Charlie Wilson’s War

Her kommer en annen side av krigen om Afghanistan, sett gjennom en amerikaner, en inntil nå for oss ganske ukjent politiker, medlem av Kongressen, valgt inn fra Texas.

Charlie Wilson ble stadig gjenvalgt fordi han var snill og hyggelig mot alle. En tjeneste var en annen verdt, han var totalt ukontroversiell, og kunne derfor få ting gjennom uten konflikter og bråk. Han satt dertil i forsvarskomiteen som kunne bevilge penger nærmest ukontrollert. Han hadde tre usedvanlig vakre sekretærer på kontoret, bare kalt Charlie’s Angels, og var usedvanlig glad i whisky som han drakk døgnet rundt, mellom hver gang han nedla damer.

Som man forstår en godlynt person inntil han fikk en telefon fra Texas’ sjette rikeste kvinne, ultrakonservativ kommunisthater, vakker og nedleggbar hun også. Damen fortalte at i Afghanistan kjempet Mujahedin med våpen fra den første verdenskrig mot russiske kamphelikoptre, og får ham til å reise dit der han med egne øyne kan se hvordan russerne herjer og dreper befolkningen.

Takket være kløkt, diplomatisk filigransarbeide over mange landegrenser og hjelp av en meget ukonvensjonell CIA-agent greier han å skaffe afghanerne de politisk riktige våpen. Ikke bare det, han får Kongressen til å øke bevilgningene fra fem millioner dollar til en milliard. Resultatet er at afghanerne til de grader kan skyte ned de russiske kamphelikoptrene.

I 1989 gir Sovjet opp hele krigen, trekker alle sine styrker tilbake, Charlie Wilson har vunnet krigen omtrent alene. Filmen mer enn antyder at Wilson forsøkte å få støtte til oppbygningen etterpå, men det gikk ikke, og Taliban overtok makten.

Historien er gjort til en fengslende underholdningsfilm der mange må dele æren. Først og fremst er det selvfølgelig den durkdrevne regissøren Mike Nichols som ennå heldigvis ikke har mistet grepet etter så mange år. Dessuten er det manusforfatter Aaron Sorkin som sto bak den minneverdige serien om presidenten i The West Wing.

Han skriver glitrende intelligent dialog på et nivå vi alt for sjelden hører, selv i amerikansk film. Korthugget, presist og morsomt. Tom Hanks i tittelrollen og Philip Seymour Hoffman som CIA-agenten gjør ikke verdien av den samlede underholdningspakken noe mindre. Det er også blitt en film som slett ikke skjuler amerikanske svakheter, dårlig diplomati og lurvete politikere. Infam og morsom på samme tid.

Anbefalt på det varmeste for en fin kveld til en skvett rødvin. Film, lyd og bilde fem stjerner. Ekstramaterialet inneholder to utmerkede filmer. En som forteller hvem Charlie Wilson var, og den andre en bakomfilm. Alle skuespillerne, regissør og manusforfatter er med. Fem stjerner til ekstramaterialet også.

Pål Bang-Hansen

 

 

Release: 28. mai
Regi: Mike Nichols
Med: Tom Hanks, Amy Adams, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman
Land: USA    År: 2007    Tid: 1:42 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.