Search
Generic filters

Verdens første Blu-ray med 3D-lyd

TrondheimSolistenes nye album Souvenir er først i verden med lydformatet Auro-3D.

Det norske plateselskapet 2L er kjent for sine høyoppløste musikkutgivelser på Blu-ray. Deres siste plate, Souvenir med TrondheimSolistene inneholder en aldri så liten lydsensasjon: Det er nemlig verdens første Blu-ray  med tredimensjonal lyd.

I tillegg til 24 bit/192kHz stereolyd og 5.1/7.1 kanals DTS Master Audio-lyd inneholder plata også 5 spor med det nye 9.1 kanalers Auro-3D formatet. Med ekstra høyttalere i høyden – såkalte høydekanaler – blir det dermed mulig å skape et lydbilde som gjengir ikke bare horisontal, men også vertikal lydinformasjon.
Musikken som blir fremført av TrondheimSolistene er Tchaikovskys Souvenir de Florence og Serenade for Strings.
Albumet er tatt opp i Selbu Kirke, som er kjent for sin spesielt gode akustikk. Produsent Morten Lindberg tok i bruk hele 11 mikrofoner, sentralt plassert i en sirkel av musikere for å oppnå et helt spesielt, helomsluttende lydbilde.
Produsent Morten Lindberg i aksjon.
– Dette er så vidt jeg vet verdens første musikkproduksjon i 9.1 og vi kan trygt si at vi jobber for fremtiden, sier Morten Lindberg hos 2L.
– Mastering måtte utsettes med en måned nå i sommer for å få verifisert den endelige koden til Auro-3D, som fabrikantene av receivere vil implementere i løpet av det neste året.
Auro-3D

Amerikanske Dolby har allerede lansert Dolby Atmos som et mulig fremtidig kinolydformat. Nå er belgiske Galaxy Studios på banen med formatet de kaller Auro-3D.

Auro-3D tar utgangspunkt i det tradisjonelle 5.1 formatet, og legger til 4 ekstra høydekanaler, 2 foran og 2 bak, til totalt 9.1 kanaler.  Høydekanalene skal plasseres over front- og bakkanalene, i maksimalt 30 graders vinkel fra ørehøyde. Systemet kan også utvides til 11.1, med ekstra senter og tak-kanaler.

 

Auro-3D formatet bruker 4 ekstra høydekanaler.

Filmskaperne vil bruke teknikken til å skape enda mer spektakulære lydeffekter, og vi kan se frem til å høre at fly, helikopter og geværskudd bokstavelig talt suser over hodene våre i kinosalen. Men 3D-lyden gir også spennende muligheter innen musikkproduksjon: Blant annet åpner det for en langt mer realistisk gjengivelse av opptaksrommets størrelse og romklang. Med høyttalere foran, bak og over seg kan man i teorien oppleve det som å bli transportert dit opptaket fant sted!

Begrenset støtte

– Den umiddelbare bruken av våre opptak i 9.1 blir først og fremst som demo i kinoinstallasjoner, forteller Lindberg.

Enn så lenge finnes det nemlig svært lite utstyr i vanlig handel som faktisk støtter det nye 3D-formatet. Auro-3D vil først og fremst være et aktuelt system for offentlige kinoer, og blir nok ikke å se på konsumentprodukter som surroundreceivere før tidligst høsten 2013. Det er også for tidlig å si hvorvidt filmbransjen vil omfavne 3D-lyd, og hvilket format det eventuelt vil bli. Hittil er Red Tails den første spillefilmen tatt opp med 11.1 kanalers Auro-3D-lyd.

Inntil videre får vi nøye oss seg med TrondheimSolistene i høyoppløst 7.1 surroundlyd, som er kompatibelt med de flest av dagens surroundreceivere. Alternativt er albumet også tilgjengelig på 180g vinyl!

http://www.2l.no/pages/album/090.html

http://www.auro-3d.com/

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
5 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.