DVD-anmeldelse

Her kommer en annen side av krigen om Afghanistan, sett gjennom en amerikaner, en inntil nå for oss ganske ukjent politiker, medlem av Kongressen, valgt inn fra Texas.

Charlie Wilson ble stadig gjenvalgt fordi han var snill og hyggelig mot alle. En tjeneste var en annen verdt, han var totalt ukontroversiell, og kunne derfor få ting gjennom uten konflikter og bråk. Han satt dertil i forsvarskomiteen som kunne bevilge penger nærmest ukontrollert. Han hadde tre usedvanlig vakre sekretærer på kontoret, bare kalt Charlie’s Angels, og var usedvanlig glad i whisky som han drakk døgnet rundt, mellom hver gang han nedla damer.

Som man forstår en godlynt person inntil han fikk en telefon fra Texas’ sjette rikeste kvinne, ultrakonservativ kommunisthater, vakker og nedleggbar hun også. Damen fortalte at i Afghanistan kjempet Mujahedin med våpen fra den første verdenskrig mot russiske kamphelikoptre, og får ham til å reise dit der han med egne øyne kan se hvordan russerne herjer og dreper befolkningen.

Takket være kløkt, diplomatisk filigransarbeide over mange landegrenser og hjelp av en meget ukonvensjonell CIA-agent greier han å skaffe afghanerne de politisk riktige våpen. Ikke bare det, han får Kongressen til å øke bevilgningene fra fem millioner dollar til en milliard. Resultatet er at afghanerne til de grader kan skyte ned de russiske kamphelikoptrene.

I 1989 gir Sovjet opp hele krigen, trekker alle sine styrker tilbake, Charlie Wilson har vunnet krigen omtrent alene. Filmen mer enn antyder at Wilson forsøkte å få støtte til oppbygningen etterpå, men det gikk ikke, og Taliban overtok makten.

Historien er gjort til en fengslende underholdningsfilm der mange må dele æren. Først og fremst er det selvfølgelig den durkdrevne regissøren Mike Nichols som ennå heldigvis ikke har mistet grepet etter så mange år. Dessuten er det manusforfatter Aaron Sorkin som sto bak den minneverdige serien om presidenten i The West Wing.

Annonse

Han skriver glitrende intelligent dialog på et nivå vi alt for sjelden hører, selv i amerikansk film. Korthugget, presist og morsomt. Tom Hanks i tittelrollen og Philip Seymour Hoffman som CIA-agenten gjør ikke verdien av den samlede underholdningspakken noe mindre. Det er også blitt en film som slett ikke skjuler amerikanske svakheter, dårlig diplomati og lurvete politikere. Infam og morsom på samme tid.

Anbefalt på det varmeste for en fin kveld til en skvett rødvin. Film, lyd og bilde fem stjerner. Ekstramaterialet inneholder to utmerkede filmer. En som forteller hvem Charlie Wilson var, og den andre en bakomfilm. Alle skuespillerne, regissør og manusforfatter er med. Fem stjerner til ekstramaterialet også.

Pål Bang-Hansen

 

 

Annonse

Release: 28. mai
Regi: Mike Nichols
Med: Tom Hanks, Amy Adams, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman
Land: USA    År: 2007    Tid: 1:42 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

Annonse

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til avdød stjerne.
Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde