Foto

Canon feirer i år sitt 80-årsjubileum. Selv om de første modellene het Kwanon.
Annonse
Annonse
forfatter

Canon markerer nå at det er 80 år siden virksomheten lanserte sitt første kamera. Kameraet bar modellbetegnelsen Kwanon, og det var samtidig Japans første 35 mm-kamera. Kwanon så dagens lys som prototype i 1934, hvilket var et foreløbig høydepunkt for Canons ingeniører, som strevde etter å komme på høyde med de europeiske produsentene, som på det tidspunktet var markedsledende.

Ingeniørerne valgte å oppkalle kameraet etter Kwanon, den buddhistiske guden for barmhjertighet, hvilket man håpet ville bane vei for den guddommelige velvillighet, som var nødvendig i håpet om å produsere verdens flotteste kamera. Kasyapa-objektivet ble navngitt etter Mahakasyapa, en av Buddhas disippler, og selve modellnavnet ble illustrert med en inngravering av den tusendarmede guden Kwanon på toppen av kameraet.

To år – og mange oppstartsvanskeligheter – senere lanserte Canon modellen Hansa Canon, som ble det første kommersielle 35 mm kamera, som for alvor slo Canons navn fast. Med til historien hører den kuriositeten, at kameraet ble lansert i samarbeide med firmaet Nippon Kogaku, som i dag kjennes bedre under navnet Nikon Corporation. Hansa var et varemerke som tilhørte en japansk fotogrossist.

I 1959 lanserte Canon sitt første single-lens refleks (SLR) kamera, Canonflex, som ble etterfulgt i 1961 av Canonet, et særdeles populært målsøkerkamera, som tok markedet med storm. Og resten er en mer velkjendt historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.
Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.