TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

143 megapiksels kamera

…laget av en skanner!

forfatter
Publisert 27.01.15 - 14:21

De av oss som bruker skanner i dagliglivet vet at den fanger fotografier og tekst i høyere oppløsning, enn hvis man bruker mobilkameraet til å gjøre det samme. Det tar bare litt lenger tid.

Det mange ikke tenker over, er at en skanner i bunn og grunn bare er en kjempestor bildesensor, som i prinsippet like gjerne kunne vært festet til et fotoapparat. En som har tenkt ut dette, og dessuten demonstrert prinsippet, er Flickr-bruker Dario Morelli.

Morelli har hjemmesnekret et kamera med deler fra en Epson V30-skanner, nærmere bestemt moderkortet, sensorbrettet og stegmotoren. Med disse kan han ta gigantiske fotografier på 143 megapiksler, som peker nese til selv profesjonelle kameraer.

Hele utsnittet av et testbilde, opprinnelig 76,3 megapiksler.
Hele utsnittet av et testbilde, opprinnelig 76,3 megapiksler.
Et lite utsnitt av samme testbilde viser skarpheten.
Et lite utsnitt av samme testbilde viser skarpheten.

Morelli har klart å skru sammen sitt Reodor Felgen-apparat til et temmelig kompakt format, som passer på et kamerastativ. Men det finnes en del ulemper.

Ulemper
For det første tar fotografiene lang tid. Like lang tid som det normalt tar å skanne et fotografi, hvilket betyr at det ikke er egnet til å ta bilder av gjenstander i bevegelse. I tillegg trengs god belysning, da kameraet kun går ned til 50 ISO, hvilket utelukker å fotografere om kvelden og innendørs.

Det er heller ingen søker som hjelper til med å ramme inn bildet, og på toppen av det hele må kameraet tilkobles en datamaskin og er dessuten avhengig av en stor ekstern batteripakke for å fungere.

Likevel er det imponerende at det i det hele tatt fungerer, og til enkelte bruksområder kan det ta bedre bilder enn et skikkelig fotoapparat.

Epson V30 kostet bare noen hundrelapper da den var i produksjon.
Epson V30 kostet bare rundt tusenlappen da den var i produksjon.

(artikkelbilde og testbilde: Dario Morelli, Flickr)

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lyssterk supervidvinkel Med 18 mm brennvidde, kan Panasonic Leica-objektivet fange enda mer av motivet.
Avansert minidrone flyr hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fullverdige funksjoner, men er så liten at den flyr under dronereglenes radar.
Proffkamera med unik funksjon Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.
Lyssterk og forbedret zoom til Sony Lavere vekt og bedre ytelse er stikkordene for Sony FE 24-70mm F2.8 GM II
Leica slipper sort Summicron 28mm f2 Lages i et lite antall, med en forbedring man må se nøye etter.
GH6: Spinnvilt videokamera som også tar bilder Endelig har GH5 fått sin erstatter. Panasonic Lumix GH6 er et blodtrimmet videokamera i stillbildeforkledning.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend