Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Barsk Pentax med unik teknologi

Ingen kameraer i denne prisklassen tåler så røff behandling som Pentax K-3. Speilrefleksen med en helt ny funksjon

Skrevet av / 08.10.13 - 09:03
Barsk Pentax med unik teknologi

Du har kanskje ikke hørt om en lavpassfilter-simulator. Ikke vi heller, før nå. I Pentax K-3 sitter en sånn og slik virker den: De fleste kameraer har et filter foran bildebrikken, som hindrer at det dannes moaremønstre i bildene. Noe som lett kan skje fordi sensorene på overflaten er gruppert i et fast mønster, som ikke alltid klarer å hindre at moaremønstre oppstår, når man for eksempel tar bilder av tekstiler eller rutemønstre.

Det gjør et kamera uten et slikt filter ikke alltid like egnet, hos motefotografer, for å nevne et eksempel.

Nye Pentax K-3 har ikke et slikt lavpassfilter, og det er en fordel fordi man uten filter, får litt bedre detaljskarphet. I stedet har kameraet en lavpassfilter-simulator.

Les testen av Pentax K-5II s uten lavpassfilter her.

K3_18135_wh

Den kan slås av og på og fungerer slik at den bevegelige bildebrikken fungerer som lavpassfilter-simulator og reduserer slik faren for moare. Den har et par andre triks også. Som at den rister av støv fra bildebrikkens overflate, og kan brukes til automatisk nivåkontroll.

SR

Ikke nok med det, ved astrofotografering kan den flytte seg for å kompensere for jordrotasjonen ved lange lukkertider. Da trenger man O-GPS-modulen i tillegg, som er ekstrautstyr.

Den bevegelige bildebrikken kompenserer i tillegg for bevegelsesuskarphet på lange lukkertider, slik at man kan skyte håndholdt på 1/15s og fremdeles ha et håp om å få skarpe bilder.

K-3-quart-haut-DA-HD

Men kameraet har flere unike ting for prisklassen. Hva med en omfattende værforsegling. I K-3 er det hele 92 forseglinger som gjør at kameraet skal fungere optimalt selv når det høljer ned, snør tett eller sanden pisker i ansiktet.

Det har også en nyutviklet CMOS-bildebrikke i APS-C størrelse med 24 megapiksler gir, som i kombinasjon med den nye bildeprosessoren Prime III, skal gi lite bildestøy ved høye ISO-verdier.

Pentax K-3 AF-sensor
Pentax K-3 AF-sensor

K-3 har også en ny autofokusmodulen med 27 autofokuspunkter, hvorav hele 25 er følsomme kryssensorer, plassert i sentrum av søkeren, som fungerer i et område fra -3EV til +18EV.

K3_top

Det har også noe Pentax kaller ”Real-Time Analysis System” som er en RGB lysmålingssensor med 86 000 piksler og en ny algoritme. Som både skal gi mer optimal lysmåling, og mer presis autofokus og bedre hvitbalanse.

Det skyter også K-3 seriebilder med opp til  8,3 bilder/s. Opp til 22 bilder i rekkefølge i råformat, og opp til 60 bilder i rekkefølge i JPEG-format.

Den optiske søkeren er enda større en i K-5 og med bedre forstørrelse, og kameraet kan skyte video i full-HD 1080/60i/30p med H.264-komprimering og det  kan filme intervaller med 4K-oppløsning (3840 x 2160).

En mikrofoninngang som støtter stereomikrofoner finnes også, og også en hodetelefonutgang for monitoring hvor innspillingsnivået fra den eksterne mikrofonen kan justeres direkte i kameraet.

K3_bg5_back

K-3 er ikke trådløst, men det kan bruke en minnekorttype kalt Pentax Flu Card på 16GB lagringskapasitet, slik at man kan man styre kameraet fra en smarttelefon, ta bilder, se live-bildet på telefonen, og lagre og overføre bilder.

Pentax K-3 leveres i slutten av november, og vil koste 10.000 kr for kamerahuset, 10.500 kr med en 18-55mm zoom, eller 13.000 kr med en værforseglet 18-135 mm zoom.

En ny værforseglet zoom er i salg på samme tid. HD Pentax-DA 55-300mm  f4.0 vil koste 3.500 kr.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top