TV-serie/strømming

Fantastisk gode nyheter for alle fans av kvalitetsserier. Etter snart et kvart århundres ørkenvandring har David Lynch og Mark Frost bestemt seg for å gjenopplive "Twin Peaks"!
Annonse
Annonse
forfatter

Den nyskapende kultserien “Twin Peaks” (1990-1991), regissert av legendariske (og svært eksentriske) David Lynch (“Elefantmannen”, “Blue Velvet”, “Wild at Heart”, “Mulholland Drive”) og produsert av Mark Frost ble en umiddelbar gigantsuksess. David Lynch var en pioner som gikk fra stor og anerkjent filmregissør over til (det ofte utskjelte) TV-mediet. Lynch skrev sammen med Mark Frost manuset til serien, der handlingen foregår i den lille, avsidesliggende industri-småbyen “Twin Peaks” med 51.201 innbyggere – et innbyggertall som raskt reduseres til 51.200 i det high school yndlingen Laura Palmer (Sheryl Lee) blir funnet drept.

Dale Cooper

Kyle MacLachlan som FBI-agent Dale Cooper.

Den lokale sheriffen Harry S. Truman (Michael Ontkean) får snarlig assistanse fra FBI med spesialagent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) – en proff storby-agent med stor appetitt på svart kaffe og smultringer, som raskt finner seg til rette i den sære småbyen med sine svært eksentriske innbyggere, og mange vakre kvinner. Underveis i drapsetterforskningen avslører han mange av den lille byens sære, og mørke, hemmeligheter.

David Lynch

Annonse

Regissør og manusforfatter, David Lynch.

I kjent David Lynch-stil er serien rikelig krydret med herlig, karikerte personer; som The Log Lady, Benjamin Horne, Pete og Bob, samt et svært omfattende birollegalleri som gir liv til småbyen, og kompliserer drapshistorien. Dialogen er ofte underfundig, full av understatements og mye herlig ironi. Så skal vi heller ikke glemme at Lynch, som “glasur på kaken”, castet et arsenal av vakre kvinner, som Sherilyn Fenn, Mädchen Amick, Lara Flynn Boyle, Heather Graham, Peggy Lipton og Sheryl Lee. For både Sherilyn Fenn og Lara Flynn Boyle ble “Twin Peaks” et springbrett for skuespillerkarrieren.

twin_peaks-rolling_stone-october_1990-scanned_by_kroqjock-hq_-1

Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn og Mädchen Amick ble alle store stjerner som følge av “Twin Peaks”. Her på coveret til “Rolling Stone”

Serien var med på å bane veien for den enorme innovasjonen innenfor TV-serier vi har sett de to siste tiårene. Der kjente skuespillere og regissører går hånd i hånd med gode manus og store budsjetter. “Twin Peaks” ble kun produsert i to sesonger; etter at mordet på Laura Palmer ble løst midtveis i andresesongen, seertallene pekte nedover, pengekranen ble strammet igjen og Lynch gikk lei, endte det hele i et salig uforløst kaos. En prequel kom i 1992 i  form av spillefilmen “Twin Peaks – Fire Walk With Me”, men Lynch har mange ganger lovet at det aldri vil bli laget en oppfølger/avslutning på historien – inntil i går!

Annonse

Mark Frost og David Lynch slår altså nok en gang pjaltene sammen, og går neste år i gang med innspillingen av tredje sesong av “Twin Peaks”; med forventet premiere tidlig i 2016. Begge skal skrive manus, og Lynch skal selv stå for regien av seriens ni episoder. Produksjonsselskapet blir Showtime.

Det er klart at tredjesesongen blir en direkte oppfølger, satt til samme byen, med det samme sære miljøet, og til nåtiden. Det vil si 20-25 år etter sesong 2. Forhåpentligvis får vi svar på de fleste uavklarte gåtene, samt en klar avslutning på serien – men med ukonvensjonelle David Lynch bak roret kan man aldri vite…

screen-shot-2014-10-06-at-10-54-01-am

Lynch og Frost uttalte i pressemeldingen:

“The mysterious and special world of Twin Peaks is pulling us back. We’re very excited. May the forest be with you.”

Annonse

Lynch presiserer at dette ikke blir en evigvarende føljetong, men at det skal settes et endelig punktum etter den siste episoden av sesong 3. Med på laget blir (sannsynligvis) Kyle MacLachlan (som fikk en høyst uavklart avslutning i 1991). Han skrev selv følgende på Twitter etter at nyheten ble sluppet:

“Better fire up that percolator and find my black suit 🙂 #Twinpeaks.

 

 NB! Sesong 1 og 2 ble sluppet på Blu-ray i sommer. Les anmeldelsen her!

Annonse

Gå ikke glipp av introen til serien, med det fantastiske musikksporet til Angelo Badalamenti.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.