Leonardo DiCaprio om The Revenant

Leonardo DiCaprio vant en Oscar for beste mannlige hovedrolle i The Revenant, nå snakker han ut om den krevende innspillingen.

Skrevet av / 31.05.16 - 16:11
Leonardo DiCaprio om The Revenant

I thrilleren The Revenant, fra 20th Century Fox, spiller Leonardo DiCaprio Hugh Glass, en pelsjeger som etterlates for å dø i den amerikanske villmarken. Med ren vilje som eneste våpen, må Glass navigere et fiendtlig miljø og en brutal vinter i en nådeløs søken for å overleve. Inspirert av en sann historie, er filmen regissert av den anerkjente filmskaperen og Academy Award-vinneren Alejandro G. Iñárritu (Birdman, Babel).

Hva trakk deg til dette prosjektet og denne rollen?
Det som først trakk meg til dette prosjektet var det å få jobbe med Alejandro. Han er en stor visjonær, og det er svært få filmskapere som kan gjøre et så poetisk, eksistensielt episk stykke. Her har du en lineær historie om en legende i amerikansk historie: den amerikanske pelsjeger-fangeren, fjellmannen som ble skamfert av en bjørn og som reiste hundrevis av kilometer gjennom de tøffeste forhold, alt på instinkt. Men gjennom Alejandros øyne ble det mye mer enn det. Historien som fortelles er om triumf, av den menneskelige ånd, det handler om hva det vil si å overvinne store hindringer. Dette er mer enn en hevnhistorie, forteller DiCaprio, som mottok Oscar for sin rolleprestasjon i filmen.

Les anmeldelsen av filmen her!

Var det alltid en ambisjon å gjøre filmen mindre lineær og mer «poetisk», – i mangel på et bedre ord?
Ja – det var intensjonen med denne filmen. For å oppnå dette, nedsenket vi oss selv i disse elementene, og måtte deretter planlegge hva som skulle skje. For å bringe filmen til liv, jobbet vi i flere måneder med å forberede og gjennomføre godt koreograferte tagninger, vi lærte alt vi kunne om tidsperioden, vi leste så mye som vi kunne, men til syvende sist konsumerte naturen alt dette. Vi prøvde vårt beste for å gjøre denne filmen som en dokumentar, og på mange måter som en virtuell virkelighet. Jeg tror at publikumet vil føle at de får et dypdykk i en annerledes og vanskelig tid i historien, ja, i en helt annen verden, sier skuespilleren.

The Revenant
The Revenant

Perioden filmen er satt til er ikke spesielt godt dokumentert. Det må ha skapt utfordringer..?
Det er riktig. Å lage denne filmen var nesten som å spille inn en science fiction-film, fordi det var lite historisk informasjon å jobbe med. Ikke bare vet kinopublikumet lite om denne tidsperioden, historikere vet heller ikke mye. – Grunnet at Amerika ikke hadde blitt Amerika. Denne regionen var en ørken på den tiden, området var bebodd av urfolk, og perioden avbildet i filmen så den første infiltrasjon av den hvite mann i denne uberørte regionen, og hvordan den ble manipulert for kapitalistiske formål. Pelshandelen var før gullrushet, før oljeeventyret, det var den første biten av naturen som kunne trekkes ut og eksporteres til Europa. Dette var før Lewis og Clark, før det ble forsket på hva dette nye landskapet var, sier DiCaprio.

The Revenant
The Revenant

Hvordan fikk dere kunnskap om perioden?
Mye av vår forskning ble gjort ved hjelp av faktiske tidsskrifter fra fangstmenn på den tiden, det var ingen romaner, ingen forfattere eller journalister som gikk inn på dette. Det var ingen der i det hele tatt! Det var bare menn som var jakt. Det var ingen bilder, vi måtte lage denne verden, sier skuespilleren. – Som jeg sa, på mange måter var det som å lage en science fiction-film.

The Revenant
The Revenant

Fortell oss litt om hvordan det var å jobbe med Alejandro.
Det er så mye å si om Alejandro – han er et geni av en filmmaker! Det jeg liker med hans tilnærming, er at han er av den gamle skolen, han er en outsider. Mens han har vært i bransjen, har han blitt påvirket av filmhistorien og andre store mestere, samtidig som han virkelig ønsker å sette sitt eget preg på filmhistorien. Han har utviklet sin egen tilnærming og sin egen stil med årene – en stil som har blitt synonym med ham nå. Jeg mener det er svært få filmskapere som har oppnådd dette, som virkelig har satt spor og ikke passer inn i Hollywood-sporet, men fortsatt kan utvikle filmer som dette på en episk skala, forteller skuespilleren om regissøren.

Var det en tøff innspilling?
Ja, det kan jeg love deg, sier DiCaprio og ler. – Vi har alle jobbet utrolig hardt. Hele mannskapet jobbet under ekstreme forhold. Det var ekstremvær, kameraer som ikke fungerte i 40 minusgrader, snøsmelting forårsaket av klimaendringene. Alle involverte var forpliktet til denne filmen, forpliktet til å gjøre denne visjonen til virkelighet – men vi visste alle disse elementene vil fortære oss. Jeg tror jeg kan si at klimaendringene gjorde det enda vanskeligere.

The Revenant
The Revenant

Når produksjonen foregår over en lang tidsperiode og er fysisk utfordrende, kan det være lett å bli motløs eller miste perspektiv. Tenkte du noen gang at det var mer utfordrende enn du hadde sett for deg?
Absolutt. Jeg tror ikke noen kunne ha forutsett de utfordringene som denne filmen har gitt oss. Alle mulige utfordringer du kan tenke deg dukket opp. Men det som er så flott med å lage film er at alt dokumenteres. For meg er dette det nærmeste jeg har kommet å gjøre en dokumentar, selv med C.G.I -elementer i filmen. Bare vent til du ser bjørnesekvensen i filmen, jeg tror aldri du har sett noe lignende i filmhistorien! sier DiCaprio.

Kan du fortelle oss litt om din karakters forhold til sin sønn Hawk?
Vel, Hugh Glass er en outsider fordi han ikke er en tradisjonell fangstmann. Han har vært vitne til desimering av urbefolkning i Amerika og grusomhet av den amerikanske regjeringen. Han trekker seg tilbake fra resten av verden og fordyper seg fullstendig i naturen. Han forelsker seg i en innfødt kvinne og har en sønn som er både hvit og amerikansk-indianer. Det unike settet av utfordringer han står overfor som far, med en sønn som vokser opp i denne perioden, er en undertone i hele resten av filmen, selv om det aldri blir uttalt. De er isolerte, og de er alene i denne verden, og slik blir far-sønn båndet i filmen svært kraftig, forteller skuespilleren.

The Revenant
The Revenant

Filmen ser ut til å røre ved en rekke spørsmål som omhandler handel og klima. Er dette en politisk film?
Jeg tror disse elementene er der. Personlig ville jeg elske å se en film om miljøet som er enda mer bokstavelig, for meg er denne poetisk. Dette gjøres gjennom ideen om hva som skjer når vi har gått inn i urørt territorium og prøvd å manipulere miljøet. Og det er det som fortsatt skjer systematisk over hele verden. Oljeselskapene går inn i Papua Ny-Guinea, Amazonas og Canada og sparker den innfødte urbefolkningen ut, forgifter deres landområder og kutter ned deres trær. Dette er gammel historie, sier Leonardo DiCaprio. – Så ja, denne tematikken er underforliggende. Jeg tror ikke det er åpenbart, men forhåpentligvis noe folk vil plukke opp gjennom måten historien blir fortalt på.

NB! Intervjuet er gjennomført, og levert av, markedsavdelingen hos Fox Paramount.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Comeback?

Mer norske Troll fra Netflix

Renner returnerer!

Mer serienytt fra Yellowstone-skaperen.

Denne får du ikke plass til i stua

Siste dans med gjengen

Scroll to Top