1.8 forsøker å fylle alle kravene til portrettobjektiv, og har i tillegg innebygget optisk bildestabilisator, værtetting og en avansert optisk konstruksjon. Med 85 mm brennvidde på et fullformatkamera som Canon EOS 1Dx Mark II (testkameraet), får man en hendig bildevinkel til det aller meste av portretter.

Kvalitetsoptikk
Tamron-objektivet er relativt stort for en 85 med blender 1.8, og er både større, tyngre og dyrere enn Canons egen EF 85mm f1.8. Men så er det også bedre. I motsetning til Canon-objektivet, kan det også brukes på Nikon og Sony (uten bildestabilisator) fullformat- og APS-kameraer.

Det er et meget vellykket, og ikke minst skarptegnende objektiv, med svært høy oppløsning, lav diffraksjon og fraværende fortegning. Skarpheten er på sitt jevneste og høyeste fra f2.8 til og med blender 8, men den er likevel svært høy også på f2. Særlig i sentrum. Selv på blender 11 er skarpheten bra, men den faller mye på f16.

Kromatisk feilbrytning er knapt synlig, og det er svært lite problemer med astigmatisme, mens sfæriske avvik er mer synlig når man blender ned. Objektivet har synlig vignettering (mørke hjørner) på full blenderåpning, også på f2, men fra f2.8 forsvinner så mye av den at den er neglisjerbar. Det er heller ikke særlig følsomt for strølys, og det er totalt sett nesten ikke noe å trekke for på Tamron-objektivet.

Autofokusen er kjapp og presis, uten å være lynrask, og objektivet kan oppdateres med profiler for kameraer, og intern programvare med Tamrons dokking. Som er ekstrautstyr, forøvrig.

De færreste objektiver er så solid konstruert, og samtidig så vellykket optisk, som Tamrons nye 85mm f1.8. Bortsett fra vignettering på full blenderåpning, og litt sfærisk avvik, er skarpheten, uskarpheten (!) og ytelsen fullstendig komplett for et portrettobjektiv.

Pris: 8.395 kr
Web: focusnordic.no
Samlet vurdering: 6
Les testen her

 

 

Årets fotoprodukt

aretskamera_olympus-pen-f_990

Olympus PEN-F

Olympus har laget kameraet vi ikke klarer å legge fra oss.

Du vil finne kameraer med enda bedre bildekvalitet. Raskere kameraer også. Eller kameraer som tåler dårlig vær bedre. Trenger du 4K-video, skal du heller ikke ha dette kameraet. Så hvorfor er dette årets kamera?

Det er mange faktorer som skal klaffe for at vi deler ut priser. For kameraer, må bildekvaliteten holde det høyeste nivået vi har sett blant kameraer i tilsvarende klasse.

Brukervennligheten må sitte. Vi trekker ikke for en knapp som vi opplever feilplassert, her er helheten viktigere. Men at alle primære knapper og ratt faller naturlig på plass ved fingrene. At kameraet faller naturlig i hendene, at balansen er god, at responsen er uten nøling og ikke minst at kameraet leverer forutsigbar bildekvalitet.

Å finne ut at bare en håndfull av bildene er skarpe nok, eller korrekt eksponert, er et håpløst utgangspunkt for en fotograf. Få vil bli skuffet over Olympus PEN-F. Et kamera som har sine mangler, for eksempel finnes det ikke 4K-video, eller værtetting her.

X-faktoren
Men det har x-faktoren mange av de 25 andre kameraene vi testet i 2016, mangler. Den nesten udefinerbare følelsen av at alt bare fungerer. Slik at når du løfter kameraet i hendene, så vet hendene hvor alle viktige knapper er, og hodet føler seg sikker på at bildene kommer til å sitte hver gang. Det skamløse retrodesignet hindrer ikke at ergonomien er god. Med søkeren plassert helt ut i hjørnet, slipper man å smøre nesen over pekeskjermen. Vrir du på fargehjulet foran, ser du endringene i søkeren, også når du velger fra den rikholdige effektmenyen som går Instagram en høy gang.

Det har 20 Mp, elektronisk søker, og med bildestabilisator som gjør det mulig å få skarpe bilder med opp til fem trinn lengre lukkertid. Skuddtakten på 10 bps er nesten på høyde med proffkameraer. Opp til 10 bilder/s skuddtakt opp til 45 jpeg-bilder i serie, og sist men ikke minst: I hi-res-modus kan du fotografere med opp til 50 Mp oppløsning.

Lytt til hjertet
Det finnes flere megapiksler, høyere skuddtakt, mer solide konstruksjoner, og enda mer avanserte funksjoner, i mange andre kameraer. Men du vil ikke høre det lille sukket fra hjertet, hver gang du løfter opp de andre kameraene. Det gjør du når du tar med deg et Olympus PEN-F. Et kamera som er like attraktivt som det er kompetent. Men aller mest til stillbilder, til kreative fotografer, og de som legger like mye i formidling av følelser, som teknikk når de fotograferer.

Pris: 12.295 kr
Web: olympus.no
Samlet vurdering: 5
Les testen her

 

 

Fem enkle tips til bedre bilder

Finn lyset
Uten lys blir bildene ikke bare mørke, de blir kjedelige og uinteressante. Forsøk å plassere motivet eller deg selv slik at lyset faller naturlig der du vil at hovedfokuset skal være. For eksempel i ansiktet på den du skal fotografere. Husk at det myke lyset i overskyet vær, gir deg mye finere portretter enn sollys.

Bruk blits oftere
En liten blits er gull verdt. Den lyser ikke bare opp der det er lite lys, men kompenserer for motlys og vipper du den mot en stor flate, som en vegg eller taket, visker den vekk harde skygger. Mange blitser kan styres trådløst fra kameraet, det gir deg flere muligheter for mye finere bilder, enn en blits som rettes vinkelrett på motivet.

Ta styringen
Lær deg hvordan bildene påvirkes hvis du styrer lukkertid og blender selv. Se hvordan skarphetsdybden endrer seg når man skrur blenderåpningen fra f2,8 til f16, finn ut hvordan du kan overstyre lysmålingen, og hvordan du bestemmer hvor fokus skal være i bildene.

Komponer utsnittet
De fleste vet at barnebilder blir bedre hvis man setter seg på huk og kommer nærmere barna. I stedet for å peke kameraet ned på barna. Det samme gjelder for feriebilder, portretter og landskap. Flytt kameraet nærmere bakken for mer effektfulle landskap, gå tettere på de du skal portrettere, og få med elementer som er verdt å huske fra steder man var på. Ikke vær redd for å gå tett på, eller utfordre perspektivene. Husk tredjedelsregelen med rutenettet (9 ruter) og prøv å plasser hovedfokus i bildene vekk fra sentrum i søkeren.

Pass på bakgrunnen
Et skarpt og korrekt eksponert bilde kan ødelegges av en forstyrrende bakgrunn. Det kan være en lastebil som dundrer forbi når bildet tas, elementer man ikke så før øyeblikket ble foreviget. Blend ned til størst mulig blenderåpning (lav f-verdi), flytt på deg for å endre vinkel, eller gå tettere på med mer zoom, for å isolere motivet fra bakgrunnen.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top