Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte fotoprodukter

Man trenger ikke være proff fotograf med ubegrenset budsjett for å få fine bilder.

Skrevet av / 07.01.12 - 04:13
Årets anbefalte fotoprodukter

Å velge kamera handler om å velge riktig verktøy til jobben. Slik er det for proffene, men sjelden for den glade amatør. Som gjerne velger et lite kompaktkamera til å gjøre jobben.

Da blir bildekvaliteten bedre enn fra mobilkameraet, men vår erfaring viser at det er stor forskjell på bildekvaliteten og de kreative mulighetene et lite kamera gir deg. Unntakene finnes selvsagt, og som så ofre før, handler det om pris. De billigste kameraene har flest begrensinger og dårligst bildekvalitet.

Ikke spar på kvaliteten
Derfor anbefaler vi som regel kameraer fra 1800-2.000 kroner, og oppover. Da får man rett og slett bedre kvalitet for pengene. Bildene blir bedre, og man sitter igjen med et smil om munnen når man ser hvor fine forstørrelser det er mulig å få med et kompaktkamera.

Dyrere er ikke nødvendigvis bedre
De litt dyrere kameraene leverer ikke nødvendigvis bedre bildekvalitet, hvert fall ikke om man ser etter kameraer med mye zoom, for eksempel 12-16 x zoom, for da faller den optiske kvaliteten merkbart. Man betaler ekstra for mer zoom, og flere funksjoner, men oppnår sjelden bedre bildekvalitet i samme slengen.

Proff og liten
Det finnes en kompakt kameratype kalt proffkompakter. Som kjennetegnes ved at de kan ta bilder som råfiler for fremkalling i bilderedigeringsprogrammer, og at bildebrikken har en større overflate enn på et vanlig kompaktkamera. Legg til påkostet optikk med bedre linsselementer og man skjønner for at her er bildekvaliteten i en klasse for seg hva kompaktkameraer angår.

Hybridkameraer
En ny kameratype kalt hybrider eller kompakte systemkameraer, er i ferd med å få fotfeste i markedet. De kjennetegnes ved at kameraet og objektivene er mye mindre enn speilreflekskameraene med tilhørende optikk, og har utskiftbar optikk og et funksjonsnivå som minner mer om speilrefleks enn kompaktkamera. Med unntak for Canon har de fleste produsenter slike kameraer, som ofte gir bildekvalitet og har funksjoner fullt på høyde med dyrere speilreflekskameraer. Men med den åpenbare fordelen at de er mye mindre, lettere og mer praktiske å ha med.

Speilrefleks
Den tradisjonelle speilrefleksen er ofte foretrukket av de som vil ha best mulig bildekvalitet, og muligheten for utskiftbar optikk. Formen er grunngitt speilet og søkeren i kameraene, og har ikke endret seg mye på 40 år. Mange føler seg mer komfortabel med et speilreflekskamera fordi de gjerne har plass til store håndgrep, knapper og ratt. Og dermed gir fotografen bedre brukervennlighet enn mindre kameraer gjør.  Hvis man synes at et speilreflekskamera er stort og klumpete, kan et hybridkamera være et godt kompromiss. Da får man stort sett de samme funksjonene og bildekvaliteten i et mindre og lettere kamera til samme pris.

Kompaktkamera

Canon IXUS 230HS

Tynn toppklasse

Vil man ha et lite kamera uten unødige finesser som tar bra bilder, er det Ixus som gjelder.

Ixus 230 HS påstås å være verdens tynneste kamera med 8 x zoom, og med sine 22 millimeter er det vanskelig å stille spørsmål ved det.  Det er altså ytterst lommevennlig og zoomomfanget rekker faktisk godt til de vanligste situasjonene på ferie.

Formatet har gjort at knappene sitter litt annerledes enn man er vant til.  Menyknappen og velgeren for motivprogram har havnet på siden av kameraet, noe som føles litt rart.  Men ettersom det ikke er dem man benytter mest, fungerer det faktisk bra, og man venner seg raskt til det.  Dette har dessuten resultert i at baksiden holdes fri for unødige knapper. De som finnes sitter vel adskilt og er lette å finne med fingeren.

Det finnes ingen fantasifulle finesser som man likevel ikke har større bruk for.  Det gjør håndteringen enklere og holder prisen nede.  Hva som derimot finnes er forskjellige innstillinger for å ta kjappe bildeserier og enten sette samme bilder eller velge ut de beste av dem.  Det har dessuten en jevnt følgende autofokus og en bra bildestabilisering.

Canon har satset på viktige ting som at kameraet starter kjapt og at man ikke må vente lenge innen man kan ta neste bilde.  Samt bildekvaliteten så klart.  Det har god skarphet gjennom hele zoomomfanget og fargene er korrekte.  Takket være den bakgrunnsbelyste CMOS-sensoren kan man dessuten ta bra bilder selv i dårlig belysning.

Hvis man synes det viktigere at kameraet er lett å putte ned i lommen enn at det har monsterzoom så er Ixus 230HS et utmerket valg for den gjennomsnittlige feriefotografen.

Les testen her

For eventyr og bad

Panasonic Lumix DMC-FT3


For eventyr og bad

Panasonic fortsetter å dominere blant de vanntette kameraene og byr i år på enda flere finesser til en lavere pris.  Det er bare å takke og ta imot.

FT-serien har helt siden den kom vunnet våre tester av tøffe kameraer, og FT3 er intet unntak.  Til tross for at det ikke lenger er i metall tåler det et fall på respektable to meter.  Enda merkeligere er det at det i tillegg klarer opp til 12 meters vanndybde, noe som er mer enn forgjengeren.  Skal man ta med seg kameraet i skibakken er det også hyggelig at det fungerer ned til 10 minusgrader.

Kamerahuset har blitt mer avrundet, noe som gir et bedre grep.  Fireveisknappen er distinkt og lett å jobbe med, og utløseren er lett å komme til og er passe følsom.  Hurtiginnstillingsknappen, som vi kjenner igjen fra mange andre modeller, gjør det lett å komme til de vanligste innstillingene.  Man har, smart nok, også gjort motivvalgene for sport, snø, strand og vann lettere tilgjengelige enn de mindre vanlige motivprogrammene for et slikt kamera.

Blant finessene i FT3 liker vi GPS-mottakeren som ikke bare baker inn posisjonen der bildet er tatt i bildefilen, men også kan vise hvor man er i klartekst.  Det er ikke en selvfølgelighet på GPS-kameraer.  Enda mer uvanlig er at man får kompass, høydemåler og barometer, noe som føles helt riktig for et eventyrkamera.  Man kan selvfølgelig også ta bilder i 3D ved å holde utløseren nede og svepe med kameraet.

Til å være et kamera med innebygd optikk er bildekvaliteten god, og det er ingen forstyrrende forvrengninger verken i vidvinkel eller i tele.  Skarpheten er god og fargegjengivelsen bra med bare en anelse gulstikk under vann.  Der det ellers glimrer med utmerket prestasjon under dårlige lysforhold.  For et kamera som faktisk er blitt billigere siden i fjor til tross for alle nyhetene, er det imponerende.

Les testen her

Proffkompakt

Fuji X10

Et steg foran

Som alternativ til et speilreflekskamera, er det få kompakter som kommer så nært som dette.

Canon, Nikon, Leica, Panasonic og Olympus har alle prøvd. Samsung også. Men ingen har lykkes så godt som FujiFilm med å lage et kompaktkamera som kan nærme seg bildekvaliteten til systemkameraene. Olympus XZ-1 er det eneste reelle alternativet etter vår mening, mye grunnet den fremragende optiske ytelsen. Men FujiFilm X10 benytter en bedre bildebrikke, som ligger et hestehode foran konkurrentenes på teknisk ytelse.

Med store, tydelige knapper og ratt, en ganske hyggelig optisk søker og en kvalitetsfølelse man vanligvis ikke forbinder med et kompaktkamera, er X10 en drøm å jobbe med. Fujinon-zoomen på 28-112mm f2.0/f2.8 i kombinasjon med Fujis egen EXR bildebrikke, leverer varene hver gang, også i lite lys.

Fargegjengivelsen, kontrasten og bildedynamikken er i toppklasse og bedre enn noen annen kompakt vi har testet. Med et mulig unntak for fargegjengivelsen til Leica X-1 – når hvitbalanseautomatikken fungerer – må vi til systemkameraene for å finne bedre bildekvalitet. For alle som tar fotografering på alvor, og trenger godt verktøy, er X10 et opplagt valg om det skal være et kompaktkamera. Skjønt, veldig kompakt er det ikke, objektivet stikker ut selv nå det er avslått. Men bildekvaliteten er det ikke mye å utsette på.

Les testen her

Speilrefleks

Olympus PEN P-PL3

For folk flest!

Dette er kanskje det mest anvendelige kompakte systemkameraet for folk flest. 

Det har lynrask autofokus som gjør at du sjelden bommer med uskarp bildekvalitet, svært god bildekvalitet som egner seg til trykk i posterstørrelse, og skarp HD-videokvalitet. Og så er det lite. Så lite at det ikke er plass til blits, i stedet følger det med en liten separat blits. Men vippeskjerm har det, som gjør særlig videoopptak til en lek.

Olympus og Panasonic var tidlig ute med sine små MicroFourThirds-kameraer. Som var de første kompakte systemkameraene. Det har gitt dem et forsprang i markedet som kan ta tid å ta igjen for konkurrentene. I hvert fall når det kommer til utstyrsutvalget. For eksempel har Olympus og Panasonic til sammen 21 objektiver tilgjengelig.

Så om man snakker om systemer, er det få som har et så velutviklet system og så mye tilbehør til sine kompakte systemkameraer som Olympus og Panasonic. Blant kameraene er det særlig Lumix G3, Olympus PEN E-P3 og PL3 vi har vært mest fornøyd med i våre tester, og for folk flest er det i første rekke PL3 som fyller kriteriene kompakt og systemkamera best. At bildekvaliteten er på høyde med de beste kompakte systemkameraene, mens prisen er relativt lav, gjør dette til vårt førstevalg.

Les testen her

 

Speilrefleks avansert

Canon EOS 600D

Allround-vinneren

Med fallende priser kan man gjøre stadig bedre kamerakjøp.  Dette er et av de beste eksemplene på det.

Canon har lykkes godt med å oppgradere kameramodellene sine. Her har de tatt et velprøvd og rimelig kamerahus, og lagt inn teknikken fra et dyrere Canon-kamera. Siden introduksjonen har i tillegg prisene falt så pass at Canon EOS 600D fremstår som et enda bedre kjøp, enn da vi tildelte det en Spesielt anbefalt logo våren 2011.

Teknisk sett er 600D samme kameraet som 550D med samme 18 megapiksler bildebrikke og HD-video, som vi testet med meget godt resultat våren 2010. Den mest synlige endringen er en vribar høyoppløst skjerm, hentet fra det mer påkostede EOS 60D. Zoomobjektivet med 18-55mm (28,8-88mm tils. 35 mm filmformat) er oppgradert med ny og mer kompakt design.

Canon EOS 600D er et meget anvendelig kamera for folk flest. I hvert fall for de som ønsker høy bilde- og videokvalitet i et kamera man ikke trenger å være rakettforsker (eller proffotograf) for å kunne bruke. Selv om det ikke er merkbare fremskritt i bildekvalitet fra forrige generasjon – EOS 550D – er funksjonsnivået hentet fra øverste hylle. 600D er et av de mest avanserte amatørkameraene vi har testet. Men det betyr ikke at det er vanskelig å bruke.

Siden vi testet 600D har prisene falt under 6.000 kroner med 18-55mm zoomobjektiv, noe som gjør dette til et av de beste kamerakjøpene man kan gjøre for tiden.

Les testen her

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top