Canon EOS 60D med 1080p HD-video

Med Canons nye EOS 60D ble det plutselig trangere i speilrefleksmarkedet. Det nye kameraet har arvet funksjoner fra det det dyrere EOS 7D, og lagt til nye. Alt for 9.999 kroner.


Spådommen om speilrefleksens død er kanskje overdrevet, Canon viser hvert fall ingen tegn til å tone ned speilrefleksene. Og godt er det, for ellers ville vi ikke fått kameraer som nye EOS 60D. Et råskinn av et kamera, hvert fall på papiret, som attpå til er basert på årets speilreflekskamera i Lyd & Bilde 2009/2010: EOS 7D.
Med slike gener skal 60D ut i markedet for viderekomne entusiaster. Lastet med godsaker som HD-video i full 1080p kvalitet, 5,3 bps skuddhastighet, ni autofokussensorer (krysssensorer), og lysfølsomhet utvidbar opp til 12800 ISO.

Kameraet har også en 3-tommers vribar skjerm med hele 1 megapiksler oppløsning, og knapper og ratt er i tillegg endret for bedre betjeningsvennlighet. Sammenlignet med forgjengeren 50D.
Størrelsen, håndgrepet og den generelle plasseringene av knapper er ellers relativt likt. Huset some er betydelig mindre og lettere enn 7D-huset, har fått trykkfølsomt navigasjonshjul på baksiden i stedet for joysticken forgjengeren hadde.
Men HD-video har det som nevnt, lagret i H.264 videofornat, med full manuell kontroll, men uten autofokus. Man må fremdeles trykke inn en knapp for å aktivere autofokus under videoopptak, og den er ikke spesielt kjapp heller.

Bildebrikken på 18 megapiksler tilsvarer brikken i 7D, men 60D bruker bare én DIIGIC 4 prosessor, mot to i 7D, så skuddhastighet, buffer og fokusfølging er ikke like raskt som på 7D.
Ellers er det lite som skiller. Det nye 60D har i tillegg fått formatvalg, feks 1:1 og 16:9. Canon har lagt inn flere redigeringsfunksjoner, også for videoredigering. I tillegg har de lagt inn noe de kaller Basis+ hvor man kan sette fargetone på bildene selv. Også etter at bildet er tatt. Det har også kreative filtre – Kornet sort/hvitt, Mykfokus, Lekekamera, og Miniatyr.
Lagring foregår på SD/SDHC/SDXC minnekort, Compact Flash er borte fra nykommeren, men den har naturligvis HDMI-kontakt for vide- og bildefremvisning på tv-en, integrert trådløs støtte for separat blits, og det kan benytte batterigrepet BG-E9 som gir bedre grep når man akyter med kameraet vertikalt.
Kameraet er i butikkene i slutten av september og koster 9.999 kroner. Med 18-55 IS zoom, koster pakken 10.999, mens 18-135mm f3.5-5.6 skal kunne leveres samtidig. Men prisen er ikke fastsatt.
Korte fakta:
•    18 MP APS-C CMOS-sensor
•    Avanserte kreative funksjoner med Basic +
•    Vribar 7,7 cm (3,0”) 3:2-formats LCD-skjerm
•    Full HD-film med manuell kontroll
•    DIGIC 4
•    ISO 100-6400, H:12800
•    5,3 bilder/sek opptak for opptil 58 JPEG-bilder
•    9-punkts AF-system av krysstypen
•    iFCL-måling med 63-soners sensor med dobbelt lag
•    Integrert Speedlite-sender
•    Integrert RAW-prosessering
I høst kommer også flere nye objektiver til EOS-systemet. Den oppsiktsvekkende fiskeøyezoomen for eksempel. Canons EF 8-15mm f/4 L USM, er verdens første zoom med så ekstrem brennvidde.

Den kan brukes på kameraer med beskjært bildeflate – APC-C – og fullformat. På fullformat får man 180 grader bildevinkel med skikkelig fisheye-effekt, mens fortegningen ikke er så tydelig på mindre bildebrikker. Objektivet som er sprutsikkert og solid bygget, har Canons nye Sub Wavelength Structure Coating, et antirefleksbelegg som gir jevnere demping av strølys uansett fargenyanse.
Samtidig slippes EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM, en hvit proffzoom med optisk bildestabilisator, og to oppgraderte telekonvertere, EF 1.4x II og EF 2.0x II. Ny optikk med fast brennvidde er også på vei. EF 300mm f/2.8 L IS II USM tele hvor halvannen kilo er slanket vekk sammenlignet med forgjengeren, EF 400mm f/2.8L IS II USM, begge med Sub Wavelength Structure Coating, og senere kommer det nye versjoner av EF 500mm f/4L IS II USM og EF 600mm f/4L IS II USM.
Objektivene skal dessuten ha autofokus som er bedre tilpasset videoopptak.

Canon Norge

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Ny Nord N-serie er de billigste mobilene fra OnePlus til dato.
Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.