Search
Generic filters

143 megapiksels kamera

…laget av en skanner!

De av oss som bruker skanner i dagliglivet vet at den fanger fotografier og tekst i høyere oppløsning, enn hvis man bruker mobilkameraet til å gjøre det samme. Det tar bare litt lenger tid.

Det mange ikke tenker over, er at en skanner i bunn og grunn bare er en kjempestor bildesensor, som i prinsippet like gjerne kunne vært festet til et fotoapparat. En som har tenkt ut dette, og dessuten demonstrert prinsippet, er Flickr-bruker Dario Morelli.

Morelli har hjemmesnekret et kamera med deler fra en Epson V30-skanner, nærmere bestemt moderkortet, sensorbrettet og stegmotoren. Med disse kan han ta gigantiske fotografier på 143 megapiksler, som peker nese til selv profesjonelle kameraer.

Hele utsnittet av et testbilde, opprinnelig 76,3 megapiksler.
Hele utsnittet av et testbilde, opprinnelig 76,3 megapiksler.
Et lite utsnitt av samme testbilde viser skarpheten.
Et lite utsnitt av samme testbilde viser skarpheten.

Morelli har klart å skru sammen sitt Reodor Felgen-apparat til et temmelig kompakt format, som passer på et kamerastativ. Men det finnes en del ulemper.

Ulemper
For det første tar fotografiene lang tid. Like lang tid som det normalt tar å skanne et fotografi, hvilket betyr at det ikke er egnet til å ta bilder av gjenstander i bevegelse. I tillegg trengs god belysning, da kameraet kun går ned til 50 ISO, hvilket utelukker å fotografere om kvelden og innendørs.

Det er heller ingen søker som hjelper til med å ramme inn bildet, og på toppen av det hele må kameraet tilkobles en datamaskin og er dessuten avhengig av en stor ekstern batteripakke for å fungere.

Likevel er det imponerende at det i det hele tatt fungerer, og til enkelte bruksområder kan det ta bedre bilder enn et skikkelig fotoapparat.

Epson V30 kostet bare noen hundrelapper da den var i produksjon.
Epson V30 kostet bare rundt tusenlappen da den var i produksjon.

(artikkelbilde og testbilde: Dario Morelli, Flickr)

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Google håper smarthøyttaleren Nest Audio vil gi konkurrentene juling. Ny Chromecast med fjernkontroll også lansert, og dessuten mobilen Google Pixel 5.
Lenovo X1 Fold kan bestilles allerede nå.
Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!