Vi har sett lyset!

Endelig er det nye hjemmekinoformatet her, og med fire ganger høyere oppløsning enn de «gamle» Blu-ray-discene får du topp bilde i din egen stue.

Skrevet av / 16.10.16 - 06:00
Vi har sett lyset!

I snart tre år har vi kunnet kjøpe 4K TV-er, men det eneste innholdet i 4K vi har fått gleden av, har vært utvalgte serier fra Netflix, og eventuelt egenproduserte filmer fra et 4K-kamera. Men, like før sommerferien i år kom de første 4K Ultra HD Blu-ray-filmene til salgs, og i løpet av høsten kan du kjøpe nærmere 70 filmer i det nye formatet.

 

Bruk og kast

I 1990 kunne vi kjøpe VHS-filmer for en latterlig høy pris, og med elendig lyd- og billedkvalitet. I 1993 kunne vi endelig investere i det første optiske formatet for hjemmeunderholdning – LaserDisc. Men, LaserDisc var både særdeles dyrt, hadde et begrenset utvalg, platene måtte snus, kvaliteten var «så der» og de hadde ikke tekst.

I 1997 kunne vi endelig kvitte oss med alle de gamle, utspilte VHS-kassettene, og kjøpe DVD – det første masseproduktet for hjemmeunderholdning var et faktum, og vi måtte nok en gang kjøpe nytt utsyr. Ikke før spilleren hadde gått noen runder, og høyttalerne hadde spilt seg varme, var det tid for nok et nytt format. Blu-ray så dagens lys i 2006, og dermed var filmentusiastene i sitt nirvana (etter først å ha investert i en ny HD-TV, ny surroundreceiver og ny BD-spiller, må vite). Er vi nok en gang villige til å bytte ut alt utstyret?

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Hva trenger du?

Skal du ha gleden av å se det nye formatet må du, åpenbart, ha en ny 4K UHD-spiller samt en 4K TV. Om du ønsker å kjøre videosignalet gjennom forsterkeren, må du investere i en ny receiver også.

Går du til innkjøp av en ny 4K-spiller, vil den også oppskalere dine gamle Blu-ray-filmer – og formatet er (heldigvis) helt sonefritt.

Legg dog merke til at tilnærmet ingen TV-er produsert før 2016 har HDR (High Dynamic Range), en funksjon som gir langt større kontrast, og et bredere fargespekter.

Etter å ha sprengt kredittrammen på MasterCardet er det bare å koble opp og bestille 4K-filmer. 56 titler er per dags dato utgitt på 4K UHD i Skandinavia, og ytterligere tolv står på høstens lanseringsplaner.

 

Let there be light!

Med langt bedre oppløsning (fire ganger høyere enn Blu-ray: 1920×1080 vs. 3840×2160), bedre dybde, mer naturtro farger og mer kontrast er 4K UHD formatet som vil overta som premiumformatet innenfor hjemmeunderholdning.

Blu-ray
Blu-ray

I det vi setter på 4K UHD BD-utgaven av den fantastiske The Revenant, med Leonardo DiCaprio i klammeri med en illsint bjørnemor, fremstår nærmest de nordamerikanske skoger med like stor dybde som en god 3D kan frembringe. I tillegg er lyset blendende, og samtlige detaljer, selv i de mørkeste scenene, kommer briljant frem. Lekrere får du det ikke!

4K
4K

Den fascinerende fabelfilmen Life of Pi byr på noen utrolige kontraster, detaljer i bildet og et fargespekter ut av denne verden. Sammenlignet med Blu-ray-versjonen fremstår stjernehimmelen blass og langt i fra så gnistrende og detaljert som på 4K-utgivelsen.

 

Malurt i begeret

Til tross for eksepsjonell teknisk kvalitet er det ikke alt som er like rosenrødt med det nye formatet. Et klart ankepunkt er foreløpig det begrensede utvalget av titler, og av de som er utgitt, er de fleste backlog-filmer. Enn så lenge er det kun Warner Bros., Universal Sony og Fox Paramount som utgir 4K UHD BD-filmer. At ikke giganten Disney har kommet på banen ennå, overrasker oss, og de har heller ingen planlagte titler i 2016.

Ventelig vil 4K-formatet gi filmselskapene en etterlengtet mulighet til igjen å tjene litt penger i et fallende marked, med betydelig bedre kvalitet for dem som er villige til å betale litt ekstra. Sa vi «litt»? Når vi registrerer at nettbutikkene tar kr 179,50 for Blu-ray-utgaven av Batman v Superman: Dawn of Justice, finner vi det horribelt at de forlanger hele 67 % (!) mer for 4K-utgaven. Her håper vi bransjen kjenner sin besøkelsestid, og forsøker å booste det nye formatet, fremfor å skremme bort potensielle kjøpere.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

I tillegg skriker vi etter nye filmer, og de må komme (senest) samtidig som Blu-ray-utgaven. Det holder rett og slett ikke at 4K-utgaven av In the Heart of the Sea slippes 3,5 måneder senere enn Blu-ray-utgivelsen! Og kom igjen, det er virkelig ikke Smurfene 2 som skal få oss til å løpe til butikken for å investere i nytt utstyr nok en gang.

 

Farvel til 3d

Til tross for stor oppslutning på kino, ble 3D-filmer aldri noen suksess i de private hjem, noe som skyldtes både forvirring med brille-kompabilitet og dyre briller, men ikke minst at folk ikke ønsker å sitte med «teite» 3D-briller i sin egen stue. Med lanseringen av 4K UHD BD får 3D-formatet ytterligere et skudd for baugen – formatet støtter nemlig ikke 3D.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

I tillegg er det flere av TV-produsentenes ny modeller som ikke lenger støtter 3D, så om 3D på hjemmefronten har ligget i stabilt sideleie en lengre stund, kan vi vel nå med sikkerhet erklære «pasienten» for død.

 

Filmet i 4k?

Mange av filmene som foreløpig er lansert er gamle «klassikere». Blant annet er Ghostbusters, Da Vinci-koden og Pineapple Express filmer som åpenbart ikke er filmet i 4K. Dog kommer de nå i digitalt restaurert utgave, med tilsvarende oppløsning som 4K. Like bra som en film skutt i 4K (som The Revenant, Mad Max: Fury Road og Batman v Superman: Dawn of Justice) blir det slettes ikke, men like fullt serveres vi en markant kvalitetshevning.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Som en tommelfingerregel kan du ta utgangspunkt i at filmer utgitt før 2010 ikke er filmet i 4K. Tekniske data kan du sjekke for eksempel på imdb.com, eller lese i filmomtaler.

 

Det siste fysiske formatet?

Er det noe historien og utviklingen har lært oss, så er det at vi skal holde oss unna spådommer. Men når det kommer til fremtiden til fysiske formater for hjemmeunderholdning (film og TV-serier) vil vi like fullt våge oss til å hevde at det ikke kommer til å bli lansert noe nytt format etter 4K UHD BD.

4k_blu_ray_early_best_buy_release

4K-filmene vil etter hvert overta som entusiastformatet, fremfor «vanlig» Blu-ray, mens DVD-ene vil leve godt side-om-side med sin luksuriøse storebror. Rett og slett fordi det eksisterer så mange millioner DVD-spillere der ute på barnerom, i kjellerstuer og hytter. Men med den rivende utviklingen vi har sett på strømming av filmer og TV-serier (nå også i 4K-kvalitet), kan vi vanskelig se for oss at det vil bli marked for ytterligere et (forbedret) format. Det sagt, så er du med et fysisk format ikke prisgitt strømmetjenestenes sterkt begrensede utvalg eller en hakkende bredbåndslinje.

Er du kompromissløs når det gjelder kvalitet, og du allerede har investert i en 4K TV, er det ingen tvil om hva du skal ønske deg under juletreet i år: en splitter ny 4K-spiller samt en bunke filmer. God fornøyelse!

4K UHD Blu-ray-filmer
The 5th Wave
The Amazing Spider-Man 2
Angry Birds filmen
Batman v Superman: Dawn of Justice
Chappie
Concussion
Criminal
Da Vinci-koden – 10th Anniversary Edition
Deadpool
The Divergent Series: Allegiant
The Divergent Series: Insurgent
Ender’s Game
Engler og demoner
Everest
Exodus: Gods and Kings
The Expendables 3
Fantastic Four
Ghostbusters
Ghostbusters 2
Gods of Egypt
Hancock
Historien om Pi
Hitman: Agent 47
The Huntsman: Winter’’s War – Extended Edition
In the Heart of the Sea
Joy
Kingsman: The Secret Service
Labyrinth – 30th Anniversary Edition
The Last Witch Hunter
The Lego Movie
Lone Survivor
Lucy
Mad Max – Fury Road
Man of Steel
The Martian
The Maze Runner
Maze Runner – Ildprøven
Now You See Me
Oblivion
Pan
The Peanuts Movie
Pineapple Express
Point Break
Pride and Prejudice and Zombies
The Revenant
Risen
Salt
San Andreas
Sicario
Smurfene 2
Snow White and the Huntsman
Star Trek
Star Trek – Into Darkness
Warcraft – The Beginning
Watchmen – The Ultimate Cut
X-Men: Days of Future Past

Kommer
X-Men: Apocalypse (17/10)
The Great Gatsby (24/10)
Jupiter Ascending (24/10)
Pacific Rim (24/10)
Teenage Mutant Ninja Turtles – Out of the Shadow (24/10)
Indpendence Day: Resurgence (7/11)
Jason Bourne (28/11)
Ghostbusters (5/12)
Istid 5 – På kollisjonskurs (2016)
The Legend of Tarzan (2016)
Star Trek Beyond (2016)
Suicide Squad (2016)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se trailer – True Detective, sesong 4

Premiere på kodenavn: Annika

Se Kåre Conradi sløye laks!

Tilbake til filmstudioene?

«IMAX-Barbie» har premiere i dag

Comeback?

Scroll to Top