40 megapiksler fra Olympus!

Olympus oppdatert sitt prisvinnende systemkamera med muligheten for 40 Mp bildefiler og femaksers bildestabilisator.

Skrevet av / 05.02.15 - 10:43
40 megapiksler fra Olympus!

Man skulle tro at megapiksel-racet var over, men selv om de aller fleste – proffene også klarer seg med 16-20 Mp, finnes det situasjoner hvor flere piksler kan være en fordel. Det hevder blant andre Olympus som har lansert OM-D E-M5 II, med en 16 Mp bildebrikke som er i stand til å lagre 40 Mp bildefiler.

ID: 16844Kameraet som har fått en vri- og vippbar pekeskjerm, kan ta åtte bilder i rask rekkefølge (cirka ett sekund tar det), og lagrer filen som en 40 Mp fil. Det er en kløktig anvendelse av kameraets bildestabilisator som sørger for at det går an.

Når man har valgt 40 Mp oppløsning, flytter bildebrikken på seg åtte ganger i halve pikseltrinn mens prosessoren setter sammen informasjonen til 40 Mp oppløsning.

Det kan være gull verdt for fotografer som skal ha maksimal detaljskarphet, for eksempel når de fotograferer produkter (på stativ), arkitektur, eller motiver som står stille. For man kan ikke ha bevegelige motiver under de åtte eksponeringene som tar et sekund. Til sammen tar prosesseringen 2,5 sekunder.

ID: 17116

I vanlig oppløsning kan man skyte serier på 10 bilder/s, og kameraet har som forgjengeren E-M5 full HD-video, men med en bitrate opptil 77 Mbps , og bedre ergonomi med større knapper og hjul, og bedre 2,36 Mp søker, vri- og vippbar pekeskjerm og omfattende værtetting som holder regnet ute.

ID: 16847

Den spesielle femaksers bildestabilisatoren, gir fotografen muligheten til å få skarpe bilder på lengre lukkertider hele fem eksponeringstrinn lengre lukkertid, og den fungerer på alle objektiver.

Kameraet som koster fra 10.500 kr, og er i salg i slutten av februar, har elektronisk lukker  opp til 1/16.000-dels sekund. Og Digital Shift som gir deg perspektivkorrigering direkte på skjermen, integrert Wi-Fi for trådløs kobling til smarttelefonen som også kan fjernstyre kameraet.

ID: 16835

Så kameraet er ikke bare bedre spesifisert enn E-M5, men også sammenlignet med E-M10 og toppmodellen E-M1, noe som leder tankene til en E-M1 II med enda heftigere ytelse.

Det nye E-M5II får en del nytt tilbehør. Et håndgrep kalt ECG-2 som kan brukes med en avtakbar batteripakke – HLD-8, for eksempel. Håndgrepet har forresten utgang for hodetelefoner på siden, noe selve kamerahuset ikke har.

ID: 17137

Det finnes også et undervannshus kalt PT-Ep3 som tåler 45 m dyp,  og en større EP-16 øyemusling som dekker øyet bedre hvis man bruker briller.

En fiffig liten ting til, er det påmonterbare punktsiktet kalt EE-1 som kan monteres i blitsskoen, og som gir et LED-sikte i midten av søkeren.

ID: 16873Kameraet kommer også i kit med en oppgradert ED 14–150 mm 1f4,0–5,6 zoom til 14.000, og leveres med en ny kompakt blits – FL-LM3, som har vri og vippbar reflektor.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Ekstrem portrettele

Fjerde generasjonen av lommedronen

Retrokamera i fullformat

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Scroll to Top