Search
Generic filters

Hobbiten i 3D

Regissør Peter Jackson tar i bruk ny 3D-teknikk i den neste Tolkien-filmen.

Peter Jackson ville gjerne lage Ringenes Herre-filmene i 3D. Den gang var ikke teknologien moden nok enda, men Hobbiten kommer definitivt i 3D. Jackson og hans produksjonsselskap WingNut Films har vært i gang med innspillingen siden mars i år.

Filmen, hvor blant annet Ian McKellen vender tilbake i rollen som trollmannen Gandalf, har kinopremiere desember neste år, og blir en av de mest avanserte 3D-filmene hittil.

Regissør Peter Jackson med et Red EPIC 3D-kamera.

48 kameraer, 48 bilder i sekundet

Hobbiten skytes med hele 48 3D-kameraer av typen Red EPIC. Disse avanserte digitale kameraene gir opptil 5K bildeoppløsning, og brukes parvis for å skyte stereoskopiske bilder. Filmteamet bruker en kamerarigg fra 3ality som kan justere konvergensen (3D-fokuspunktet) direkte mens kameraet er i bevegelse, noe som borger for svært realistiske 3D-effekter.

I tillegg er bilderaten økt til 48 bilder i sekundet (fps=frames per second) mot de normale 24 som har vært normen for kinofilmer i snart 100 år. Jackson mener dette gir en mer behagelig 3D-opplevelse, i tillegg til at bildet blir generelt klarere og glattere, uten hakking når kameraet panorerer.

24fps-standarden ble innført som en kosteffektiv løsning for å unngå at filmrullene ble for lange og dyre, men med dagens digitale kinoprojektorer er ikke dette lenger noen begrensning.

Høyere bilderate har vært vanlig på TV-serier og annet innhold i mange år, men Hollywood-filmer har alltid hatt det litt hakkende bildet, og mange foretrekker det slik. Derfor blir det spennende å se hvordan heltene fra Hobsyssel ser ut i det nye formatet.

Tekniske utfordringer

Å skyte film med sylskarp oppløsning og dobbelt bilderate er dog ingen spøk, og stiller svært høye krav til produksjonen. Man være ekstremt nøye med kulisser og sminke for å bevare realismen. Blant annet har man vært nødt til å bruke rødlig sminke for å unngå at skuespillerne for å unngå ser bleke ut i 48fps, og parykker av ekte hår er nødvendig for å oppnå naturlige bevegelser.

48fps-formatet kan også by på en del tekniske utfordringer i forkant av kinopremieren. For å vise Hobbiten i 3D på kino må mange filmprojektorer oppdateres. Det blir også nødvendig med en oppdatering av Blu-ray formatet om filmen senere skal kunne vises i sin fulle prakt på TV-skjermen. Dagens Blu-ray profil er nemlig begrenset til 1080p/24fps eller 1080i/60fps, noe både Jackson og Avatar-produsent James Cameron har kommentert begrensningene ved.

Første del av Hobbiten-fortellingen har planlagt kinopremiere desember 2012. Filmteamet har lagt ut en egen videoblogg som du kan følge her.


Hobbiten på IMDB

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.