Search
Generic filters

Objektiver til systemkamera

Når man velger et systemkamera, er det godt å vite at det finnes et objektiv som dekker ethvert behov. Slik har det ikke alltid vært for mFT-systemet, men utvalget av optikk har vokst betydelig. Her er oversikten.

Da Panasonic og Olympus lanserte micro FourThirds-systemet, var utvalget av objektiver tilpasset det nye formatet begrenset. Nå kan man velge blant 20 tilpassede objektiver, i tillegg til objektiver fra det gamle FourThirds-systemet – og med en adapter kan man bruke optikk fra Leica, Pentax, Nikon, Canon med flere. Til sammen flere hundre objektiver.

Grunnen til at Panasonic og Olympus måtte lage nye objektiver til mFT-formatet, var ønsket om å lage mer kompakte systemkameraer. For å få det til fjernet de speilhuset. Da kunne objektivene lages mer kompakte fordi de har mindre bildesirkel og bajonettdiameter enn vanlige FourThirds-objektiver til Olympus og Panasonics speilreflekskameraer. mFT-objektivene passer derfor kun på mFT-kameraer.

Siden bildebrikkene som brukes i mFT-kameraene har halvparten av bildeflaten til vanlig 35 mm filmformat  – 13 x 17,3 mm mot 24 x 36 mm – korresponderer ikke bildevinkelen med den oppgitte brennvidden på mFT-objektivene, hvis man holder seg til 35 mm filmformatets terminologi. Tilsvarende brennvidde på mFT-optikken blir dermed doblet, en 14-42 mm zoom blir 28-84 mm osv. når man sammenligner med tilsvarende bildevinkel – eller utsnitt på 35 mm filmformat.

Alle mFT-systemkameraer kan bruke en stor menge objektiver fra andre produsenter. Det finnes adaptere som gjør det mulig å bruke objektiver fra Canon, Nikon, Pentax og Leica på et mFT-kamera, blant annet. Men også Sony, Minolta og Carl Zeiss-objektiver. Noe som gjør mFT-kameraene svært anvendelig, for det finnes alltid et objektiv som dekker et spesielt behov.

Seks av Panasonics objektiver har innebygget optisk bildestabilisator merket O.I.S. Som gjør det mulig å få skarpe bilder i lite lys, og på lengre lukkertider. Ingen av Olympus objektiver har stabilisator, siden alle Olympus PEN-kameraer har det integrert i kamerahuset.

Blant de objektivene som er laget utelukkende for mFT-formatet, og det handler for en stor del om objektiver fra Panasonic og Olympus, strekker brennviddene seg fra 14 til 600 mm*.

 

Det første 3D-objektivet som ertilpasset Panasonics nyere Lumix G-kameraer.

Tele
Noktor 50 mm f/0.95

Vidvinkelzoom
Panasonic 7-14 mm f/4.0
Olympus 9-18 mm f/4.0-5.6

Normalzoom
Olympus 14-42 mm f/3.5-5.6
Olympus 14-42 mm f/3.5-5.6 II
Panasonic 14-45 mm f/3.5-5.6 O.I.S
Panasonic 14-42 mm f/3.5-5.6 O.I.S

Telezoom
Olympus 40-150 mm f/4.0-5.6
Panasonic 45-200 mm f/4.0-5.6 O.I.S
Olympus 75-300 mm f/4.8-6.7
Panasonic 100-300 mm f/4.0-5.6 O.I.S

Kompakt 17 mm f2.8 som blir 34 mm på et mFT-kamera.

Normal
Panasonic 20 mm f/1.7
Voigtländer/Cosina Nokton 25 mm f/0.95
Panasonic 12.5 mm f/12 3D (tilsvarende 65 mm)

Kraftig tele tilsvarende 150-600 (4 x zoom).

Superzoom
Panasonic 14-140 mm f/4.0-5.8 O.I.S
Olympus 14-150 mm f/4.0-5.6

Anvendelig alt i ett-zoom som dekker 28-300 mm.

Makro
Panasonic Leica 45 mm f/2.8 O.I.S

Objektivadaptere finnes i mange versjoner, her FT- til mFT-adapteren til Oympus.

Veien fremover
Olympus har annonsert nye objektiver til mFT-kameraene, som skal lanseres våre 2011. Objektivene det dreier seg om er i første rekke en vidvinkel rundt 12 eller 14 mm, en  fisheye rundt 8 mm og et makroobjektiv på 50 mm. Pris og spesifikasjoner er ikke kjent, men regn med at de vil ligne og koste tilsvarende som Panasonics allerede eksisterende objektiver med tilsvarende brennvidder og egenskaper. Optikkprodusentene Carl Zeiss, Sigma og Schneider-Kreuznach har også annonsert at de vil starte produksjon av objektiver til mFT-kameraer. Noe som vil øke utvalget av ulike objektiver betydelig

Panasonics nåværende serie med mFT-objektiver, med den nye 12 mm f2.5 til venstre, og den nye 8 mm f/3.5 fisheye med 180 graders diagonal bildevinkel, til høyre.

Fisheye
Panasonic 8 mm f/3.5 Fisheye

Vidvinkel
Panasonic 14 mm f/2.5
Olympus 17 mm f/2.8

Objektivadaptere


Panasonic DMW-MA1 og Olympus  MMF-1 (sølvgrå) og 2 (sort) til Panasonic og Olympus FT-objektiver.

DMW-MA2M Leica M-objektiver
DMW-MA3R Leica R-objektiver
MF-2 Olympus OM-objektiver
VM E for Voigtlander L, VM og 
Carl Zeiss ZM
F-adapter for Voigtlander AI-S og 
Carl Zeiss ZF.

I tillegg finnes Novoflex-adaptere for Nikon F og G-objektiver, Canon FD, Pentax K, Minolta MD, Sony Alpha og Minolta AF, Leica M42, T2, Contax og Yashica MF.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker