Oscarvinnende æresdrap-dokumentar

A Girl in The River: The Price of Forgiveness får premiere på HBO på kvinnedagen.

Skrevet av / 04.03.16 - 11:56
Oscarvinnende æresdrap-dokumentar

Oscarvinnende kortdokumentar om æresdrap og en ung pakistansk kvinnes kamp for rettferdighet på HBO Nordic 8. mars

Regissør Sharmeen Obaid-Chinoy var den første pakistanske vinner av en Oscar for sin gripende kortdokumentar Saving Face (2012), om ofre for syreangrep i Pakistan. Under årets Oscarutdeling forrige søndag vant hun på nytt en pris i samme kategori for «A Girl in The River: The Price of Forgiveness».

Kortdokumentaren blir tilgjengelig på HBO Nordic på kvinnedagen den 8. mars.

https://www.youtube.com/watch?v=mqEIpMa_70M

I Pakistan blir over 1000 kvinner drept hvert år for å ha «brakt vanære» over sin egen familie. Familiene blir ofte presset til å tilgi og frikjenne gjerningsmennene, som da får vende tilbake til samfunnet. «A Girl in The River: The Price of Forgiveness» skildrer de kompliserte forholdene kvinner i Pakistan må leve under, som omhandler kvinners rettigheter og spørsmål om familiens ære.

I provinsen Punjab i Pakistan blir et ungt par forelsket og bestemmer seg for å gifte seg. Saba, 18 år, og Qaiser, 21 år, har kjent hverandre i fire år, og Sabas familie er inkludert i forberedelsene til giftemålet. Men Sabas onkel er motstander av det planlagte bryllupet ettersom Qaisers familie tilhører en lavere klasse, og den øvrige familien ender opp med å forby giftemålet. Saba og Qaiser gifter seg likevel ved det lokale rådhuset.

GIRL_IN_RIVER_022 GIRL_IN_RIVER_005
<
>
A Girl in The River: The Price of Forgiveness

Bare timer etter bryllupet blir Saba hentet av sin far og onkel og kjørt til et elveleie. Der blir hun mishandlet og skutt, og etterlatt for å dø for å ha «vanæret» familien.

Ved et mirakel overlever Saba, og hennes far og onkel fengsles for drapsforsøk. Men hun føler seg presset av lokalsamfunnet til å tilgi sine slektninger og få de frigitt slik at de kan forsørge sine familier. Siden pakistansk lov tillater at ofrets familie kan tilgi drapsmenn, som da fritas for straff, får tusenvis av gjerningsmenn gå fri hvert år.

A Girl In the River - The Price of Forgiveness.Sub.01_001 A Girl In the River - The Price of Forgiveness.Sub.03_001
<
>
A Girl in The River: The Price of Forgiveness

Regissør Sharmeen Obaid-Chinoy har med filmen «Saving Face», og nå med «A Girl in The River», satt søkelyset på urettferdighet mot kvinner i sitt hjemland. Filmene har i tillegg hatt politisk påvirkningskraft – statsminister Nawaz Sharif kom nylig med en uttalelse om at myndighetene har et særskilt ansvar for å få en slutt på «ondskapsfulle» æresdrap etter å ha sett Obaid-Chinoys film.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gentlemanstyven vender tilbake

Se trailer – True Detective, sesong 4

Premiere på kodenavn: Annika

Se Kåre Conradi sløye laks!

Tilbake til filmstudioene?

«IMAX-Barbie» har premiere i dag

Scroll to Top