DVD-anmeldelse

Det er alltid vanskelig å filmatisere bøker, særlig når de er store og populære.

Så mye må utelates og forenkles for å dytte det inn i en film, og enda mer komplisert blir det når boken er full av ideer og tanker. Hovedpersonen i Drageløperen er således forfatter, og enda mer blir borte.

Nesten bare den ytre handling står tilbake, og hvis vi da legger til at regien virker klossete, til tider hjelpeløs, og skuespillerne kanskje heller ikke når frem, ja da har vi sagt det mest negative vi kan finne på om Drageløperen, for egentlig har vi sett en fengende film om en konfliktfylt verden som interesserer oss sterkt akkurat nå. Ikke minst fordi Norge er sterkt involvert i Afghanistan.

Etter en liten innledning der hovedpersonen, forfatteren av en ny bok presenteres i USA, er vi tilbake i Kabul der guttungene Amir og Hassam mesterlig setter opp papirdrager. Amir er sønn av en kapitalist som hater alt russisk, mens Hassam er sønnen til tjeneren i huset. Etter hvert svikter Amir sin venn, og når sovjetiske styrker invaderer Kabul, flykter far og sønn til California.

Vi tar så igjen Amir som voksen, forelsket og senere gift med en generals datter, og med en døende far. Det er da han får beskjed om at han må vende tilbake til sin barndoms Kabul. Men nå har Taliban tatt makten. Det er et spennende bilde som brettes ut, og historien virker ærlig i all sin forferdelighet. Her har ikke produsenten noe sted lagt på juks og sentimentalitet.

Afghanerne snakker sitt eget språk, de virker gjennomført ekte, vi tror på historien, og bildene av det som skal være afghanske fjell er vakre. Mot slutten blir vi også grepet av menneskene. Bare det! Men så var det de innledende negative bemerkningene da – fire stjerner. Ekstramaterialet bringer en grei bakomfilm til tre stjerner.

Pål Bang-Hansen

 

 

Release: 25. juni
Regi: Marc Forster
Med: Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Homayoun Ershadi
Land: USA    År: 2007    Tid: 2:08 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.
Ettar at HBO avsluttet sin flaggskipserie, Game of Thrones, har seertallene virkelig fått seg et skudd for baugen.
HBO har nå annonsert skuespillerne til andresesongen av Fremvandrerne (Beforeigners), og vi drar kjensel på en gammel kjenning fra Game of Thrones.
Netflix slipper nå traileren til den kommende seriemorder-serien Night Stalker.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?
Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.
Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat