Search
Generic filters

80 års jubileum for Canon-kameraer

Canon feirer i år sitt 80-årsjubileum. Selv om de første modellene het Kwanon.

Canon markerer nå at det er 80 år siden virksomheten lanserte sitt første kamera. Kameraet bar modellbetegnelsen Kwanon, og det var samtidig Japans første 35 mm-kamera. Kwanon så dagens lys som prototype i 1934, hvilket var et foreløbig høydepunkt for Canons ingeniører, som strevde etter å komme på høyde med de europeiske produsentene, som på det tidspunktet var markedsledende.

Ingeniørerne valgte å oppkalle kameraet etter Kwanon, den buddhistiske guden for barmhjertighet, hvilket man håpet ville bane vei for den guddommelige velvillighet, som var nødvendig i håpet om å produsere verdens flotteste kamera. Kasyapa-objektivet ble navngitt etter Mahakasyapa, en av Buddhas disippler, og selve modellnavnet ble illustrert med en inngravering av den tusendarmede guden Kwanon på toppen av kameraet.

To år – og mange oppstartsvanskeligheter – senere lanserte Canon modellen Hansa Canon, som ble det første kommersielle 35 mm kamera, som for alvor slo Canons navn fast. Med til historien hører den kuriositeten, at kameraet ble lansert i samarbeide med firmaet Nippon Kogaku, som i dag kjennes bedre under navnet Nikon Corporation. Hansa var et varemerke som tilhørte en japansk fotogrossist.

I 1959 lanserte Canon sitt første single-lens refleks (SLR) kamera, Canonflex, som ble etterfulgt i 1961 av Canonet, et særdeles populært målsøkerkamera, som tok markedet med storm. Og resten er en mer velkjendt historie.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.