Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

15 gode feriekameraer

Mens de fleste foreviger ferien med mobilen, finnes det mange som sverger til et skikkelig kamera. Her er 15 av de beste kjøpene.

Skrevet av / 03.07.15 - 14:38
15 gode feriekameraer

Ferie er fotosesongen fremfor noen. Da foreviges alt fra matretter til spektakulære sommerstunt og nær sagt alt som ikke ser ut som hjemme. På Facebook, Flickr og Instagram hagler det inn med sommerbilder. De fleste tatt med mobilen. Fint nok om man deler bilder som bare vises på en femtommers skjerm, men når blinkskuddene skal i glass og ramme – eller en fotobok – holder ikke alltid bildekvaliteten må.

Men det løser man med et skikkelig kamera. Som er utstyrt med Wifi, slik at man kan dele bildene med venner og kjente, via mobilen.

I denne guiden har vi samlet 15 kameraer som alle er med fordi de er eksepsjonelt gode til prisen, eller fordi prisen har falt så mye at de er blitt et mye bedre kjøp.

De første på listen er kompaktkameraer fra 3000 kr og oppover, som alle leverer god bildekvalitet. De dekker litt forskjellige behov, og her finner du proffkompakter, allværskameraer og et superzoomkamera med 4K-video.

For de som liker kontroll og bildekvalitet i toppklasse, er et systemkamera det beste valget. Her har vi tatt med små reisevennlige systemkameraer, men også et speilreflekskamera.

Med et systemkamera får man utskiftbar optikk og kan bytte fra vidvinkel til teleobjektiv på sekunder. For med utskiftbare objektiver kan man velge optikk etter behov. Systemkameraer leverer uten unntak bedre bilder enn kompaktkameraer får til, og er overlegent mye bedre enn mobilen.

Så skal du ta blinkskuddene i sommer, er det verdt å vurdere et systemkamera.

Sjekk vår miniguide til valg av kamera her, og se video som forteller deg mer om de forskjellige kameratypene:

Hva skjuler seg bak knappene på kameraet? Sjekk her:

NB: Alle opplyste priser er markedspriser per juli 2015.

Følg linkene for å lese testene.

 

  • Kompaktkameraer:

2800 kr: Nikon Coolpix AW130 –  Dykker til 30 meter

Nikon AW130

Høydepunkter: GPS, Wi-Fi, 7 bilder/s, 30 m dybde, 2,1 m fall, -10 grader

Det spreke Nikon-kameraet kan du ta med ned til 30 meters dyp . Kameraet lynraskt og enkelt å bruke, og er perfekt for aktive mennesker som trenger et kamera som tåler juling. AW130 har skikkelig bred vidvinkelzoom fra 24mm til 105mm brennvidde, innebygget GPS, høyde- og dybdemåler. AW120 har også wifi for trådløs deling av bilder til smartmobilen, og det har bankefunksjon! Trykk inn en knapp på siden, så kakker eller rister man lett på kameraet fra siden for å bla gjennom og velge innstilling.

Les testen her.

 

3500 kr: Olympus Tough TG-4 –  Råtassen

Olympus TG4

Høydepunkter: GPS, Wi-Fi, 15 m dybde, 2,1 m fall, -10 grader, 100 kg trykk

Aktive fotografer som trenger et kamera som er like bra til lands som til vanns, bør ta en titt på Olympus tøffeste allværskamera. Det dykker til 15 meter, og har Wifi for fjernstyring av kameraet og trådløse overføring av bilder, GPS-logging med høyde, dybde og barometer – og det kan dykke til 45 meter med påmontert undervannshus. Det kan også lagre bildene som råfiler for fremkalling senere, og har bedre manuell eksponeringskontroll enn Nikon AW130.

Les testen her:

 

 

3500 kr: Panasonic Lumix TZ70 – Reisekamera i lommeformat

panasonic-lumix-tz70-4

Høydepunkter: Wi-Fi, 10 bilder/s, bildestabilisator, råformat, 1,2 Mp søker

Panasonic Lumix TZ70 har rask skuddtakt på 10 bilder/s, og bedre bildekvalitet enn tilsvarende kameraer fra konkurrentene. Det er også brukervennlig nok til at alle kan få fine bilder med det og muligheten 30 x zoom gir, gjør det til det perfekte lommekameraet å ha med på reise. Med innebygget søker og et gummiert handgrep, er det også veldig brukervennlig. Her kan du lagre bildene som råfiler, overføre bilder trådløst til mobilen, og zoome inn på fjerne motiver.

Les testen her.

3990 kr: Nikon Coolpix A –  Kamerakuppet

nikon-A_angle-sl

Høydepunkter: 14-bit raw, APS-C brikke

Coolpix A er et speilreflekskamera i lommeformat, og til prisen er det et opplagt valg dersom man er ute etter et kompaktkamera som skal erstatte kameraet på mobilen. Det er så lite at det går ned i lommen, og den sylskarpe 28mm vidvinkelen, gir deg like gode bilder som et speilreflekskamera. Ulempen er selvsagt at kameraet mangler zoom, og det har heller ikke søker innebygget.

Les testen her:

 

4990 kr: Canon Powershot G7 X – Miniproffen

Canon G7x

Høydepunkter: Pekeskjerm, Wi-Fi, NFC, GPS, 6,5 bilder/s, bildestabilisator, 1080p HD-video

 

Canon G7 X leverer den samme høye bildekvaliteten som Sony RX100 III. Som lenge har vært referansen blant de små kompaktkameraene. Her får man svært god fargegjengivelse og bildedynamikken er strøken, kontrasten og skarpheten uovertruffen. Med en lyssterk 4 x zoom og en skarp pekeskjerm, er det ikke rart det lille Canon-kameraet er en av våre favoritter.

Les testen her:

 

6500 kr: Panasonic Lumix LX100 – Ulv i fåreklær

LX100k_slant

Høydepunkter: 2,8 Mp elektronisk søker, Wi-Fi, 11 bilder/s, 4K-video, blitssko, 1/16000 lukkertid

Det finnes kompaktkameraer, og så er det Lumix LX100. Som er et av de beste kompaktkameraene du kan kjøpe for penger. Her får man også 4K-video som en bonus. Det et utstyrt med et sylskarpt og lyssterkt zoomobjektiv, blenderring i tredels steg, og en stor elektronisk søker som gjør det til en fest å fotografere med. LX100 er kameraet man skal ha, hvis man ønsker egenskapene til et systemkamera, men ikke behøver utskiftbar optikk. Det er også god medisin hvis man er litt lei av å fotografere, for det spiller så til de grader på lag med fotografen, at det blir moro å fotografere igjen.  Et av årets beste kameraer. Kameraet finns også i en Leica-utgave kalt D-Lux.

Les mer om kameraet her:

 

7300 kr: Ricoh GR II – Diskret lommekameraet

ricoh gr

Høydepunkter: APS-C brikke, Wifi, trådløs blitsstyring, 35 og 47mm crop-mode

Hvis du kan leve med 28mm vidvinkel, og ganske lav skuddtakt, så er det lille Ricoh-kameraet et skarpt alternativ, eller tillegg til, et speilrekskamera. Nå har det endelig fått Wifi slik at man kan dele bildene på nett med mobilen, og erfarne fotografer vil glede seg over mange innstillingsmuligheter. En kul funksjon er snap focus som låser fokus på 2,5 meters avstand, perfekt for gatefoto i lite lys.

Les testen her:

 

9995 kr: Leica V-Lux – Supert superzoomkamera

leica_vlux4

Høydepunkter: 4-K-video, Wifi, NFC, 12 bilder/s, 1/16.000 lukker 16 x zoom

Med 16 x zoom og 4K-video, er det ikke mye Leica-kameraet mangler. Lyssterk zoom fra 25 til 400mm, betyr at kameraet behersker alle motiver godt, og gjør det til et glimrende allroundkamera. Bildekvaliteten er på høyde med de beste kompaktkameraene, men videokvaliteten i 4K overgår det meste du har sett. Kameraet finnes også i en Panasonic-utgave kalt Lumix FZ1000.

Les testen her:

 

  • Systemkameraer

 

4890 kr: Pentax K-50 –  Bunnsolid og værtettet

K50_1855WR_AW

Høydepunkter: Værtettet kamerahus, 6 bilder/s

Pentax K-50 er et solid bygget sprutsikkert speilreflekskamera som kombinerer bildekvalitet og robusthet, på en måte ingen av konkurrentene matcher til prisen. Det er ikke lynraskt, men bildekvaliteten står ikke tilbake for noen av konkurrentene, derfor er Pentax K-50 et svært godt kjøp. Og det eneste kameraet du skal ha i denne prisklassen, om du elsker å fotografere i ruskevær.

Les testen her.

 

6300 kr: Sony a6000 – Vellykket blinkskuddkamera

Sony-a6000

Høydepunkter: Vippbar skjerm, Wifi, NFC, 11 bilder/s, hybrid AF

Sonys lille a6000 er et fullblods systemkamera. Med innebygget søker og god ergonomi er det så brukervennlig at alle kan få fine bilder med det. Det har klassens overlegent beste autofokus som sørger for skarpe bilder hver gang, høye skuddtakten og upåklagelig bildekvalitet. Sony a6000 er en innertier av et kamera. Perfekt tillegg til mobilkameraet.

Les testen her.

 

6500 kr: Olympus OM-D E-M10 – Kult retrokamera

Olympus EM10

Høydepunkter: Pekeskjerm, Wi-Fi, Live Composite

Olympus minste systemkamera i OM-D-serien, er en av våre favoritter. Det lille kameraet har lynrask autofokus, topp bildekvalitet, strøken videokvalitet og utmerket zoomoptikk. Med innebygget elektronisk søker, pekeskjerm, Wifi og et uimotståelig retrodesign, er det lett å anbefale lille Olympus-kameraet både til nybegynneren, og ambisiøse amatørfotografer.

Les testen her.

 

9900 kr: Sony a7 –Fullformatkamera for folket

Sony-A7-02

Høydepunkter:  Wi-Fi, NFC, 5 bilder/s, fullformat 24 Mp

Med en pris straks under den magiske grensen på 10.000 kr, er Sonys bittelille fullformatkamera rett og slett et kupp til prisen. Autofokusen er ikke fullt på høyde med de beste, men bildekvaliteten fra den store 24 megapiksler bildekvaliteten, er det ingen som slår til prisen. Tross stor fullformatbrikke, er kameraet ikke større enn at det går ned i en romslig jakkelomme. Kjøp Sonys kompakte 35mm, eller den prisverdige 28-70mm zoomen (4400 kr), og du har proffkvalitet i miniformat.

*Prisen er kun for kamerahus.

 

9990 kr: Fujifilm X-T10 – Mye mindre, men like bra

Fuji XT10

Høydepunkter:  Wi-Fi, NFC, 8 bilder/s, 1/32.000s lukker, hybrid AF

Med den samme bildekvaliteten som toppmodellen, er Fujfilms lille X-T10 blitt et attraktivt systemkamera. Den unike bildebrikken gir en skarphet man ikke finner i andre 16 Mp-kameraer, og med analoge kontroller, innebygget elektronisk søker, og et fristende objektivutvalg, er Fujifilm X-T10 en farlig kompetent utfordrer til mye dyrere speilreflekskameraer.

Testen leser du i augustutgaven av Lyd & Bilde.

13.000 kr: Nikon D7200 – Best i klassen

Nikon_D7200_1

Høydepunkter: Wifi/NFC, 6 bilder/s, 2 x minnekortplasser, 14-bit råformat, flat bildeprofil

Nikon D7200 etterfølger suksessen D7100, og leverer den samme høye bildekvaliteten med bildefiler som har det høyeste dynamikkomfanget vi har sett i denne klassen. D7200 er fotografenes kamera, et kamera som spiller på lag med fotografen, og setter man bildekvaliteten høyest, er Nikon D7200 det beste valget blant speilreflekser med APS-C-formatet.

Les testen her.

 

13.990 kr: Samsung NX1 – Lynraskt 4K-kamera

samsung-nx1

Høydepunkter: Wifi, NFC, Bluetooth, 4K-video, 15 bilder/s, 1/8000s lukker, hybrid autofokus, pekeskjerm, 2,36 Mp elektronisk skjerm, værtettet

Med 4K-video, 15 bilder/s skuddtakt og et solid værtettet kamerahus, er Samsung endelig på banen med et kamera selv kresne proffer vil bli fornøyd med. Samsung-kameraet overgår konkurrentenes på mange områder, og det skuffer hverken på muligheter eller bildekvalitet.

Les testen her.

 

 

 

 

 

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top