Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Terminator 2 blir ”virkelighet”

Flytende metall tar ulike former – også menneskelige.

Skrevet av / 16.09.14 - 10:55
Terminator 2 blir ”virkelighet”

Ikke før har vi skrevet om at alle verdens roboter i fremtiden kan få en felles databevissthet – akkurat som Skynet – kan ”Dommedagen” nå være nærmere enn vi tror. Forskere har nemlig kommet et steg nærmere å skape en T-1000 i virkeligheten! Eller, i hvert fall dens dynamiske form.

Et team forskere ved North Carolina State University har nemlig nå forstått egenskapene til et flytende metall som gjør at de kan manipulere det på samme måte som drapsmaskinen T-1000 fra Terminator 2. De har faktisk gått så langt som å forme menneskelignende miniatyrmodeller.

Over: T-1000 fra Terminator 2. Under: Babyskritt mot den ekte varen.
Over: T-1000 fra Terminator 2. Under: Første babyskritt mot ekte vare.

Galliumlegering
Ved å tilføre en elektrisk ladning til en flytende galliumlegering i vann (legeringen er flytende i romtemperatur), så kan forskerne manipulere legeringens form. Overflaten oksiderer når spenningen tilføres, mens oksideringen forsvinner sporløst når spenningen fjernes. Den oksiderte overflaten vil, i vann, være fast nok til å holde på enhver form, inntil spenningen fjernes.

– På en flytende dråpe er det to primære kilder som dominerer form og oppførsel, sier Dr. Michael Dickey til Popular Science. – Tyngdekraft og overflatespenning. Hvis du kan kontrollere overflatespenningen, kan du kontrollere formen på væsken.

Ulike bruksområder
Å kunne modifisere formen til flytende metaller kan ha en mengde praktiske bruksområder, i følge Dr. Dickey. Kretser kan forandres i realtid for å gjøre spesielle oppgaver. Speil i kameraer og teleskoper kan forandres for å tilpasse fokus i en gitt situasjon på en gitt avstand. Og kanskje kan tilsvarende egenskaper og teknikker oppdages i andre materialer.

Funker ikke i luft
Galliumlegeringens oksiderte overflate er for sterk i luft, til å kunne gi samme effekt som i vann, men Dr. Dickey mener teknikken bør kunne overføres til andre materialer under andre forhold.

Ikke forvent en fullvoksen T-1000 riktig ennå.
Ikke forvent en fullvoksen T-1000 riktig ennå.

Med galliumlegeringen er effekten kun mulig på en veldig liten skala. Straks det blir for mye masse om gangen, tar tyngdekraften over, og hele systemet kollapser. T-1000 kan derfor så langt kun lages i miniatyr. Og John Connor og resten av verden kan sove trygt. Inntil videre…

Se hvordan forskerne manipulerer metallet i videoen under.

Kilde: popsci.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se Citadel-trailer

Gledelig gjensyn med to aldrende herremenn

Med MCU var ikke dødt!

Mayday! Mayday!

Du må skynde deg å drepe henne!

Ytterligere mafiaforviklinger fra Stallone & Co!

Nå kommer apene hjem til deg!

Nå kan du se UEFA Euro 2024 i HDR

Hun er tilbake!

Ventetiden er snart over!

Ventetiden er snart over!

Kommer til høsten!

Scroll to Top