Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte fotoprodukter

Den tekniske utviklingen har gitt oss bedre og smartere kameraer. Men også mer kompliserte kameraer, hvor kun de beste klarer å kombinere bildekvalitet med betjeningsvennlighet.

Skrevet av / 15.01.11 - 02:00
Årets anbefalte fotoprodukter

I våre over 70 kameratester fra 2010, har vi sett en tydelig utvikling i retning bedre bildekvalitet. Med stadig mer raffinert teknikk klarer mange kameraer å kompensere for fotografens manglende ferdigheter, objektivets optiske feil og bryte ned bildestøy. Med det resultat at bildekvaliteten ser bedre ut, uten at fotografens ferdigheter har spilt en avgjørende rolle.

De minste kameraene har færrest knapper, men smart automatikk hjelper på bildekvaliteten. Dyrere kompaktkameraer gir i tillegg til enda bedre bildekvalitet, fotografen kontroll over kameraet i større grad, via knapper og ratt. Systemkameraene som speilreflekser og hybridkameraer, har med utskiftbar optikk og større bildeflate på bildebrikkene, større potensiale for bildekvalitet og er mer fleksible.

Smart automatikk
De har alle en ting felles: Intelligent eller smart automatikk. Da velger kameraet automatisk innstillingene som passer best i øyeblikket. Våre erfaringer er at  smart automatikk fungerer så bra at de færreste trenger mange andre innstillinger. Denne funksjoner er like nyttig som den er smart, og finnes på flere systemkameraer, noe som gjør overgangen fra kompaktkamera til speilrefleks enklere.

Bildekvalitet og megapiksler
De minste bildebrikkene sitter i kompaktkameraer. Antallet megapiksler er fordelt over en flate på størrelse med en lillefingernegl, og produserer mer bildestøy på høy lysfølsomhet (ISO) enn systemkameraer som har mye større overflate på bildebrikken. Men bildekvalitet bestemmes av mer enn bildestøy. For de fleste er det viktigere med god fargegjengivelse, høyt kontrastomfang, nøyaktig lysmåling og ikke minst optisk kvalitet.

Optisk kvalitet veier tungt i våre tester. Hvis det medfølgende objektivet har synlige optiske feil, kan et kamera som scorer høyt i de tekniske disiplinene likevel ende opp med en dårlig karakter.

HD-video
Dagens generasjon systemkameraer, har videoopptak enten i 720 eller 1080 HD-kvalitet. Videokvaliteten er gjerne bedre enn på et HD-videokamera, men autofokusen er ofte treg, støyer eller er fraværende. Ønsker man et systemkamera med HD-video, bør man velge et stillegående objektiv som støtter autofokus, dersom videoopptak er like viktig som stillbilder.
Sony Cyber-shot HX5V
Årets kompaktkamera
Dette kameraet kombinerer bildekvalitet med funksjoner folk flest har bruk for, bedre enn de fleste kompakter.
Sony Cyber-shot HX5V har alt man trenger. Som 10 x zoom med vidvinkel, full 1080 HD-video og super bildekvalitet. Det har også GPS-tagging av bilder, høy skuddtakt med 10 bilder i rask rekkefølge og mulighet til å velge blender og lukkertid manuelt.

Samtidig har HX5V knapper og ratt som ligger hendig til, norske menyer og leverer støyfrie og sylskarpe bilder i godt lys opp til 1600 ISO lysfølsomhet. Videokvaliteten er rett og slett best i klassen. Høy bildefrekvens sørger for lite flimring også under panorering, oppløsningen er fremragende og det samme er fargegjengivelsen.

Sony-kameraet leveres med en HDMI-adapter med kontakt i full størrelse, slik at man kan bruke den HDMI-kabelen man allerede har for å vise bilder og video på TV-en i stuen. Hvis man ønsker seg full 1080 HD-video kombinert med god bildekvalitet, GPS og glimrende brukervennlighet, er dette kameraet.

Les full test av Sony Cyber-shot HX5V på Lyd & Bilde

Pentax Optio W90
Årets vanntette kamera
Tøffe kameraer ser sjelden tøffere ut enn Pentax Optio W90.

Med dette kameraet kan man ta undervannsbilder ned til 10 meter. Et gripevennlig ytre og relativt store knapper gjør det lett å håndtere under vann, og bildene blir meget gode. Med 5 x zoom fra 28 mm brennvidde, fanger man det meste på bilder eller HD-video.

Kameraet har en unik funksjon i det digitale mikroskopet, der man kombinerer makrofotografering, zoom og tre LED-lamper som lyser opp motiver som ellers ville ligget i skyggen.

Det merkes at Pentax ikke er nybegynner på undervannskameraer, for W90 er både velkonstru­ert og bekvemt å holde i. Det finnes dessuten praktisk tilbehør for de som vil gå videre med undervannsfoto. Brukervennlig­heten er god, og man kan til og med filme i HD-oppløsning. Pentax er ikke det mest robuste kameraet, og har ikke de hef­tigste funksjonene, men det tar som oftest gode bilder. Til denne hyggelige prisen kan det ikke bli annet enn en klar an­befaling.
Les full test av Pentax Optio W90 på Lyd & Bilde

Canon PowerShot G12
Årets proffkompaktkamera
G12 er det nærmeste man kommer en erstatning for et systemkamera.

G-serien til Canon har lenge vært foretrukket av kresne fotografer, som krever bildekvalitet kombinert med full kontroll over kameraet. Og Canon PowerShot G12 skuffer ingen. Her får man 10 megapiksler bildebrikke, muligheten til å lagre ubehandlede råfiler og komprimerte JPEG-filer, HD-video i 720-kvalitet, blitssko med TTL-lysmåling, hybrid bildestabilisator, integrert lyssterk zoomoptikk og sågar en liten optisk søker i tillegg til den vipp- og vribare 2,8-tommers skjermen med 461.000 bildepunkter.

Siden kameraet er relativt stort – for en kompakt – er det god plass til tydelige knapper og ratt som gjør betjeningen oversiktlig og rask. Eneste ulempe er den lave skuddtakten på 0,7 bps.

Med meget høy bildekvalitet og et høyt utstyrsnivå, er det lett å skjønne hvordan Canon G12 kan appellere til seriøse amatører og proffer, på jakt etter et håndterbart kompakt kamera med få kompromisser. Canon PowerShot kan G12 fylle de fleste roller og beherske de fleste situasjoner. Autofokus og kameraets responser er kjappe, ergonomien er god og den vri-og vippbare skjermen er praktisk. Man kan ikke bomme med G12.

Les full test av Canon PowerShot G12 på Lyd & Bilde

Panasonic Lumix G2
Årets systemkamera amatørklasse
For folk flest er det ikke lett å velge i en jungel av kameraer. Derfor gjør vi det. Panasonic Lumix G2 er det kameraet de fleste vil lykkes med.

Lumix G2 er lite, lett og billig. Her får man HD-video, vri og vippbar pekeskjerm, glimrende bilde- og videokvalitet og smart automatikk, som hjelper deg til å få best mulig bildekvalitet i alle situasjoner. Man kan bruke pekefingeren for å velge fokuspunkt på skjermen, ta opp video i 720p HD-format, med lydopptak enten fra den innebyggede eller en separat mikrofon som man fester i blitsskoen og kobler til en egen mic-inngang.

Skarpheten fra det nye 14-42 mm zoomobjektivet er strålende. Dessuten er det ingen synlig fortegning på JPEG-filer fordi kameraet kompenserer for avvikene selv, på råfilene er fortegning synlig, men tapet av skarphet og lys i hjørnene (på14 mm) er moderat.

Bildekvaliteten har ikke tatt så mange skritt fremover, men betjeningen av kameraet og mulighetene er forbedret. Kombinasjonen av høy stillbildekvalitet og videokvaliteten i HD-oppløsning, gjør G2 til et prisverdig kamera. Bare det at det har pekeskjerm, autofokus under videoopptak og en av de beste elektroniske søkerne, gjør det mye enklere å bruke G2 for amatører som oppgraderer fra et kompaktkamera. Med Lumix G2 har Canon EOS 550D endelig fått en verdig konkurrent, som på enkelte områder overgår Canon-kameraet, hvilket er meget godt gjort

Les full test av Panasonic Lumix G2 på Lyd & Bilde

Canon EOS 60D
Årets systemkamera avansert klasse
Hvis man ikke krever et værforseglet kamera med lynrask skuddhastighet, finnes det ikke noe bedre valg enn EOS 60D.

Man skal ikke skue hunden på hårene heter det, for det som ser ut som et oppgradert EOS 50D er i virkeligheten en rimeligere utgave av det påkostede EOS 7D. Årets kamera i sin klasse i fjor.

Kameraet er basert på teknikken fra det dyrere semiprofesjonelle 7D, i et mer kompakt kamerahus basert på forgjengeren 50D. Resultatet er et kamera med full pakke som det heter. Full 1080 HD-video, 18 megapiksler bildebrikke, vri- og vippbar skjerm kombinert med et relativt lett og sterkt kamerahus i glassfiberforsterket polykarbonat. Kameraet leveres i kombinasjon med ulike objektiver og med det medfølgende 18-135 mm zoomobjektivet er settet priset til 12.000 kroner, veiledende.

Canon EOS 60D mangler fint lite til prisen. Mangelen av autofokus på video kan virke hemmende på en amatør, men det er ikke til å komme fra at bildekvaliteten er klasseledende. Med forbehold om at vi ikke har testet Nikon D7000 ennå, som er 60Ds nærmeste konkurrent. Canon-kameraet er bygget for viderekomne som kan nyttiggjøre seg det omfattende funksjonsnivået, og som ønsker seg bildekvalitet i proffklassen uten å måtte pantsette sjelen. En klokkeren sekser.

Les full test av Canon EOS 60D på Lyd & Bilde

Nikon D3s
Årets systemkamera proffklasse
Proffene har det godt. Med budsjetter som rekker til det skarpeste glasset og de dyreste kamerahusene, som Nikon D3s. Kameraet som ser i mørket.

Nikon D3s er ikke bare et fullblods proffkamera i tungvektsklassen, det har 25.600, 51.200 og svimlende 102.400 ISO lysfølsomhet. Det er så høy følsomhet at man kan ta portrettbilder med et Nikkor 85 mm f1.4D objektiv i lyset fra et stearinlys, og likevel ha så kort lukkertid at man får skarpe bilder, selv med håndholdt kamera.

Kameraet har også video i 720p/24fps HD-kvalitet med lyd, bildebrikke med automatisk støvfjerning i 35 mm format på 24 x 36 mm, med 12 megapiksler, 9 bilders maksimal skuddhastighet , pakket inn i et kamerahus i magnesiumforsterket aluminium. Med gummipakninger for å holde støv, skitt og regnvær ute.

Hvis man ikke trenger den ekstreme 24 Mp oppløsningen til D3x, er D3s et langt mer anvendelig kamera for pengene. Fargegjengivelsen er førsteklasses, bildestøy er et ikke-tema opp til 12.800 ISO og knapt sjenerende ved 25.600 ISO. Man kan ta bilder i så lite lys at andre kameraer gir opp. Ergonomien er også førsteklasses, likeledes kvaliteten, og med optikk av høyeste kvalitet kan man skape bilder – og video – med Nikon D3s, som selv de mest kresne proffene hittil bare har kunnet drømme om. Nikon D3s flytter grenser, og skaper standarden for hvor bra bildekvalitet man kan få fra et speilreflekskamera, når oppløsning alene ikke er svaret.

Les full test av Nikon D3s på Lyd & Bilde

Epson Stylus Photo PX720WD
Årets fotoskriver
Epsons PX700-serie har vunnet våre skrivertester to år på rad, nye PX720 har mye å leve opp til.

Sammenlignet med PX710W har man lagt til mulighet for dobbeltsidig utskrift og senket prisen betydelig. Så noe må man ha spart inn på kvaliteten? Igjen er imidlertid tilkoblingsmulighetene med både trådbundet og trådløst nettverk, minnekortlesere for alle typer av format og USB-inngang i fronten, skuffen for fotopapir ovenpå papirmagasinet samt CD-sleden, som overraskende kjører ut når man vil dekorere sine egne plater.

Skjermen er hyggelig stor og fungerer godt for å velge ut fotoer til utskrift fra minnekort. Selv om knappene stort sett er de samme, har denne modellen opplyste touchknapper. Man har også flere muligheter til å forbedre bildene med blant annet scenegjenkjenning.

Med flere funksjoner enn tidligere vinnere, samme utskriftskvalitet og en lavere pris, er det ingen tvil om at Epson har fått en ytterligere fulltreffer i PX720WD. Den huker av alt på sjekklisten så som fotoskuff, nettverkstilkoblinger og minnekortformat. Det brukervennlige kontrollpanelet i fronten har mange funksjoner, og skjermen er riktig bra. Men framfor alt er utskriftskvaliteten i toppklasse.

Les full test av Epson Stylus Photo PX720WD på Lyd & Bilde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top