Man skulle tro at megapiksel-racet var over, men selv om de aller fleste – proffene også klarer seg med 16-20 Mp, finnes det situasjoner hvor flere piksler kan være en fordel. Det hevder blant andre Olympus som har lansert OM-D E-M5 II, med en 16 Mp bildebrikke som er i stand til å lagre 40 Mp bildefiler.
Kameraet som har fått en vri- og vippbar pekeskjerm, kan ta åtte bilder i rask rekkefølge (cirka ett sekund tar det), og lagrer filen som en 40 Mp fil. Det er en kløktig anvendelse av kameraets bildestabilisator som sørger for at det går an.
Når man har valgt 40 Mp oppløsning, flytter bildebrikken på seg åtte ganger i halve pikseltrinn mens prosessoren setter sammen informasjonen til 40 Mp oppløsning.
Det kan være gull verdt for fotografer som skal ha maksimal detaljskarphet, for eksempel når de fotograferer produkter (på stativ), arkitektur, eller motiver som står stille. For man kan ikke ha bevegelige motiver under de åtte eksponeringene som tar et sekund. Til sammen tar prosesseringen 2,5 sekunder.
I vanlig oppløsning kan man skyte serier på 10 bilder/s, og kameraet har som forgjengeren E-M5 full HD-video, men med en bitrate opptil 77 Mbps , og bedre ergonomi med større knapper og hjul, og bedre 2,36 Mp søker, vri- og vippbar pekeskjerm og omfattende værtetting som holder regnet ute.
Den spesielle femaksers bildestabilisatoren, gir fotografen muligheten til å få skarpe bilder på lengre lukkertider hele fem eksponeringstrinn lengre lukkertid, og den fungerer på alle objektiver.
Kameraet som koster fra 10.500 kr, og er i salg i slutten av februar, har elektronisk lukker opp til 1/16.000-dels sekund. Og Digital Shift som gir deg perspektivkorrigering direkte på skjermen, integrert Wi-Fi for trådløs kobling til smarttelefonen som også kan fjernstyre kameraet.
Så kameraet er ikke bare bedre spesifisert enn E-M5, men også sammenlignet med E-M10 og toppmodellen E-M1, noe som leder tankene til en E-M1 II med enda heftigere ytelse.
Det nye E-M5II får en del nytt tilbehør. Et håndgrep kalt ECG-2 som kan brukes med en avtakbar batteripakke – HLD-8, for eksempel. Håndgrepet har forresten utgang for hodetelefoner på siden, noe selve kamerahuset ikke har.
Det finnes også et undervannshus kalt PT-Ep3 som tåler 45 m dyp, og en større EP-16 øyemusling som dekker øyet bedre hvis man bruker briller.
En fiffig liten ting til, er det påmonterbare punktsiktet kalt EE-1 som kan monteres i blitsskoen, og som gir et LED-sikte i midten av søkeren.
Kameraet kommer også i kit med en oppgradert ED 14–150 mm 1f4,0–5,6 zoom til 14.000, og leveres med en ny kompakt blits – FL-LM3, som har vri og vippbar reflektor.