Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Bedre og billigere mellomformatkamera

Det råsexy Hasselblad X1D II 50C er forbedret på vesentlige punkter.

Skrevet av / 21.06.19 - 10:37
Bedre og billigere mellomformatkamera

Da vi testet Hasselblads svært kompakte mellomformatkamera, ga det oss både glede og frustrasjon. Glede over det anvendelige formatet og den svært høye bildekvaliteten, men frustrasjon over alt som ikke fungerte så bra.

X1D var så tregt at fotograferingen tok lengre tid enn nødvendig. Jeg måtte vente på autofokusen, vente på buffring og lagring av bilder, og pekeskjermen var ikke alltid like villig.

Nå kommer en kraftig oppdatert versjon av kameraet, med samme sexy formfaktor, men med mange vesentlige forbedringer.

Det bør gjøre X1D II 50C mer konkurransedyktig, og det er liten tvil om at det er Fujifilm GFX 50R som er den argeste konkurrenten.

Det er først og fremst på utsiden at X1D II 50C er forbedret. Kameraet har den samme 44 x 33mm store 50 megapiklser CMOS bildebrikken som knapt trenger å forbedres. Den gir fotografer 16-bits råfiler med opptil 14 trinn med dynamisk omfang. Det er sjelden kost.

Kameraet kan også lagre råfiler og jpeg-filer i full oppløsning, samtidig eller hver for seg, og Hasselblad sier at de har forbedret jpeg-prosesseringen i kameraet.

Korte fakta om X1D II 50C:

  • 50 Mp 43.8 x 32.9mm CMOS bildebrikke
  • 16-Bits, 14-trinns dynamisk omfang
  • Hasselblad Natural Color Solution
  • 0.87 x 3,69 Mp elektronisk søker
  • 3,6-tommers 2,36 Mp pekeskjerm
  • Bladlukker opptil 1/2000s
  • ISO 100-25600
  • 2,7 bilder/s skuddtakt
  • To SD UHS-II minnekortspalter
  • Wi-Fi og USB-C 3.0

Raskere

Tar man en nærmere kikk på X1D II, finner man en ny og større 3,6-tommers pekeskjerm og en mye raskere og bedre elektronisk søker, med 3,7 Mp oppløsning og 0,87 x forstørrelse.

Hasselblad sier at en ny prosessor har gjort X1D II til et mye raskere kamera med kjappere responser. Oppstartstiden er halvert, skuddtakten er økt bittelitt til 2,7 bps, søkerens oppfriskningsfrekvens er 60 hz og det er kortere black out-tid i søkeren.

Kameraet har Wi-Fi og USB-C-tilkobling, og med en iPad Pro eller nyere iPad Air, kan bildene overføres til Hasselblads Phocus Mobile 2 app på iPad-en, som kan gi fotografen bedre arbeidsflyt på location.Første zoom til X1D

Kameraet som kan bruke Hasselblad-optikk også fra HC/HCD, XPan og V-systemet, lanseres samtidig med den første zoomen til X1D.

Hasselblad XCD 35-75mm f3.5-4.5, på bildet over og under, tilsvarer en 28-58mm zoom om vi sammenligner med 35mm fullformat, og Hasselblad lover at dette skal være den beste zoomen i markedet til mellomformat.

Pris og tilgjengelighet

Zoomen som er 145 mm lang og veier 1,1 kilo, er ikke i salg før i oktober, men prisen er klar: 44.000 kr.

Prisen på kameraet vet vi også, den er oppgitt til 62.000 kr, som er cirka 10.000 kr ned fra X1D og kamerahuset ventes å bli tilgjengelig i juli 2019.

Hasselblad 907X


Dette derimot, er klassisk Hasselblad, bare i digital utgave. Den knøttlille 907X er et kamerahus som bruker Hasselblad XCD-optikk, og her er vist med det nye CFV II 50C, et 50 Mp digitalt bakstykke i mellomformat.

Bakstykket bruker det samme batteriet som X1D II, og har en vippbar pekeskjerm som vist på bildet under.

Det er uvisst når Hasselblad har tenkt å slippe kameraet ut i butikkene, prisen er heller ikke klar, men kombinasjonen 907X og det snasne bakstykket, vil utvilsomt trigge siklerefleksen hos mange fotografer.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

Liten, lett og lyssterk

Kompakt superzoom for fullformat

Får etterlengtede oppdateringer

Liten kamerasekk med god plass

Raskere og mer anvendelig flaggskip

Kompakt 100 Mp kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top