Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Adobe forbedrer Photoshop og Lightroom

Råfilkonvertere er viktig verktøy for fotografer. Adobe har lenge hatt en av de beste, og nå har de rettet en vesentlig mangel i nye oppdateringer.

Skrevet av / 26.02.13 - 17:05
Adobe forbedrer Photoshop og Lightroom

Mange fotografer foretrekker å lagre bildene som råfiler. Da har de bedre kontroll med «fremkallingen», men er også avhengig av at råfilkonverteren er godt tilpasset råfilene fra kameraet. På det området har Adobe Photoshop og Lightroom, lenge vært blant de beste.

Men ikke på råfiler fra FujiFilms kameraer med X-Trans bildebrikke. Som vi har nevnt i testen av blant annet FujiFilm XE-1, som du leser her.

Den spesielle bildebrikken uten lavpassfilter, og med et helt annet RGB-mønster som skiller seg fra det vanlig Bayer-mønsteret, ved at røde, grønne og blå sensorers fargefiltre er plassert i et mer «tilfeldig» mønster.

FUJIFILM_X-E1_X-trans

SilkyPix programvaren som følger med kameraet fungerer veldig bra på råfilene fra X-Trans bildebrikken, men er på andre områder så underutviklet at den er en pine å bruke. Så fotografer med XE-1 har meldt på brukerforumer at de migrerer bildefilene til Capture One Pro 7 eller Express, som også hra meget god støtte for Fujis X-kameraer.

Nå kan de ha hoppet av Adobe litt for tidlig, for det viser seg at betaversjonene av Adobe Camera RAW 7.4 beta og Lightroom 4.4 RC, kan være løsningen alle har ventet på. Oppdateringene er allerede ute, og installeres enkelt på Mac-er eller Windows-maskiner med Adobe Camera og Lightroom fra før.

En liten test av råfilene fra XE-1, viser med tydelighet at problemene ser ut til å være løst, og det eneste som nå gjenstår, er så sjekke om ACR og LR4 er blitt like gode på råfilkonverteringen som Capture One 7.

I tillegg til forbedringene, er det støtte for råfiler fra disse nye kameraene også i betautgavene av programvaren:

 • Canon EOS-1D C
 • Casio Exilim EX-ZR700
 • Fujifilm X100S
 • Fujifilm X20
 • Pentax MX-1
 • Nikon 1 J3
 • Nikon 1 S1
 • Hasselblad Lunar
 • Leica M (M240)

Adobe Camera RAW 7.4 RC laster du ned her.

Lightroom 4.4 RC laster du ned her.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top