Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Bilderedigering med Augmented Sky

Sett inn skyer og skap bedre portretter.

Skrevet av / 19.03.20 - 16:14
Bilderedigering med Augmented Sky

Jada, det er juks, men det kan man si om mye annen bildebehandling også. Med kraftige verktøy til rådighet, kan en god fotograf endre et fotografi til det ukjenkjennelige. Objekter kan fjernes og legges til, og former og teksturer kan manipuleres.

Noen vil ikke kalle det fotografi lenger, etter at bildet har gått gjennom en omfattende transformasjonsprosess. Digital bildemanipulering sier noen, digital kunst vil andre si.

Uansett hvilket ståsted man har, kan Skylums Luminar 4 – nå i versjon 4.2 – brukes til at fra subtil digital retusjering og korrigering, til ekstreme endringer. Blant annet kan man helt og fullstendig bytte ut en kjedelig blå himmel, med en langt mer dramatisk. Som vist på bildet over. Augmented Sky kaller de det, og ikke nok med det, her kan man også importere andre objekter som ikke finnes på bildet originalt, fra en database med objekter.

Forsterkning av himmel og vignett. Fujifilm GFX100. Foto: Lasse Svendsen

Så det samme bildet med AI Augmentet Sky:

AI Augmentet Sky. Fujifilm GFX100. Foto: Lasse Svendsen

Helt vanlige bilder kan også få sine subtile endringer. Her er himmelen ekte, det samme er nordlyset, men et lite filter er lagt til med mer varme og dempet kontrast.

Stemningsfilter, Nikon D780. Foto: Lasse Svendsen.

Men Luminar kan også brukes til normal bilderedigering, og har en rekke ferdiglagede filtre som man kan legge på bildene, og justere selv i etterkant. Redigeringsmulighetene er ikke like kraftige som i Capture One, eller Adobe Photoshop Lightroom, men det er veldig enkelt å bruke.

I denne versjonen er også portettinnstillingene forbedret, og igjen, her kan man legge til bittesmå eller svært tydelige endringer, men som så ofte før er less is more også her. Ofte kan huden på portretter få et skinn som ikke er så kledelig. Det kan man enkelt gjøre noe med her.

Portrettfilter. Nikon Z7. Foto: Lasse Svendsen.

Det er en rekke andre små og store endringer i versjon 4.2, som finnes både til Windows og Mac OS, og akkurat nå er Luminar tilgjengelig på et introduksjonstilbud med priser startende på 89 USD.

Luminar kan også lastes ned som en plug-ing til Photoshop, Elements og Lightroom.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top