Oscarvinnende kortdokumentar om æresdrap og en ung pakistansk kvinnes kamp for rettferdighet på HBO Nordic 8. mars
Regissør Sharmeen Obaid-Chinoy var den første pakistanske vinner av en Oscar for sin gripende kortdokumentar Saving Face (2012), om ofre for syreangrep i Pakistan. Under årets Oscarutdeling forrige søndag vant hun på nytt en pris i samme kategori for «A Girl in The River: The Price of Forgiveness».
Kortdokumentaren blir tilgjengelig på HBO Nordic på kvinnedagen den 8. mars.
https://www.youtube.com/watch?v=mqEIpMa_70M
I Pakistan blir over 1000 kvinner drept hvert år for å ha «brakt vanære» over sin egen familie. Familiene blir ofte presset til å tilgi og frikjenne gjerningsmennene, som da får vende tilbake til samfunnet. «A Girl in The River: The Price of Forgiveness» skildrer de kompliserte forholdene kvinner i Pakistan må leve under, som omhandler kvinners rettigheter og spørsmål om familiens ære.
I provinsen Punjab i Pakistan blir et ungt par forelsket og bestemmer seg for å gifte seg. Saba, 18 år, og Qaiser, 21 år, har kjent hverandre i fire år, og Sabas familie er inkludert i forberedelsene til giftemålet. Men Sabas onkel er motstander av det planlagte bryllupet ettersom Qaisers familie tilhører en lavere klasse, og den øvrige familien ender opp med å forby giftemålet. Saba og Qaiser gifter seg likevel ved det lokale rådhuset.
Bare timer etter bryllupet blir Saba hentet av sin far og onkel og kjørt til et elveleie. Der blir hun mishandlet og skutt, og etterlatt for å dø for å ha «vanæret» familien.
Ved et mirakel overlever Saba, og hennes far og onkel fengsles for drapsforsøk. Men hun føler seg presset av lokalsamfunnet til å tilgi sine slektninger og få de frigitt slik at de kan forsørge sine familier. Siden pakistansk lov tillater at ofrets familie kan tilgi drapsmenn, som da fritas for straff, får tusenvis av gjerningsmenn gå fri hvert år.
Regissør Sharmeen Obaid-Chinoy har med filmen «Saving Face», og nå med «A Girl in The River», satt søkelyset på urettferdighet mot kvinner i sitt hjemland. Filmene har i tillegg hatt politisk påvirkningskraft – statsminister Nawaz Sharif kom nylig med en uttalelse om at myndighetene har et særskilt ansvar for å få en slutt på «ondskapsfulle» æresdrap etter å ha sett Obaid-Chinoys film.