Search
Generic filters

Adobe forbedrer Photoshop og Lightroom

Råfilkonvertere er viktig verktøy for fotografer. Adobe har lenge hatt en av de beste, og nå har de rettet en vesentlig mangel i nye oppdateringer.

Mange fotografer foretrekker å lagre bildene som råfiler. Da har de bedre kontroll med «fremkallingen», men er også avhengig av at råfilkonverteren er godt tilpasset råfilene fra kameraet. På det området har Adobe Photoshop og Lightroom, lenge vært blant de beste.

Men ikke på råfiler fra FujiFilms kameraer med X-Trans bildebrikke. Som vi har nevnt i testen av blant annet FujiFilm XE-1, som du leser her.

Den spesielle bildebrikken uten lavpassfilter, og med et helt annet RGB-mønster som skiller seg fra det vanlig Bayer-mønsteret, ved at røde, grønne og blå sensorers fargefiltre er plassert i et mer «tilfeldig» mønster.

FUJIFILM_X-E1_X-trans

SilkyPix programvaren som følger med kameraet fungerer veldig bra på råfilene fra X-Trans bildebrikken, men er på andre områder så underutviklet at den er en pine å bruke. Så fotografer med XE-1 har meldt på brukerforumer at de migrerer bildefilene til Capture One Pro 7 eller Express, som også hra meget god støtte for Fujis X-kameraer.

Nå kan de ha hoppet av Adobe litt for tidlig, for det viser seg at betaversjonene av Adobe Camera RAW 7.4 beta og Lightroom 4.4 RC, kan være løsningen alle har ventet på. Oppdateringene er allerede ute, og installeres enkelt på Mac-er eller Windows-maskiner med Adobe Camera og Lightroom fra før.

En liten test av råfilene fra XE-1, viser med tydelighet at problemene ser ut til å være løst, og det eneste som nå gjenstår, er så sjekke om ACR og LR4 er blitt like gode på råfilkonverteringen som Capture One 7.

I tillegg til forbedringene, er det støtte for råfiler fra disse nye kameraene også i betautgavene av programvaren:

  • Canon EOS-1D C
  • Casio Exilim EX-ZR700
  • Fujifilm X100S
  • Fujifilm X20
  • Pentax MX-1
  • Nikon 1 J3
  • Nikon 1 S1
  • Hasselblad Lunar
  • Leica M (M240)

Adobe Camera RAW 7.4 RC laster du ned her.

Lightroom 4.4 RC laster du ned her.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.