Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

80 års jubileum for Canon-kameraer

Canon feirer i år sitt 80-årsjubileum. Selv om de første modellene het Kwanon.

Skrevet av / 03.09.14 - 11:22
80 års jubileum for Canon-kameraer

Canon markerer nå at det er 80 år siden virksomheten lanserte sitt første kamera. Kameraet bar modellbetegnelsen Kwanon, og det var samtidig Japans første 35 mm-kamera. Kwanon så dagens lys som prototype i 1934, hvilket var et foreløbig høydepunkt for Canons ingeniører, som strevde etter å komme på høyde med de europeiske produsentene, som på det tidspunktet var markedsledende.

Ingeniørerne valgte å oppkalle kameraet etter Kwanon, den buddhistiske guden for barmhjertighet, hvilket man håpet ville bane vei for den guddommelige velvillighet, som var nødvendig i håpet om å produsere verdens flotteste kamera. Kasyapa-objektivet ble navngitt etter Mahakasyapa, en av Buddhas disippler, og selve modellnavnet ble illustrert med en inngravering av den tusendarmede guden Kwanon på toppen av kameraet.

To år – og mange oppstartsvanskeligheter – senere lanserte Canon modellen Hansa Canon, som ble det første kommersielle 35 mm kamera, som for alvor slo Canons navn fast. Med til historien hører den kuriositeten, at kameraet ble lansert i samarbeide med firmaet Nippon Kogaku, som i dag kjennes bedre under navnet Nikon Corporation. Hansa var et varemerke som tilhørte en japansk fotogrossist.

I 1959 lanserte Canon sitt første single-lens refleks (SLR) kamera, Canonflex, som ble etterfulgt i 1961 av Canonet, et særdeles populært målsøkerkamera, som tok markedet med storm. Og resten er en mer velkjendt historie.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top