Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sweeney Todd

Nok en gang slår radarparet Tim Burton og Johnny Depp seg sammen – og skaper deres mest vellykkede film så langt (og det sier ikke så rent lite). Herlig skuespill, herlige kulisser, herlig ufyselig stemning og herlig blodig, akkompagnert av herlige sangnumre!

Skrevet av / 21.09.08 - 14:00
Sweeney Todd

Vi befinner oss på 1840-tallet i det fuktige, mørke og fattigslige London, der den lytefrie barbereren Benjamin Barker (Depp) blir urettmessig landsforvist pga. av den lokale dommeren, herlig sleskt fremstilt av Alan Rickman, ønsker hans utkåredes hånd. Ad omveier og etter mange år, klarer Barker å karre seg tilbake til London, med kun én tanke i hodet – finne sin kone og datter.

Han ankommer sine tidligere bopell i Fleet Street, kun for å finne den øde, forfalt og forlatt. Naboen Mrs. Lovett (Bonham Carter) utbroderer så gjerne mens hun klasker fluer og kakerlakker inn i sine ufyselig kjøttpaier; datteren er ”overtatt” av dommeren og fruen begikk selvmord. Mørke skyer brer seg over smogfulle London, og enda mørkere skyer befester seg i sinnet til Mr. Barker (som nå tar navnet Sweeney Todd): Hevn!

Jo visst er dette en fullblods musical, men den fungerer til det fulle som en ”normal” spillefilm. Ingen av sangnumrene virker påtatt og kunstige og uten substans, de er hele tiden med på å drive historien sømløst fremover. Samtlige av skuespillerne synger for egen maskin, og bl.a. Depp imponerer storveis med en stemme tett opp til David Bowie. Birollene sliter noe, spesielt datteren og beileren mangler fylde og substans, og blir karakterer vi ikke bryr oss om.

Burton er hele tiden til stede med sine burleske vinklinger og sære trekk. Han er alltid fanatisk opptatt av å perfeksjonere kulissene, og Sweeney Todd er så visst intet unntak. Her er alt gjennomført 110 % ned i den minste detalj. Blodig så det holder, der blodet tidvis spruter inn i kameraet, men alltid med Burtons ufarliggjørende fiksjonsvri på det hele. En film som så definitivt anbefales til de fleste, dog ikke alle; det er nok en del Pirates of the Caribbean fans, som aldri har sett Depp i en kontroversiell rolle, som her vil bli blodig skuffet. Dem om det – vi storkoste oss og ser gjerne Sweeney Todd en gang til!

Lydsporet er like fullendt som selve filmen, dialogen er knivskarp og får med seg alle kontrastene. Billedkvaliteten er nesten fullkommen men svikter litt i noen av de mørke scenene. Bonusmateriellet består av en grundig bakomfilm, flere minidokumentarer, historien om den virkelige Sweeney Todd, stills, m.m. Dessverre intet kommentarspor.

Tor Aavatsmark

 

 

Release: 9. juli
Regi: Tim Burton
Med: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Ed Sanders
Land: USA    År: 2007    Tid: 1:56 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top