Barsk Pentax med unik teknologi

Ingen kameraer i denne prisklassen tåler så røff behandling som Pentax K-3. Speilrefleksen med en helt ny funksjon

Du har kanskje ikke hørt om en lavpassfilter-simulator. Ikke vi heller, før nå. I Pentax K-3 sitter en sånn og slik virker den: De fleste kameraer har et filter foran bildebrikken, som hindrer at det dannes moaremønstre i bildene. Noe som lett kan skje fordi sensorene på overflaten er gruppert i et fast mønster, som ikke alltid klarer å hindre at moaremønstre oppstår, når man for eksempel tar bilder av tekstiler eller rutemønstre.

Det gjør et kamera uten et slikt filter ikke alltid like egnet, hos motefotografer, for å nevne et eksempel.

Nye Pentax K-3 har ikke et slikt lavpassfilter, og det er en fordel fordi man uten filter, får litt bedre detaljskarphet. I stedet har kameraet en lavpassfilter-simulator.

Les testen av Pentax K-5II s uten lavpassfilter her.

K3_18135_wh

Den kan slås av og på og fungerer slik at den bevegelige bildebrikken fungerer som lavpassfilter-simulator og reduserer slik faren for moare. Den har et par andre triks også. Som at den rister av støv fra bildebrikkens overflate, og kan brukes til automatisk nivåkontroll.

SR

Ikke nok med det, ved astrofotografering kan den flytte seg for å kompensere for jordrotasjonen ved lange lukkertider. Da trenger man O-GPS-modulen i tillegg, som er ekstrautstyr.

Den bevegelige bildebrikken kompenserer i tillegg for bevegelsesuskarphet på lange lukkertider, slik at man kan skyte håndholdt på 1/15s og fremdeles ha et håp om å få skarpe bilder.

K-3-quart-haut-DA-HD

Men kameraet har flere unike ting for prisklassen. Hva med en omfattende værforsegling. I K-3 er det hele 92 forseglinger som gjør at kameraet skal fungere optimalt selv når det høljer ned, snør tett eller sanden pisker i ansiktet.

Det har også en nyutviklet CMOS-bildebrikke i APS-C størrelse med 24 megapiksler gir, som i kombinasjon med den nye bildeprosessoren Prime III, skal gi lite bildestøy ved høye ISO-verdier.

Pentax K-3 AF-sensor
Pentax K-3 AF-sensor

K-3 har også en ny autofokusmodulen med 27 autofokuspunkter, hvorav hele 25 er følsomme kryssensorer, plassert i sentrum av søkeren, som fungerer i et område fra -3EV til +18EV.

K3_top

Det har også noe Pentax kaller ”Real-Time Analysis System” som er en RGB lysmålingssensor med 86 000 piksler og en ny algoritme. Som både skal gi mer optimal lysmåling, og mer presis autofokus og bedre hvitbalanse.

Det skyter også K-3 seriebilder med opp til  8,3 bilder/s. Opp til 22 bilder i rekkefølge i råformat, og opp til 60 bilder i rekkefølge i JPEG-format.

Den optiske søkeren er enda større en i K-5 og med bedre forstørrelse, og kameraet kan skyte video i full-HD 1080/60i/30p med H.264-komprimering og det  kan filme intervaller med 4K-oppløsning (3840 x 2160).

En mikrofoninngang som støtter stereomikrofoner finnes også, og også en hodetelefonutgang for monitoring hvor innspillingsnivået fra den eksterne mikrofonen kan justeres direkte i kameraet.

K3_bg5_back

K-3 er ikke trådløst, men det kan bruke en minnekorttype kalt Pentax Flu Card på 16GB lagringskapasitet, slik at man kan man styre kameraet fra en smarttelefon, ta bilder, se live-bildet på telefonen, og lagre og overføre bilder.

Pentax K-3 leveres i slutten av november, og vil koste 10.000 kr for kamerahuset, 10.500 kr med en 18-55mm zoom, eller 13.000 kr med en værforseglet 18-135 mm zoom.

En ny værforseglet zoom er i salg på samme tid. HD Pentax-DA 55-300mm  f4.0 vil koste 3.500 kr.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.