Jon Snow – død eller levende??

Om Jon Snow virkelig døde i sesong 5 av "Game of Thrones" eller ei, gir HBOs poster for sesong 6 av serien oss klare hentydninger om...

Skrevet av / 24.11.15 - 22:13
Jon Snow – død eller levende??

I det siste episode av «Game of Thrones, sesong 5» gikk mot slutten, fikk vi se den sjokkerende hendelsen der gutta i The Night’s Watch hadde fått nok av den liberale og egenrådige lederstilen til bastarden Jon Snow (Kit Harrington). En etter en sa de «takk for sist», og stakk ham til døde. I det kameraet panorerte ut så vi en døende Snow ligge blødende i den hvite snøen, mens livskraften rant ut av ham – eller gjorde den virkelig det?

I dag slapp HBO sin første teaser-poster for den etterlengtede sesong 6 av serien, som har premiere en gang i april 2016. Slik ser den ut:

(Foto: Produsenten)
Død eller levende? Det endelige svaret får du ikke før i april… (Foto: HBO)

Det skal sies, han ser ikke direkte frisk og rask ut, men så vidt vi kan bedømme er mannen oppreist, noe som sjelden samsvarer med døden.

Ingenting har det vært spekulert mer om, enn om Snow definitivt ble tatt av dage eller ei, og Martin (forfatteren av bøkene «A Song of Ice and Fire») har selv klart fastslått at Snow virkelig døde. Noe han på sensommeren plutselig var litt mer uklar rundt.

«Død» kan dog avfeies som semantikk, for som fans av serien vet, er det ikke første gang noen har stått opp fra de døde; og i og med at trollkvinnen Melisandre (Carice van Houten) så beleilig ankom Castle Black rett etter Snows endelikt, gav det konspirasjonsteoretikerne ytterligere vann på mølla.

(Foto: Produsenten)
Om Snow kommer tilbake fra de døde, hvorfor så ikke også Ned Stark (Sean Bean)? (Foto: HBO)

Det som gjør sesong 6 til den så langt definitivt mest spennende, og uventede, sesongen er at TV-serien nå har passert bokutgivelsene til forfatteren George R. R. Martin.

Martin har så langt skrevet 5 (av seriens tiltenkte 7) bøker:

  • A Game of Thrones (1996)
  • A Clash of Kings (1998)
  • A Storm of Swords (2000)
  • A Feast for Crows (2005)
  • A Dance with Dragons (2011)
  • The Winds of Winter (?)
  • A Dream of Spring (?)

De mange leserne av bokserien har så langt, i mer eller mindre grad, kunne vite hva som i all hovedsak ville hende i TV-serien, før episoden har blitt sendt. I og med at HBO med sesong 5 har brukt opp materialet fra de så langt utgitte bøkene (Martins siste bok i serien kom i 2011!), er fortsettelsen av plottet og karakterene nå høyst usikkert.

(Foto: Produsenten)
Får vi se mer til denne karen? (Foto: HBO)

Nå er Martin, og serieskaperne, så visst ikke redde for å ta livet av seernes favorittkarakterer, men om Snow virkelig er stein død (noe vi ikke tror!), hvem skal så i tilfellet få gjenopprettet æren til den hardt rammede Stark-familien og kreve sin rettmessige plass som Konge av Nord?

Snow er han jo for så vidt bundet av sitt løfte til The Night’s Watch om å vie hele livet sitt til dem, men vi antar at løftet brytes i det han dør. Om han så blir, mirakuløst, gjenopplivet, så kan han vel begynne kampen mot Lannisterne og deres allierte?

På nåværende tidspunkt, kun spekulasjoner – om ca. 5 måneder får vi svaret…

For å være helt ærlig, så mener vi at serien klarer seg godt uten pusekatten Jon Snow. Så lenger Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) og Tyrion Lannister (Peter Dinklage) fortsatt holder koken, vil vi også fremover benke oss foran storskjermen i mange, mange timer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Entertainment Weekly)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Comeback?

Mer norske Troll fra Netflix

Renner returnerer!

Mer serienytt fra Yellowstone-skaperen.

Denne får du ikke plass til i stua

Siste dans med gjengen

Scroll to Top