Search
Generic filters

Avansert bilderedigering med ansiktsgjenkjenning [oppdatert]

Aperture 3 har fått over 200 nye funksjoner sammenlignet med forgjengeren, som ansiktsgjenkjenning, stedsangivelse på kart og nye og omfattende justeringsmuligheter. Som valgbare pensler, flere filtre og muligheten for å skreddersy filtre og justeringer etter eget hode.

Retusjering med Brushes
Det kommer ikke som noen overraskelse at Apple oppgraderer Aperture 3 med ansiktsgjenkjenning, stedsangivelse med geotagging og enda flere justeringsmuligheter. Ikke er det særlig oppsiktsvekkende at de har polert grensesnittet ytterligere, slik at arbeidsflyten fortoner seg enda mer elegant enn før.
Heller ikke at de har laget en skikkelig fullskjermmodus, hvor man hele tiden har oversikt over miniatyrbilder og justeringspaletter, og nesten uendelig sømløs zoom inn i bildene.
Neida, det er heller ikke noe å heve øyenbrynene over at Aperture 3 har fått flere omfattende innstillings- og redigeringsmuligheter, som man kan lagre som forhåndsinnstillinger. Vi hadde ikke ventet annet.
Det som virkelig er kult med Aperture 3, er at man nå kan lage lysbildefremvisninger med video i HD, stillbilder og musikk med kommentarer til. Uten å måtte bruke et program for videoredigering i tillegg.

Dermed åpner Aperture 3 for nye muligheter for bildevisning, helt i tråd med utviklingen i markedet hvor alle kan ta opp HD-video side om side med stillbilder på de fleste nye kameraer. Også speilreflekser.
Man kan legge på effekter – Ken Burns anyone? – og tekst, og klippe og redigere sammen skikkelige fete videoer, med kommentarspor, bakgrunnsmusikk, inn- og utfadinger og alt i seriøst høy bilde- og videokvalitet.
Det er selvsagt enda mer å fortelle om Aperture 3, men det må vi komme tilbake til en nært foreståene test, i mellomtiden anbefales det å kikke på nettsidene for Aperture 3, og sjekk for all del ut videopresentasjonene til fotoografene Bill Frakes, Jim Richardson, Doug Menuez og Chase Jarvis her.
Så langt er det noe manglende støtte for råfiler fra enkelte kameraer i Aperture 3, forutsatt at Apples egen liste over støttede kameraer er riktig.
Mens så og si alt Canon og Nikon har lansert er støttet, er merkelig nok ikke kameraer som Leica M9, Pentax K-7 og Olympus PEN-EP1 (og E-P2) støttet. Dette er tross alt kameraer som har eksistert en stund, og som vi regner med at mange proffer som også kan være Aperture-brukere, har i fotobagen.
Da blir straks Adobe Lightroom mer fristende for Mac-brukere, selv om det ikke har like omfattende muligheter. Råfilstøtten er uansett overlegen i LR.

La oss håpe det er høyst forbigående, og at Apple har lært. For det går ikke an å utvikle verdens beste program for bilderedigering med så sen oppdatering av råfilstøtte som Apple har bedrevet med forgjengeren Aperture 2.
Aperture 3 kan kjøpes fra Apple Store for 1.690 kroner, eller 849 kroner dersom man oppgraderer fra Aperture 2, men en fullversjon kan lastes ned her, og virker i 30 dager.
NB: Apple har sluppet en oppdatering av Aperure 3, 3.0.1, som fikser noen problemer enkelte har hatt med 3.0 versjonen, blant annet minnebruk og prosesseringen av ansiktsgjenkjenningen.
Oppdateringen til Aperture 3..0.1 finner du her, og den er anbefalt for alle brukere av Aperture 3. MERK at oppdateringen kun fungerer på lisensierte versjoner av Aperture 3, prøveversjonen som virker i 30 dager fra installasjon kan ikke oppdateres!
Her noen skjermbilder man kan kose seg med, mens man venter:

Fullskjermvisning
Forhåndsinnstilte filtervalg

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.