Search
Generic filters

In the Valley of Elah

Om ikke annet, så har i alle fall situasjonen i USA etter 11. september og krigen i Irak brakt på banen en rekke viktige, og gode, politiske filmer. In the Valley of Elah føyer seg inn i denne genren, og er en av de beste så langt.

elah
Basert på en sann historie blir vi med en intens far, Hank (Tommy Lee Jones), på jakt etter sin sønns morder (-ere).

Det spesielle i situasjonen er at sønnen har tjenestegjort i Irak, er på permisjon i USA og forsvinner sporløst. Inntil han blir funnet stukket i hjel, partert og brent. Lee Jones er pensjonert militæretterforsker og har allerede mistet den ene sønnen i militæret. Rolig og metodisk går han til verks for å finne sannheten, en sannhet som blir fordekt av maktintriger mellom politi og militæret og militær hemmeligholdelse og unnvikelse.

Etterforskningen ledes av Emily (Charlize Theron), som leverer en glimrende rolletolkning av alenemoren som har kjempet seg opp i det mannsdominerte politihierarkiet. Hank og Emily får følelsen av at militæret forsøker å legge lokk på saken og aktivt motarbeider etterforskningen.

Under en middag forteller Hank historien om David og Goliat til Emilys sønn, historien som beretter om at ingen turte å gå til angrep på kjempen Goliat før unggutten David tok mot til seg – og vant. Dette er essensen i filmen, hvem er det USA sender til Irak, og hva slag forutsetninger har de for å forstå og kjempe denne ”krigen mot terror”.

Unggutter i slutten av tenårene som brutalt blir kastet ut i harde kamphandlinger i et fremmed land med en ukjent fiende, der ingen vet hvem de kan stole på. Hva gjør dette med sinnene til soldatene?

I got my finger on the trigger
But I don’t know who to trust
When I look into your eyes
There’s just devils and dust
We’re a long, long way from home, Bobbie
Home’s a long, long way from us
I feel a dirty wind blowing
Devils and dust

Tommy Lee Jones er som skapt for rollen som den sindige, værbitte faren som slettes ikke lar seg vippe av pinnen, og som skal finne sannheten, uansett hvor vond den måtte være. Scenen der han får dødsbudskapet, men absolutt skal holde masken, er så velspilt at det gjør vondt. Theron er strålende i både fremtoning og skuespill der hun gir alenemoren dybde og ekthet. Haggis (regi) maler et realistisk bilde av problemene, konflikten og den døde sønnen.

Her er det ingen stereotypier, men komplekse personer som både har gode og dårlige sider. Kunne dog med fordel ha kuttet noe ned på enkelte scener, og sliter litt med balansegangen mellom mordthriller og politisk drama. En meget vellagte og velspilt film, som virkelig gir rom for ettertanke.

En av årets viktigste filmer!Superb lydkvalitet men en noe varierende billedkvalitet. Ekstramaterielet består av noen utelatte scener, samt minidokumentaren om den vanskelige hjemkomsten fra Irak.

Tor Aavatsmark

 
Release: 13. august
Regi: Paul Haggis
Med: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Susan Sarandon, James Franco
Land: USA    År: 2007    Tid: 1:56 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.