TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

20 smarte kamerakupp til ferien

Sommeren er høytid for blinkskudd, men hvilket kamera skal man velge? For når mobilkameraet ikke strekker til, duger bare et skikkelig kamera. Her er 20 av de beste kjøpene i sommer.

Av / 24.06.14 - 12:00
20 smarte kamerakupp til ferien

Tilgjengelighet og bekvemmelighet har gjort mobilen til det foretrukne kameraet for folk flest. Et kamera som alltid er med, blir oftere brukt, for hvem drar vel hjemmefra uten mobilen? For ikke å snakke om på ferie. Men selv om blinkskuddene lett lar seg dele med venner og kjente på sosiale medier, er det begrenset hvor bra bildekvaliteten kan bli med mobilkameraet.

Mulighetene er større på et kamera, som også har langt bedre bildekvalitet enn noe mobilkamera vi har testet. Derfor har vi samlet noen gode kjøp her, som ikke bare kan gi bildeminnene fra ferien mye bedre kvalitet, men også inspirere kreativitet på en helt annen måte enn mobilkameraet klarer.

Mange av kameraene i denne guiden, er dessuten utstyrt med Wifi, slik at man kan ta et skikkelig vidvinkelbilde av Notre Dame innvendig, og dele det med venner og kjente sekunder etter, via mobilen.

I denne guiden har vi samlet 20 kameraer som alle er med fordi de er eksepsjonelt gode til prisen, eller fordi prisen har falt så mye siden introduksjonen, at de er blitt et mye bedre kjøp.

DSC-RX10-Lifestyle

Annonse

De 10 første på listen er kompaktkameraer fra 2.000 kr og oppover, som har ulike egenskaper, men god bildekvalitet. De dekker litt forskjellige behov, og her finner du proffkompakter, allværskameraer og reisevennlige superzoomkameraer.

Skal du ha full kontroll, total fleksibilitet og bildekvalitet i toppklasse, er et av de 10 systemkameraene veien å gå. Da kan man velge mellom tradisjonelle speilreflekskameraer og de kompakte systemkameraene.

Da får man utskiftbar optikk og i noen tilfeller søkere som viser bildeutsnittet. Noe som er gull verdt for de som fotograferer mye. Med utskiftbar optikk kan man velge objektiver etter behov.

Sjekk vår miniguide til valg av kamera her, og se video som forteller deg mer om de forskjellige kameratypene:

Hva skjuler seg bak knappene på kameraet? Sjekk her.

NB: Alle opplyste priser er markedspriser per juni 2014.

Følg linkene for å lese testene.

  • Kompaktkameraer:

XZ-2

2.000 kr: Olympus Stylus XZ-2 –  Sylskarpt bildekupp

Olympus beste kompaktkamera i 2012, henger fremdeles med, men nå koster det under halvparten av de 4800 kr man måtte ut med den gang. Kameraet har en mengde funksjoner som proffer verdsetter, og som amatører kan utforske og bryne sin kreativitet på. Men hovedgrunnen til å kjøpe det lille XZ-2, er sylskarp lyssterk optikk, vippbar pekeskjerm og kjapp respons. Legg til at bildekvaliteten er strøken opp til 1600 ISO, og det er klart at bedre blir det ikke for et par tusenlapper

Les testen her:

Nikon-coolpix-AW120

2900 kr: Nikon AW120 –  Tøft allværskamera

Under vann, over isbreen eller i tjukkeste jungelen. Ingen ting ser ut til å stoppe Nikons kamofargede tøffing. Kameraet som også finnes i mer nøytrale farger, har skikkelig bred vidvinkelzoom fra 24mm brennvidde, og innebygget GPS, høyde- og dybdemåler. AW120 har også wifi for trådløs deling av bilder til smartmobilen, og det har en 3″ OLED-skjerm, full HD-video (1080/60i) og du kan ta video I sakte film med hastigheter fra 15 til 240 b/s.

Lumix LX7

3200 kr: Panasonic Lumix LX7 – Lyssterk kompaktfavoritt

Dette er rett og slett et kupp. De fleste tar rundt 3200 kroner for Lumix LX7, som er et av de beste kompaktkameraene vi har testet. Her får du sylskarpe bilder, også innendørs, takket være bildestabilisator og seriøs optikk – 24-90mm zoom. Med meget god lysstyrke på f1.4-2.3. Alle får gode bilder med dette kameraet, men viderekomne fotografer vil glede seg ende over fordi brukervennligheten og de kreative mulighetene, er bedre her enn på mange andre kameraer. I blitsskoen kan du velge mellom blits, eller elektronisk søker.

Les mer om kameraet her.

Panasonic_LUMIX_TZ60

3.300 kr: Panasonic Lumix TZ60 – Beste kompakte reisekamera

Med 30 x zoom, innebygget søker og rask skuddtakt, går du ikke glipp av blinkskuddene med Lumix TZ60. Som er det beste av de små lommekameraene med mye zoom. Med Wifi og GPS kan du sende bilder hem fortløpende og logge hvor bildene er tatt. Du kan ta opp fine filmsnutter i full HD, og liker du å være kreativ også etter at bildene er tatt, kan du leke deg med råfilene fra TZ60.

Les testen her.

fujifilm-x20_2colors

3900 kr: Fujifilm X20 – Klassisk kvalitet

La deg ikke lure at det gammeldagse designet. Fujifilm X20 er et av de mest fullblods kompaktkameraene du kan kjøpe. Den optiske kvaliteten i 28-112mm zoomen er fortreffelig. Lysstyrken på blender 2,0-2,8 blant det beste i klassen, og sammen med Lumix LX7, er dette et av de mest brukervennlige kameraene i denne klassen. Bare det at kameraet har en stor og lys optisk søker, er et kjempefortrinn. En helt spesiell bildebrikke sørger for strøken bildekvalitet under de fleste forhold, og til knappe 4000 kr er X20 kameraet du kjøper til en som har sett det meste før, men vet hva kvalitet er.

Les testen her.

Canon-PowerShot-G1X

3990 kr: Canon Powershot G1 XEt kupp til prisen

Med et prisfall på over 3500 kr, er Canons råeste kompaktkamera et meget godt kjøp. Til knappe 4.000 kr får du et kompakt kamera med like god bildekvalitet som i mange speilreflekser. En lyssterk 4 x zoom, optisk søker og blitssko, kompletterer kameraet, som også er blant de mest brukervennlige vi har testet. G1 X kan alt, og gjør det bra i tillegg. Et av få kompaktkameraer som kan erstatte et speilreflekskamera, og det er vel verdt prisen.

Les testen her:

ID: 8006

4600 kr: Olympus Stylus 1 –  Tøft undervannskamera

Hvis du bare skal ha et kamera, kan Stylus 1 fra Olympus være midt i blinken. Det ser ut som et speilreflekskamera, men går faktisk ned i jakkelommen. Tross den ringe størrelsen, får du kombinasjonen av 28-300mm zoom med meget god lysstyrke på f2,8, bildestabilisator, stor elektronisk søker glimrende bildekvalitet. Et kompakt alternativ til et stort speilreflekskamera.

Les testen her:

RX100II
5000 kr: Sony RX100 II – Det beste lommekameraet

Tross at etterfølgeren RX100 III har fått innebygget elektronisk søker, viser våre tester så langt at bildekvaliteten ikke er noe bedre enn den er på forgjengeren RX100 II. Men RX100 II koster 2500 kr mindre, og er derfor et av de beste kjøpene blant seriøse kompaktkameraer nå. Fordi det kombinerer strøken bildekvalitet med god 28-100mm zoom, i et kamera som ikke er større enn en ekse pastiller.

Les testen her:

RX10

9500 kr: Sony RX10 – Zoom for seriøse

Nesten 10.000 kr for et kompaktkamera, kan synes i overkant, men det er til man ser bildekvaliteten fra Sony RX10. Men en ekstra stor bildebrikke, 24-200mm skarp zoomoptikk fra Carl Zeiss, og god lysstyrke på f2,8, er det vanskelig å bomme med RX10. Den elektroniske søkeren er stor og skarp, og videokvaliteten er bedre enn fra mange speilreflekser. Kanskje det beste superzoomkameraet vi har sett, og et godt kjøp når bildekvalitet er viktig. Hvis ikke størrelsen og prisen på kameraet virker avskrekkende da.

Les testen her:

X100S

 

9999 kr: Fujifilm X100S – Rått retrokamera

Fujifilms beste kompakt er også et av de beste kameraene der ute. Det sørger en unik bildebrikke med ekstrem detaljoppløsning for. Men X100S har også forbilledlig oversiktlig betjening, en fantastisk optisk rammesøker som med et flikk på skjermbryteren, blir til en høyoppløst elektronisk søker. En 35mm f2,0 sørger for en klassisk bildevinkel, men en vid- og teleadapter kan gi deg 28 eller 50mm brennvidde, på det som er et av de aller beste kompaktkameraene noensinne.

Les testen her:

  • Systemkameraer

EOS M kit

2000 kr: Canon EOS M –  Røverkjøpet

Hvis man er ute etter et virkelig lite systemkamera, er Canon EOS M et sjeldent godt kjøp. Bildekvaliteten er meget god, mye takket være den fine 18-55mm zoomen med bildestabilisator, og med pekeskjerm er betjeningen en lek. Men det er prisen som er oppsiktsvekkende. Kameraet kostet i sin tid 7.000 kr (!), nå koster det under 2500 kr. Det er mye kamera for pengene, og EOS M er supert for førstegangskjøperen som vil ha et lite lett og solid kamera, med god bildekvalitet.

Les testen her:

d3200

 

2500 kr: Nikon D3200 – Brukervennlig begynnerkamera

Den er en utgående modell, men 2500 kroner sparer man på å kjøpe Nikons minste speilrefleks. D3200 er et supert kamera både for nybegynnere og viderekomne, og godt egnet til de som liker å ta opp video. Det kan utstyres med separat mikrofon, og leverer god videokvalitet. Bildekvaliteten til dette hendige kameraet, er kanskje den beste i klassen, selv om den medfølgende 18-55mm zoomen ikke er verdens skarpeste.

Les testen her.

NX300

 

3995 kr: Samsung NX300 –  Meget godt kjøp

Samsung NX300 er en av våre favoritter. Det elegante kameraet har trådløs bildeoverføring og en vippbar pekeskjerm. Brukervennligheten er svært god, med innebygget veiledning for uerfarne fotografer, og bildekvaliteten er helt i toppklassen. NX300 leveres med skikkelig programvare – Adobe Lightroom 4, slik at man virkelig får brukt sine kreative evner i bildebehandling. Med en førpris på 6500 kr, er dette et meget godt kjøp.

Les testen her.

K50_1855WR_AW

4995 kr: Pentax K-50 –  Bunnsolid og værtettet

Pentax er en dark horse blant speilreflekser. K-50 er et solid bygget sprutsikkert kamera som kombinerer bildekvalitet og robusthet, på en måte ingen av konkurrentene matcher til prisen. Det er ikke lynraskt, men bildekvaliteten står ikke tilbake for noen av konkurrentene, derfor er Pentax K-50 et svært godt kjøp. Og det eneste kameraet du skal ha i denne prisklassen, om du elsker å fotografere i ruskevær.

Lest testen her.

OM-D_E-M10

5499 kr: Olympus OM-D E-M10 – Alt man trenger

Olympus minste systemkamera i OM-D-serien, er et av de aller beste kjøpene. Her får man lynrask autofokus, topp bildekvalitet, strøken HD-video og utmerket zoomoptikk. I kombinasjon med et veldig kompakt kamera som også har innebygget elektronisk søker. Det lille Olympus-kameraet passer like godt for nybegynneren, som for ambisiøse amatørfotografer.

Les testen her.

Nikon 1 AW1

6000 kr: Nikon 1 AW1 – Vanntett eventyrkamera

Nikons tøffeste kamera er like bra til lands som til vanns. Det er det eneste systemkameraet som er vanntett til 15 meter, og AW1 er bygget for å tåle mye juling i tillegg. Dette kameraet trenger du ikke være nervøs for å ha slengende på skulderen. Nikon-kameraet er også blant de aller raskeste med en skuddtakt på 60 bilder/s, som betyr at du kan ta effektfulle bildeserier ingen andre kameraer fikser.

Les testen her.

EOS-6D

 

9900 kr: Canon EOS 6D N – Fullkomment fullformatkamera

Canon har fjernet Wifi fra 6D og senket prisen fra 15.000 til 9.995 kr. Det gjør Canon-kameraet til det beste kjøpet i fullformatklassen, med god margin. Strøken bildekvalitet med svært høy detaljskarphet, i et forbausende lite og lett kamerahus under 10.000 kr, er vilt billig for å så mye kvalitet. Et kameraverktøy for de kresne.

Les testen her.

D7100
9500 kr: Nikon D7100 – Innertier

Nikon D7100 har ikke falt mye i pris, men det er fremdeles verdt hver eneste krone. Styrken til D7100 ligger i bildefiler med det høyeste dynamikkomfanget vi har sett i denne klassen, og strøken detaljoppløsning. Dette et fotografenes kamera, et kamera som spiller på lag med fotografen, og i likhet med Canons speilreflekser gir deg tilgang til industriens største objektivutvalg. Med et D7100 kan alle lykkes med bildekvaliteten.

Les testen her.

XT1

10.500 kr: Fujifilm X-T1 – For perfeksjonistene

Hvis man skal ha et lite kamera som leverer stillbilder bare fullformatkameraene matcher, er Fujfilms lille X-T1 et av de aller, aller beste valgene. Kameraet har en unik bildebrikke som gir en skarphet mange aldri har sett maken til, og det er samtidig så avansert at perfeksjonistene kan skreddersy kameraets funksjonalitet til egne behov. Analoge kontroller, klassens største elektroniske søker, gummipakninger som holder regnet ute, og nesten perfekt ergonomi. Hva mer kan man forlange.

Les testen her.

Leica-T_silver_Summicron-T_23_ASPH

14.000 kr: Leica T – Luksuskameraet

Bare navnet får entusiastene til å lette fra bakken. Leica er kameraet de fleste har hørt om, men få har eid. Nå har flere sjansen med Leica T, som er deres første egenutviklede systemkamera på mange år. Det er også det rimeligste Leica-kameraet med utskiftbar optikk. Optikk i legendarisk Leica-kvalitet, i kombinasjon med et nydelig kamera i aluminium, som har den beste pekeskjermen vi har sett. Kan ikke bli feil.

Les testen her.

Du finner flere kameratester her

 

 

 

 

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire nye objektiver for Canon RF

Flaggskip med AI

Dette har de aldri gjort før

Prisgunstig kamera for nybegynnere

VR-objektiv for Apple Vision

Navigerer som en flaggermus

Proffvideo i lommeformat

Blodtrimmet videomaskin

Printer bildene fra mobilen din

Endelig Leica

Actionkamera med forbedret bildekvalitet

Fjerner alt uvesentlig

Lyd & Bilde