Kompakt systemkamera

Olympus er en tungvekter på kompakte systemkameraer, men nye OM-D E-M10 er en lettvekter til en hyggelig pris, rettet mot både uerfarne og viderekomne fotografer
Annonse
Annonse
forfatter

Da Olympus introduserte det første OM-D-kameraet – E-M5 – la de grunnlaget for en kjempesuksess i viktige markeder, og kameraet skal fremdeles være i salg. Selv om det nå finnes en rimeligere og mindre utgave i E-M10. Et kamera som retter seg mot de glade amatører, og som har hentet myen av de beste fra Olympus toppmodeller.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet er mindre enn både E-M5 og flaggskipet E-M1, og vil starte på 7.299 kr, med det nye slanke (22,5 mm dyp) 14–42 mm 1:3,5–5,6 EZ zoomobjektivet. Som har elektronisk zoom og er med på å gjøre kameraet virkelig kompakt. Over er det vist med den nye 14-42mm, og et nytt håndgrep, som finnes som tilbehør.

Viktige data:

 • 16 Mp micro Four Thirds CMOS bildebrikke
 • To innstillingsratt på toppen
 • Innebygget blits
 • 8 bilder/s serieopptak
 • Vippbar 1.04 Mp pekeskjerm
 • 1.44 Mp LCD-søker
 • Trådløs Wi-Fi for fjernstyring (ny app) og overføring til smartmobiler og nettbrett
 • Focus peaking – fokusmarkering i søker og på skjerm
 • Treaksers bildestabilisering
 • 119 x 82 x 46 mm – 396 gram
 • Pris fra 5499 kr

 

Annonse

ID: 11337

Denne gangen har Olympus lagt inn en oppfellbar blits, og forbedret funksjonaliteten til knapper og ratt. Kameraet har den samme 16 megapiksel bildebrikken som E-M5, men bildeprosessoren fra toppmodellen E-M1. Det har imidlertid ikke den avanserte femaksers bildestabilisatoren de andre er utstyrt med, men en treaksers stabilisator. Integrert i kameraet. Som selvsagt virker på alle objektiver, og nettopp objektiver er et godt utgangspunkt for E-M10.

Utvalget er nemlig det overlegent største til noe kompakt systemkamera, med nesten 60 tilpassede objektiver å velge blant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som denne, en ny 25mm (tils. 50mm) med f1,8 som største blender. Dette normalobjektivet er tilpasset Olympus og Panasonics Micro Four Thirds-kameraer, og leveres i sort eller sølv med solblender til 399 Euro. Eller drøye 3000 kr.

Annonse

Kameraet er akkurat så lite at det nesten ikke kan bli mindre, uten at det går ut over funksjonaliteten. Når man holder kameraet i hånden, er det plass til fire fingre, men grepet er godt og med den kompakte 14-42mm zoomen, er det så lite at det går ned i en romslig jakkelomme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her kan man se hvor lite OM-D E-M10 er sammenlignet med Canon EOS 5D mk III, til venstre.

Siden OM-D E-M10 er en nedskalert utgave av E-M5, er det også mindre og lettere. Det mangler tilbehørskontakten og den avanserte bildestabilisatoren, som nevnt tidligere, men har en stor elektronisk søker og vippbar pekeskjerm.

ID: 11342

Annonse

Knapper og ratt er plassert nesten identisk med plasseringen på E-M5, med programhjulet til venstre og to store innstillingsratt til høyre for søkeren. Under kan du forresten se den nye elektroniske 14-42mm zoomen ovenfra, slik den ser ut når kameraet er påslått. Observante lesere vil legge merke til at den har både zoom- og fokusring integrert.

ID: 11334

Flere fakta om E-M10:

 • Rask autofokus med 8 bilder/s for å fange raske hendelser.
 • Elektronisk søker med høyhastighetsoppdatering og stort og skarpt bilde og 1,44 Mp piksler
 • Tre-aksers bildestabilisering som kompenserer for bevegelsesuskarphet fra rullende bevegelser eller bevegelser i side- og høyderetning. Fungerer like godt for stillbilder som når du filmer i Full HD.
 • Live MOS 16 Mp bildebrikke og neste generasjon TruePic VII bildeprosessor med Fine Detail Technology II som gir en eksepsjonell god bildegjengivelse uansett om du filmer eller tar stillbilder.
 • Innebygd Wi-Fi som muliggjør parkobling med smarttelefon. Bruk telefonens berøringsskjerm som fjernkontroll, zoom (elektronisk zoom), still inn skarphet og ta bildet. Del bildene dine direkte via web.
 • Innebygd popup-blits
 • 2 HDR-modi, en for et mer naturlig dynamisk omfang i bildene og en for en mer kreativ fotografering.
 • Intervallbildeopptak mulig med «time lapse i videomodus».
 • Live Composite Mode som lar deg se hvordan bildet vokser frem i søkeren ved lange eksponeringer.
 • ISO 100–6400
 • 12 kunstfiltre inklusive Diorama II som gir en flott, kunstnerisk uskarphet ved portretter.

Sammen med E-M10 slipper Olympus et par nyttige deksler til kameraet og objektivet. Blant annet BCL-0980 som er et 9mm fish-eye-objektiv integrert i et kameradeksel, og LC-37C. Som er et automatisk objektivdeksel som åpner seg når man slår på kameraet og den nye 14-42mm tennes:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonse

E-M10 er i salg i sølv eller svart, fra midten av februar 2014 og starter  på 5499 kroner for kamerahuset.

Alternativt koster det 6499 kr om man velger 14–42 mm f3,5–5,6 zoomen med manuell zoom. Mens kameraet altså koster 7299 kr med den nye 14-42mm med elektronisk zoom. Som vist på bildet under:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.