DVD-anmeldelse

Dette er filmen som ble utvalgt til å åpne kritikermønstringen under høstens filmfestival i Venezia.

Og det er meget forståelig for Lønsj er en film som begeistrer anmelderne, men kanskje ikke når frem til det helt store publikum. Som man forstår, vi tilhører de begeistrete og mener at filmen tilhører fjorårets aller beste norske. Det er således ganske ubegripelig at filmen ikke nådde høyere opp ved nomineringen til den siste Amanda.

Per Schreiner har skrevet et underfundig småtragisk manuskript om en gruppe mennesker som lite eller ingenting har med hverandre å gjøre, bortsett fra at de bor på et relativt ubekymret Oslo meget vest. Deres liv krysser hverandre av og til, men mest opplever vi dem hver for seg i små, korte og oftest svært dialogfattige sekvenser. På forskjellig vis bærer de alle den lille tragedien i seg, og manusforfatteren lufter den av og til, men blir aldri for tung på labben.

Ja, av og til ønsker vi at han gav oss litt mer, men stort sett er vi fornøyde med hva vi ser, og allerede prologen gir oss den største flik av ulykkene. Eva Sørhaug følger opp regien på imponerende vis med store bilder av interiører, oftest holdt i lys grønne pastellfarger. Her finnes ikke en tilfeldig valgt vinkel noe sted. Alt er gjennomarbeidet til siste flik, akkurat slikt som gleder en gammel filmentusiast. Og når vi så legger til at de største rollene er besatt av våre fineste unge skuespillere, Ane Dahl Torp og Aksel Hennie, må resultatet bli bra.

Begge to er storartede i sine evner til å gå ut over seg selv, grave seg inn i de menneskene de har fått utlevert av forfatter og regissør. Praktfulle er de, og når vi legger til at alltid dyktige Bjørn Floberg også greier å fornye seg, da blir man glad. En original norsk film, det er det ikke ofte man ser, men her kommer den altså på DVD. Fem stjerner for filmen, seks for bilde og fem for lyd.

Ekstramaterialet som inneholder kommentarspor og lyd for svaksynte, bringer også humpete dårlig lyssatte intervjuer med skuespillerne. Men ikke med regissør og manusforfatter. Tre stjerner.

Pål Bang-Hansen

 

Release: 20. august
Regi: Eva Sørhaug
Med: Ane Dahl Torp, Pia Tjelta, Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch
Land: Norge   År: 2008   Tid: 1:30 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.