Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Drageløperen

Det er alltid vanskelig å filmatisere bøker, særlig når de er store og populære.

Skrevet av / 20.08.08 - 09:00
Drageløperen

Så mye må utelates og forenkles for å dytte det inn i en film, og enda mer komplisert blir det når boken er full av ideer og tanker. Hovedpersonen i Drageløperen er således forfatter, og enda mer blir borte.

Nesten bare den ytre handling står tilbake, og hvis vi da legger til at regien virker klossete, til tider hjelpeløs, og skuespillerne kanskje heller ikke når frem, ja da har vi sagt det mest negative vi kan finne på om Drageløperen, for egentlig har vi sett en fengende film om en konfliktfylt verden som interesserer oss sterkt akkurat nå. Ikke minst fordi Norge er sterkt involvert i Afghanistan.

Etter en liten innledning der hovedpersonen, forfatteren av en ny bok presenteres i USA, er vi tilbake i Kabul der guttungene Amir og Hassam mesterlig setter opp papirdrager. Amir er sønn av en kapitalist som hater alt russisk, mens Hassam er sønnen til tjeneren i huset. Etter hvert svikter Amir sin venn, og når sovjetiske styrker invaderer Kabul, flykter far og sønn til California.

Vi tar så igjen Amir som voksen, forelsket og senere gift med en generals datter, og med en døende far. Det er da han får beskjed om at han må vende tilbake til sin barndoms Kabul. Men nå har Taliban tatt makten. Det er et spennende bilde som brettes ut, og historien virker ærlig i all sin forferdelighet. Her har ikke produsenten noe sted lagt på juks og sentimentalitet.

Afghanerne snakker sitt eget språk, de virker gjennomført ekte, vi tror på historien, og bildene av det som skal være afghanske fjell er vakre. Mot slutten blir vi også grepet av menneskene. Bare det! Men så var det de innledende negative bemerkningene da – fire stjerner. Ekstramaterialet bringer en grei bakomfilm til tre stjerner.

Pål Bang-Hansen

 

 

Release: 25. juni
Regi: Marc Forster
Med: Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Homayoun Ershadi
Land: USA    År: 2007    Tid: 2:08 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hel-MAX?

Se trailer!

Premiere i dag!

Følelsene er tilbake!

Netflix slår tilbake!

Premiere i dag!

And the Oscar Goes to...

Nå er traileren her!

Se traileren til den nye serien fra skaperne av Game of Thrones

The Netflix Slam: Nadal vs. Alcaraz

Ny svensk/norsk Netflix-serie

Taylor Swift kommer hjem til deg!

0
Scroll to Top