Search
Generic filters

Drageløperen

Det er alltid vanskelig å filmatisere bøker, særlig når de er store og populære.

Så mye må utelates og forenkles for å dytte det inn i en film, og enda mer komplisert blir det når boken er full av ideer og tanker. Hovedpersonen i Drageløperen er således forfatter, og enda mer blir borte.

Nesten bare den ytre handling står tilbake, og hvis vi da legger til at regien virker klossete, til tider hjelpeløs, og skuespillerne kanskje heller ikke når frem, ja da har vi sagt det mest negative vi kan finne på om Drageløperen, for egentlig har vi sett en fengende film om en konfliktfylt verden som interesserer oss sterkt akkurat nå. Ikke minst fordi Norge er sterkt involvert i Afghanistan.

Etter en liten innledning der hovedpersonen, forfatteren av en ny bok presenteres i USA, er vi tilbake i Kabul der guttungene Amir og Hassam mesterlig setter opp papirdrager. Amir er sønn av en kapitalist som hater alt russisk, mens Hassam er sønnen til tjeneren i huset. Etter hvert svikter Amir sin venn, og når sovjetiske styrker invaderer Kabul, flykter far og sønn til California.

Vi tar så igjen Amir som voksen, forelsket og senere gift med en generals datter, og med en døende far. Det er da han får beskjed om at han må vende tilbake til sin barndoms Kabul. Men nå har Taliban tatt makten. Det er et spennende bilde som brettes ut, og historien virker ærlig i all sin forferdelighet. Her har ikke produsenten noe sted lagt på juks og sentimentalitet.

Afghanerne snakker sitt eget språk, de virker gjennomført ekte, vi tror på historien, og bildene av det som skal være afghanske fjell er vakre. Mot slutten blir vi også grepet av menneskene. Bare det! Men så var det de innledende negative bemerkningene da – fire stjerner. Ekstramaterialet bringer en grei bakomfilm til tre stjerner.

Pål Bang-Hansen

 

 

Release: 25. juni
Regi: Marc Forster
Med: Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Homayoun Ershadi
Land: USA    År: 2007    Tid: 2:08 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.