Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Hobbiten i 3D

Regissør Peter Jackson tar i bruk ny 3D-teknikk i den neste Tolkien-filmen.

Skrevet av / 13.11.11 - 23:10
Hobbiten i 3D

Peter Jackson ville gjerne lage Ringenes Herre-filmene i 3D. Den gang var ikke teknologien moden nok enda, men Hobbiten kommer definitivt i 3D. Jackson og hans produksjonsselskap WingNut Films har vært i gang med innspillingen siden mars i år.

Filmen, hvor blant annet Ian McKellen vender tilbake i rollen som trollmannen Gandalf, har kinopremiere desember neste år, og blir en av de mest avanserte 3D-filmene hittil.

Regissør Peter Jackson med et Red EPIC 3D-kamera.

48 kameraer, 48 bilder i sekundet

Hobbiten skytes med hele 48 3D-kameraer av typen Red EPIC. Disse avanserte digitale kameraene gir opptil 5K bildeoppløsning, og brukes parvis for å skyte stereoskopiske bilder. Filmteamet bruker en kamerarigg fra 3ality som kan justere konvergensen (3D-fokuspunktet) direkte mens kameraet er i bevegelse, noe som borger for svært realistiske 3D-effekter.

I tillegg er bilderaten økt til 48 bilder i sekundet (fps=frames per second) mot de normale 24 som har vært normen for kinofilmer i snart 100 år. Jackson mener dette gir en mer behagelig 3D-opplevelse, i tillegg til at bildet blir generelt klarere og glattere, uten hakking når kameraet panorerer.

24fps-standarden ble innført som en kosteffektiv løsning for å unngå at filmrullene ble for lange og dyre, men med dagens digitale kinoprojektorer er ikke dette lenger noen begrensning.

Høyere bilderate har vært vanlig på TV-serier og annet innhold i mange år, men Hollywood-filmer har alltid hatt det litt hakkende bildet, og mange foretrekker det slik. Derfor blir det spennende å se hvordan heltene fra Hobsyssel ser ut i det nye formatet.

Tekniske utfordringer

Å skyte film med sylskarp oppløsning og dobbelt bilderate er dog ingen spøk, og stiller svært høye krav til produksjonen. Man være ekstremt nøye med kulisser og sminke for å bevare realismen. Blant annet har man vært nødt til å bruke rødlig sminke for å unngå at skuespillerne for å unngå ser bleke ut i 48fps, og parykker av ekte hår er nødvendig for å oppnå naturlige bevegelser.

48fps-formatet kan også by på en del tekniske utfordringer i forkant av kinopremieren. For å vise Hobbiten i 3D på kino må mange filmprojektorer oppdateres. Det blir også nødvendig med en oppdatering av Blu-ray formatet om filmen senere skal kunne vises i sin fulle prakt på TV-skjermen. Dagens Blu-ray profil er nemlig begrenset til 1080p/24fps eller 1080i/60fps, noe både Jackson og Avatar-produsent James Cameron har kommentert begrensningene ved.

Første del av Hobbiten-fortellingen har planlagt kinopremiere desember 2012. Filmteamet har lagt ut en egen videoblogg som du kan følge her.


Hobbiten på IMDB

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bandekrigen fortsetter

Vil tilbake i sadelen!

Høyreekstrem valgmanipulering!

Se Robert Downey Jr. i ny spionserie!

Premiere i dag!

Yellowstone lever videre!

Kommende høydepunkter på Netflix!

Hel-MAX?

Se trailer!

Premiere i dag!

Følelsene er tilbake!

Netflix slår tilbake!

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top