TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Canon EOS R3

Canon EOS R3 lansert, med pris, og øyestyrt autofokus.

forfatter
Publisert 14.09.21 - 12:00

Nå er endelig Canon klar med sitt nye flaggskip. Etter en rekke små drypp om at de jobbet med et EOS R3 for fotografer som trenger et raskt kamera, og flere tilbakemeldinger fra fotografer – blant annet fra Tokyo OL 2020, er det duket for det – foreløpige – flaggskipet fra Canon.

Foreløpige, fordi et EOS R3 på et eller annet tidspunkt og etter all sannsynlighet, får et søsken i et om mulig enda råere EOS R1.

Men frem til da, er dette Canons aller råeste. R3 er laget for sport, action og dyrefotografering, og alt handler om fart, håndterbarhet og et kamera som er så robust at det tåler krevende proffbruk.

I sentrum av R3 finner vi en 24,1 Mp fullformat CMOS bildebrikke, en raskere og smartere Dual Pixel CMOS AF II fokus med dyplæringsalgoritme. Som gjenkjenner biler, motorsykler, dyr og ansikter, og klistrer fokus på bevegelige motiver nesten uansett retningsforandringer og hastighet.

Det har også en ‘nyhet’: Øyestyrt autofokus, hvor fotografen kan styre hvor fokuspunktet skal ligge med øyet i søkeren!

Korte fakta om EOS R3:

 • Ny bakbelyst stablet CMOS-sensor på 24,1 Mp, utviklet av Canon
 • Opptil 30 bilder/s med autofokus- og lysmålesporing
 • Lukkertider fra 30 sekund til 1/64.000s ved bruk av elektronisk lukker
 • Øyestyrt autofokus
 • Autofokus på 0,03 sekunder
 • Fokussporing av mennesker, dyr (inkl. fugler) og motorsport (motorsykkel og racerbil)
 • Full brikkebredde 6K/60p RAW-videoopptak internt på CFexpress-kort
 • Autofokus ned til -7,5 EV
 • Opptil 8-trinns bildestabilisering

Canon har hatt øyestyrt autofokus tidligere i EOS 3, men tro meg, denne fungerer mye bedre og man kan kalibrere den for best mulig presisjon.

Tanken bak øyestyrt fokus, er at fotografer som jobber mye med feks. sport, kan velge fokusområde raskere med øyestyrt autofokus, og at det blir lettere å veksle fokus mellom flere utøvere. Det kan også fungere godt på feks. fugler som har et mer uforutsigbart bevegelsesmønster og raske retningsforandringer.

EOS R3-sample-CINC-044A7012[1] EOS R3-sample-CINC-043A3423[1] EOS R3-Lifestyle-Vladimir Rys-2302
<
>

Kameraet har som nevnt en ny 24 Mp stablet CMOS-bildebrikke, som Canon mener er så rask at den praktisk talt eliminererrullende lukker (rolling shutter), og samtidig kan den brukes med lukkertider opptil 1/64.000 sekund.

Med den elektroniske lukkeren, kan man skyte serier opptil 30 bilder i sekundet med autofokus- og lysmålesporing, på RAW eller jpeg. Og man kan sette ned skuddhastigheten til 15 og 3 bps. Den elektroniske lukkeren støtter også synk med med blitser også fra tredjepartsleverandører.

6K/60p RAW

Kameraet har vribar pekeskjerm med hele 4 MP oppløsning, og en stor 5,76 Mp OLED-søker som kan simulere optisk søker – OVF simulation View Assist, ved å gi et søkerbilde som ikke kompenserer for lysinnfall, slik en elektronisk søker gjør.

03_HotShoe Adapter_FrontSlantLeft 06_ST-E10_Right[1] 10_HotShoe Adapter_BackSlantLeft_RF24-70mmF2.8LISUSM_EL-1 EOS R3 RF 24-70mm F2.8L IS USM XL RADAPTER FSL EOS R3 CABLE PROTECTOR FSL
<
>

Blitsskoen på toppen har en multikontakt i enden som kan kommunisere med og gi strøm til tilbehør, som mikrofonforsterkere feks.

Kameraet har ogsp 6K/60p RAW-opptak som gir 50 prosent større oppløsning enn 4K. Og man kan skyte video i 6K med CRM RAW-filer hvor eksponering og hvitbalanse  kan korrigeres i post production.

Pris

Opptak i 4K60p oversamples fra 6K for å bevare så mye detaljer som mulig, og man kan også velge opptak i 4K/120p for høyoppløst slow motion. Noe jeg tenker mange fotografer har savnet og kommer til å bruke flittig. Man kan også ta opp i Canon LOG 3 med 10-bits internt opptak, eller 10bit HDR PQ og MP4. Opptak i den høyeste bitraten kan gjøres på ultraraske CFexpress-kort, men kameraet har også kortplass for UHS-II SD-kort.

09_EOS R3_FrontSlantLeft_BODY_Cardslot 08-1_EOS R3_Back_BODY 04_EOS R3_Top_BODY
<
>

 

 

R3 bruker det samme LP-E19-batteri som EOS-1D X Mark II og EOS-1D X Mark III.

Prisen er oppgitt til 66999 kr, og kameraet er i salg fra november 2021.

Nye EOS R-objektiver

Samtidig med EOS R3, lanserer Canon også to nye objektiver.  RF 16mm F2.8 STM, og telezoomen RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.

Den kompakte 16mm F2.8 STM har Canon sSTM-fokusmotor som skal være stillegående og egne seg godt til videoopptak. Nærgrensen er oppgitt til makrovennlige 13 cm.

RF 100-400mm F5.6-8 IS USM har en nærgrense på 88 cm – ved 200mm brennvidde, som med største forstørrelse på 0,41 x, lar deg komme uvanlig nært for en såpass kraftig telezoom.

Fakta om RF 16mm F2.8 STM:

 • Fastobjektiv med 16mm brennvidde og ultravidvinkel
 • Vid, lyssterk F2.8-blender
 • Jevn, stille fokusering med SMT-motor
 • Veier kun 165 g
 • Nærgrense på 0,13 m
 • Maksimum forstørrelse på 0,26x

 

Fakta om RF 100-400mm F5.6-8 IS USM:

 • Brennvidde fra 100 til 400 mm
 • Veier kun 635 g og er lettere enn objektiver med tilsvarende spesifikasjoner
 • 0,88 m nærgrense for 200 mm
 • Jevn, hurtig fokusering med nano USM-motor
 • 5,5 trinns optisk bildestabilisator / kompatibel med innebygd bildestabilisator i kamerahus (IBIS)

 

RF 16mm F2.8 STM, er priset til 3849 kr, mens RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, skal koste 8299 kr. Begge har salgsstart i oktober 2021.

 

 

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend